Kermit Napisano 17 Stycznia 2007 Share Napisano 17 Stycznia 2007 (edytowane) Witajcie ponownie Zainspirowany tematem "Nasze najlepsze modele roku 2006" postanowiłem pokazać tutaj model, który najbardziej mi się podoba ze wszystkich sklejanych w minionym roku. Trochę danych: F-16A Fighting Falcon Producent: Academy Skala: 1:72 Data sklejenia: 31 sierpnia 2006 Ogólnie model miał mieć nałożony kamuflaż niebiesko - szary, lecz zmieniłem zdanie i postanowiłem pozostawić go całego niebieskiego, gdyż bardzo spodobał mi się w takim malowaniu. Dołożyłem więc kalkę i pozostawiłem tak, jak jest. Jeśli ktoś stwierdzi, że źle zrobiłem: trudno. W końcu teraz jest on orginalny... [edit]Aktualizacja linków do zdjęć i strony[/edit] Pozdrawiam! PS: Model można również obejrzeć na mojej stronie: http://www.kermit.slask.pl/reduct/?model=1&number=3. Jest tam nieco więcej opisu na jego temat. Edytowane 6 Lipca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DBauer Napisano 5 Lutego 2007 Share Napisano 5 Lutego 2007 Ciekawe malowanie pierwszy raz takie widze. Miałeś problemy z kryciem białej farby? Bo kiedy ostatnio prubowałem pomalować T-34 to po piątej warstwie zrezygnowałem. Podoba mi się chociaż nigdy samolotu nie skleiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 5 Lutego 2007 Autor Share Napisano 5 Lutego 2007 Na samym początku miałem duże problemy z białą farbą, jeśli kolor plastiku był inny niż biały (w większości przypadków, bo jeśli wypraski były białe, to nie było problemu). Na przykład problem stanowiło pomalowanie Boeinga 747 na biało (górna część) - nałożyłem chyba też 5 warstw. Później zainwestowałem w aerograf i przyjałem taką zasadę, że jeśli mam nałożyć białą farbę na cokolwiek innego koloru, to używam tylko aerografu (nawet w przypadku bardzo małych części) - i wtedy problem zniknął. Poza tym do dnia dzisiejszego, jeśli gdzieś nakładam farbę pędzlem, to zawsze gdzieś musi mi przebić kolor wypraski... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Senny Napisano 14 Lutego 2007 Share Napisano 14 Lutego 2007 Ugh jedno mnie razi ten kolor... Ale model ok. jak widze nie ma niedociągnięć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 14 Lutego 2007 Autor Share Napisano 14 Lutego 2007 Mnie się podoba. Po nałożeniu niebieskiego zrezygnowałem z kamuflażu właśnie dla tego (między innymi), że bardzo mi się to spodobało. Ale każdy może mieć inne zdanie. Dziękuję za komentarze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Senny Napisano 15 Lutego 2007 Share Napisano 15 Lutego 2007 Chociaż możesz dorobić haczyk od łapacza z tyłu z kawałka drutu i zrobić go w wersji morskiej ;] wtedy kolorek będzie pasować bardzo dobrze ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 15 Lutego 2007 Share Napisano 15 Lutego 2007 zrobić go w wersji morskiej "w wersji morskiej"? hmmmmmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 15 Lutego 2007 Share Napisano 15 Lutego 2007 "w wersji morskiej"? hmmmmmm Tez cos mi tu nie pasuje... W Navy, owszem, maja 16-tki, ale pomalowane na Migi-29 do pozorowania samolotow agresora, podczas manewrow takich jak Red Flag, czy innych... Natomiast wersja pokladowa F-16 nie istnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 15 Lutego 2007 Autor Share Napisano 15 Lutego 2007 Chociaż możesz dorobić haczyk od łapacza z tyłu z kawałka drutu i zrobić go w wersji morskiej "Haczyk" jest już na modelu, w pozycji złożonej. Jak mi się znów uda pożyczyć od siostry cyfrówkę, to zrobię zdjęcia od dołu tego samolotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 15 Lutego 2007 Autor Share Napisano 15 Lutego 2007 Natomiast wersja pokladowa F-16 nie istnieje. Rzeczywiście, F-16 w USA posiadają haki do lądowania na lotniskowcach w przypadku lądowań awaryjnych; poza tym stacjonują w bazach lądowych. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 15 Lutego 2007 Share Napisano 15 Lutego 2007 Do ladowania na lotniskowcu, to raczej chyba nie... Poporstu podwozie by tego nie wytrzymalo... Ponadto piloci Sil Powietrznych nie sa w ogole szkoleni do ladowania na pokladzie, a jest to pewne wyzwanie, zeby trafic w "ten statek". Natomiast wszystkie samoloty USAF maja haki, ale to bardziej na wypadek ladowania awaryjnego na lotnisku (wtedy rozpinaja liny hamujace na pasie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 15 Lutego 2007 Autor Share Napisano 15 Lutego 2007 (edytowane) Przepraszam, masz rację, Majek. Źle przeczytałem w encyklopedii. Jest tam: Hak do awaryjnego lądowania lotniskowego, uruchamiany sprężynowo. Poprzednim razem wyczytałem "lotniskowcowego", stąd ta pomyłka. Ale tak ostatecznie, gdyby tak przyszło jakiemuś pilotowi awaryjnie lądować, a w okolicy byłby tylko lotniskowiec, to przecież warto chyba zaryzykować lądowania na lotniskowcu, niż katapultować się i tracić samolot w oceanie, jak sądzicie? Edytowane 15 Lutego 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Senny Napisano 15 Lutego 2007 Share Napisano 15 Lutego 2007 Na pewno lepiej ocalić życie niż jakiś sprzęcik za parę milionów. A cóż widać moje info na ten temat jest złe... kiedyś wyczytałem i nawet widziałem w reportażach z życia na lotniskowcu że występują F16 hmmm może mi się machnęło z innym samolotem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi