Skocz do zawartości

Lutowanie blaszek fototrawionych.

Ironkamil

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam pewien problem, mianowicie, nie długo zajmę się lutowaniem blaszek fototrawionych, mikro palnik już mam, ale problem z pastą...

Sprzedawca w sklepie z elektroniką twierdził że To:

Ciach, tu była fotka której szerokość 3 krotnie przekraczała wymiary określone w regulaminie forum, a waga była ponad 2MB.

Zapoznaj się z regulaminem proszę. Wrzucam pomniejszoną fotkę, oby to było ostatni raz //reggy

dsc00336.jpg

Idealnie lutuje, mosiądz, miedź itp. spoina trwała, ładnie wchodzi w szczeliny, nie ma takich "smarków" jak przy tradycyjnym lutowaniu, wydawało mi się że będzie ekstra, cena też atrakcyjna(jak widać), w porównaniu do pasty firmy Koki,ogólnie ta pasta ze zdjęcia, ma barwę naturalnego wosku, i konsystencje wazeliny, no ale spróbowałem z dwoma mosiężnymi elementami, były odtłuszczone, lekko chropowate nałożyłem, z umiarem tej pasty, podgrzałem i nic... czekałem na zastygnięcie pasty, i nic...części nie trzymały się. Może coś źle robię nie wiem... Raczej wydaje mi się że sprzedawca zwyczajnie nabił mnie w butelkę, paragon mam ale co prawda raczej zwrotu nie uzna...

Znacie jakieś inne tanie rozwiązanie zastępcze dla pasty KOKI ?

Pozdrawiam.

Tym raczej nic nie zlutujesz, bo to tylko topnik, który pomaga przy tradycyjnym lutowaniu. Jeżeli chcesz pastę lutowniczą która ma zastąpić KOKI, to szukaj czegś na Allegro. Znajdź przedmiot:

PASTA LUTOWNICZA z CYNA Sn62/Pb36/Ag2 BGA 20g/R5i

albo

PASTA LUTOWNICZA z CYNA Sn96,5Ag3Cu0,5 BGA 20g/R5f

Ja używam tej pierwszej i jestem zadowolony. Smarujesz, przykładasz, podgrzewasz i gotowe

Ironkamil A gdzie dostałeś taki mikro palnik??

Ja używam tej pierwszej i jestem zadowolony. Smarujesz, przykładasz, podgrzewasz i gotowe

Podgrzewałeś takim palnikiem?? Czy czymś innym??

Mam zestaw złączek do naczepy są baaardzo maluśkie jak mam sobie z nimi poradzić??

Osobiście nie polecam tego palnika, chociaż koszt to 10zł markecie. Ale ja trafiłem na typową jednorazówkę (zawór nie zamykał dopływu) strasznie brudzącą ręce (ściera się farba na rączce). Obecnie zainwestowałem 100 zł w palnik niemiecki (nazwa na R... nie pamiętam z 4 dodatkowymi końcówkami) i hula jak wiatr po polu:).

Witam

... ROTHENBERGER z regulacją płomienia i nakładką do mocowania grotów do lutowania precyzyjnego. Udało mi się zakupić to cacko za 80 PLN na znanym wszystkim portalu aukcyjnym widoczny na zdjęciu w prawym dolnym rogu.

IMG_0148.jpg

Osobiście nie polecam tego palnika

Oj nie jest on taki zły, z resztą jak na razie i tak nie lutuję ogromnych ilości blaszek, jak tak będzie to może sobie coś lepszego kupię, na razie to mi wystarczy.

Pozdrawiam

• 1 year later...

Nie chce zakładać nowego tematu, a pytanie w sumie podobne. Nie chce na razie wypruwać się na pastę Koki, a do lutowania cyną 72 jestem za cienki w uszach...

Czy ta pasta http://allegro.pl/pasta-lutownicza-smd-easy-print-sn62-pb36-ag2-8g-i1948340852.html może zastąpić Koki?? Czy jest po prostu zwykłym topnikiem. W aukcji jest napisane że zawiera opiłki metali, tylko cena nie taka:p

Drugą opcją jest też wykorzystanie pasty do lutowania rur, wiem że są osoby które taką stosują, ważny jest tylko symbol/skład. czy jest na sali ktoś skłonny podzielić się tą wiedzą??