Skocz do zawartości

M3 Lee - Academy - 1:35

Kosynier

Rekomendowane odpowiedzi

Na innym forum ktoś napisał iż traktuje modele Academy jako zabawki i tu się w pełni zgadzam. Ten model strasznie mnie zraził do tej firmy.

Teraz czas na zdjęcia. Jakość ich nie jest najlepsza ale to wszystko co mogę "wycisnąć" z mojego aparatu :(

Wózki jezdne w komplecie:

M3_Lee_03.JPG

Wnętrze praktycznie gotowe do malowania, kila pozostałych elementów zostanie wklejonych po pomalowaniu.

M3_Lee_10.JPG

Charakterystyczna dla M3 Lee wieża z wieżyczką. Tutaj mam pytanie czy przy KM'ie jest taki "dzyndzelek", czy to jest fragment KM'u czy pozostałość po formie

M3_Lee_11.JPG

M3_Lee_12.JPG

Wnętrze "kosza" od wieży. Tutaj także pozostałe elementy zostaną wklejone po pomalowaniu.

M3_Lee_13.JPG

Kadłub do którego dojdzie jeszcze łopata (malowana oddzielnie). Klucz który miał być na drugim zasobniku pomijam po porównaniu ze zdjęciami okazało się że jest za duży. Siekierę także pomijam m[/color]ocowania do siekiery zostały zrobione odwrotnie (chyba że przykleję ją odwrotnie). Według mnie szpara która na łączeniu górnej płyty z tylnym pancerzem jest za duża. Nie pamiętam gdzie ale widziałem że po połączeniu nitami płyty były dodatkowo ze sobą łączone.

M3_Lee_14.JPG

M3_Lee_15.JPG

Jeżeli chodzi o "żale" w stosunku do tego modelu to na wieży były dwa koszmarne ślady po łączeniu form, na zdjęciach widać ślady mojej walki z nimi.

Mam jeszcze dylemat czy poprawiać fakturę odlewu na wierzy, osłonie silnika, i osłonie armaty w kadłubie

No nie zgodzę się z tobą. Można coś z Academy wycisnąć. Z doświadczenia wiem, a zrobiłem kika Akademików, że szpachli to tam jest niewiele. No poza sławnym Panzer IV, ale to inna bajka.

Rób fotki i dawaj na warsztat, bo mam ochotę na ten zestaw.

A ttutaj jest link do mojego Academy. Dół jet ten sam co w twoim modelu. Zobacz co z niego zrobiłem

http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?t=17973

Edytowane przez Gość

Witaj!

Odnośnie faktury, to mam mieszane uczucia....Może tak - faktycznie faktura odlewu wieży i kazamaty armaty 75mm stanowiłaby miłe urozmaicenie bryły pojazdu, ale wiem że wielu modelerzy "wykłada sę" na takich eksperymentach. Jeżeli chcesz potraktować model jako poligon modelarski, to raczej skup sie na poprawnym montażu i malowaniu. Na dopieszczanie detali przyjdzie jeszcze czas.

Pozdrawiam RedTank

Czołem!

Przeciągam model cienkim pędzelkiem z nitro i już. Nie dziubię tego twardym pędzlem itp. Model taki wygląda jak po ospie i w tej skali jest nienaturalny. Samo pokrycie polistyrenu nitro powoduje jego spuchnięcie i delikatne zmarszczenie, co według mnie daje fajny efekt.

W tym modelu zrobiłem tak osłonę transmisji

http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?t=19450

A w tym cały pancerz i wieżę.

http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?t=16646&highlight=

Marioba - dzięki za wskazówki, poćwiczę na ramkach i zobaczę jak to wyjdzie. Jak się okaże że nie osiągam oczekiwanych efektów to sobie odpuszczę.

Mirek66 - Dla początkującego modelarza jakim jestem to na pewno nie jest łatwy model. Według mojej opinii modele Dragona są lepszej jakości.

• 1 month later...

Po długiej przerwie wnętrze jest już białe, detale także nabrały kolorów oraz pojawiły się obicia i inne otarcia.

Czy wash naturalną umbrą będzie odpowiedni dla tego wnętrza?

Wszelkie uwagi i wskazówki mile widziane.

M3_Lee_16.JPG

M3_Lee_17.JPG

M3_Lee_18.JPG

M3_Lee_19.JPG

M3_Lee_20.JPG

M3_Lee_21.JPG

M3_Lee_22.JPG

• 3 weeks later...
  • 4 weeks later...

Tu nie tyle chodzi o opanowanie tylko przemyślenie co i gdzie się kurzy.

Suchy piasek w postaci grudek na prawie pionowych powierzchniach nie zostaje. Lekkie zakurzenie a i owszem.

Tak, brudzenie nie jest łatwe, sam się tego dopiero uczę.

Najlepiej znajdź fotki jakiegoś takiego modelu i spróbuj się wzorować.

A spróbuj porozcierać pędzlem trochę.

Edytowane przez Gość