Jump to content

Spit XVI Hase-Revell 1/48 - tuż po wojnie

hanadam
 Share

Recommended Posts

No to chyba skończyłem pierwszy model w tym roku.

Pewno wszyscy wiedzą o co chodzi - jest to zapakowany przez Revella model Hasegawy z zestawu umożliwiającego budowę Złośnicy w wersji Mk. IXc lub XVI. Miała byc dziewiąteczka ...ale nie mogłem sobie odpuścic tego "krakowskiego" mimo iż w sumie jest to malowanie powojenne i nie lubię tych sciętych skrzydeł... Plusem Revella jest cena - dałem na aukcji chyba z 45 złotych czyli ok. połowy ceny oryginału. Jedynym minusem jest pudełko... niestety Niemcy nie robią pudełek z wieczkiem tylko te "przelotowe" co niestety spowodowało zagubienie kilku części (pylony z bombkami). Sam model skleja się fajnie, kalki też niezłe - ogólnie duży plus.

Pomalowałem go od spodu Model Masterem 2058, góra ModelMaster 2057 oraz niestety Pactra A116 (RAF Dark Green - kompletnie nie podoba mi się ten odcień w wykonaniu Pactry ale nie miałem innej Ciemnej Zieleni w domu). Kolory rozdzielane "plastelinką" UHU - po raz pierwszy spróbowałem tej metody i mi się spodobała . MSG pod spodem strasznie matowa wyszła i mimo potraktowaniu jej Sido nadal kalki się srebrzą :(

Mam dwa pytanka bo speców od Spitków paru jest tu.

-czy antena była "drutowa" ? bo nigdzie tego nie widzę z wyjątkiem kilku radzieckich spitów

-czy wydechy mogą zostać w Burnt metal czy muszę je pordzewic?

-no i czy pylony od bomb były odczepiane czy stałe? (czy moge bez nich zostawić model...)

33_zakupy21maja09.jpg33_spit005m.jpg

33_spit001.jpg33_spit003.jpg33_spit004.jpg33_spit006.jpg

33_spit017.jpg33_spit018.jpg33_spit020.jpg33_spit027.jpg

PS. Uprzedzając pytania powiem, ze kolorystykę podwozia wzorowałem na Spitku którego sam widziałem w muzeum czyli:

33_dsc08640.jpg

Tak, cały zestaw jest "spudła" - nawet kaleczkowe pasy nieźle wygladają.... szkoda, ze taka ponura aura bo nie mogę jaśniejszych fotek zrobić... No ale tradycyjnie może to i lepiej to sie niektóre babole w cień skryły

Zrobiłem kiedyś takiego - mój pierwszy model z lepszego zestawu zrobiony jak na mnie wtedy "na bogato" Dokładnie w tym malowaniu. Model przyjemny bardzo Ostatnio nawet myślałem nad tym, żeby zrobić jeszcze raz ten zestaw ale jako IX.

Spitfire%20Mk.XVI%20014.jpg

Twój modelik jest jak trzeba, widzę też, że wyciąłeś drzwiczki. Brakuje mi jeszcze u Ciebie paru obić.

pozdrawiam

• 2 weeks later...

Tak, widziałem Twojego. Między innymi dlatego mój przesunął się ze środka kolejki na początek i go złozyłem. Tylko ja już przypilnowałem dziur w które trzeba wkleić działka w tej wersji (ciekawy jestem czemu tak to sobie pokonstruowali?)