Paweł_ Napisano 5 Lutego 2010 Share Napisano 5 Lutego 2010 Witam, temat analizuję na razie niezbyt długo, robię mały "research" na temat przechwyconych przez Sowietów Panzerów III. Znalazłem zdjęcie trójki ausf. J. z tej strony: http://www.historyofwar.org/Pictures/pictures_panzer_III_ausf_J_42_soviet.html . Moje pytanie czy wiadomo coś o przechwyceniu ausf L ? Czy Sowieci "maziali" przechwycony sprzęt na barwy im bliższe? (ze zdjęcia wynikałoby, że chyba nie, bo posiada dalej niemieckie krzyże) I co na nich "dopisywali" bo widzę coś cyrylicą, ale nie znam się za bardzo na tym niestety. Pytam gdyż mam Revella ausf L na stanie i szukam info... Z tego co wyszukałem to może nie byłoby takiej tragedii próbować podłubać L na J, inna armata, grubszy pancerz na wieży, dołożona płyta na czole wieżyczki, coś jeszcze o czym nie wiem? PS Jeśli to temat do placu zabaw, to proszę o łagodny wymiar kary i delikatne przewieszenie tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 5 Lutego 2010 Share Napisano 5 Lutego 2010 Sporo na temat zdobyczny pojazdów w RKKA jest w jednym zeszycie Militari - nie wspomnę numeru, tytuł w każdym razie "Pojazdy zdobyczne w armii sowieckiej 1941-1945" na pewno było coś o Panzer III. Trochę później będę mógł przejrzeć ta książkę i poszukać czegoś ciekawego jeśli Cię interesuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł_ Napisano 5 Lutego 2010 Autor Share Napisano 5 Lutego 2010 Bardzo chętnie bym się dowiedział czegoś ciekawego jeśli tylko masz coś dla mnie Dziękuję z góry za fatygę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michaił Napisano 5 Lutego 2010 Share Napisano 5 Lutego 2010 (ze zdjęcia wynikałoby, że chyba nie, bo posiada dalej niemieckie krzyże) I co na nich "dopisywali" bo widzę coś cyrylicą, ale nie znam się za bardzo na tym niestety. Witam. Widzialem zdjecia III sowietow na czolgach tych miedzy krzyzem znajdowal sie napis "Смерть Гитлеру" co oznacza "śmierć Hitlerowi", lub inne napisy tak jak ponizej czy "mściciel" tak jak ponizej (jak widac krzyze pozostaly) Co do innych niemieckich czolgow w rekach sowietow to kolory jesli nie byly zmieniane to napewno dodawane byly oznaczenia (widzialem Jagdpanzer z czerwona gwiazda). Niemcy przechwytujac czolgi sowieckie zmieniali barwy i nadawali oznaczenia. zimowy t34 ponizej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi