mct Posted March 17, 2010 Share Posted March 17, 2010 Witam serdecznie forowiczów. To moje pierwsze modele samolotów. Zrobione prosto z pudeł Hasegawy, malowane akrylami bez "brudzenia" i innych technik. Ponieważ moim hobby bardziej jest lotnictwo niż modelarstwo, nie odpowiadają one oryginalnym samolotom. Największym odstępstwem jest kolor kombinezonów wszystkich pilotów oraz kolor hełmów. Zrobione to zostało po pierwsze z braku odpowiedniej farby po drugie na życzenie żony, która ich "nie widziała". Tak jak pisałem wcześniej, modele mają służyć celom poglądowym, ich historii, zastosowaniu, wyposażeniu a nie konkretnie modelarstwu dlatego pozwoliłem sobie na odstępstwa, za które szanowne grono serdecznie przepraszam. Pierwszy model to Jaguar GR Mk.1 XX116 (cnS9)w specjalnym malowaniu z okazji rocznicy jednostki. Na zdjęciach, które znalazłem przez pewien czas model ten latał z pomalowanym na czarno tylko statecznikiem pionowym. Nie zdecydowałem się na podwieszenia, bo nie znalazłem informacji, czy oprócz zbiorników coś było pod niego podwieszane w "czarnym" okresie służby. Pozostał golas. Drugi model to Jaguar w wersji szkolnej T Mk.2 XX139(cnB4). Tutaj model ma podwieszone dwa zbiorniki i cztery kaseciaki BL775. Doczytałem , że w czasie odbijania Kuwejtu te właśnie samoloty (niestety ten konkretny egzemplarz nie dotarł nad zatokę perską) były tak uzbrajane, a gdy zabrakło rodzimych BL775 amerykanie przyszli z pomocą i samoloty latały z czterema podajże CBU-87. Obecnie pracuje nad parą F/A-18C/D oraz Intruderem. Jak tylko zostaną ukończone postaram się umieścić w galerii. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mirek66 Posted March 18, 2010 Share Posted March 18, 2010 Fajnie się prezentują . A jaka skala i producent ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mct Posted March 19, 2010 Author Share Posted March 19, 2010 Skala to 1:72, producent Hasegawa bez żadnych dodatków. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts