Skocz do zawartości

Projektowanie (programy, porady itp...)

spoxx2006

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Nie bardzo wiedziałem gdzie zamieścić moje pytanie. Więc jakby co to proszę o łagodne potraktowanie.

Mianowicie czy znacie jakieś programy do rysowania, obróbki rysunku tzn. by móc np. zaprojektować tarcze zegarów o danej średnicy. Zaprojektować w skali 1:1 a potem móc to zmniejszyć nie tracąc na jakości.

Nie wiem czy dobrze opisałem, to o co mi chodzi. Ale mam nadzieje, że ktoś zrozumie

W sieci masz dostępnych kilka DARMOWYCH programów CAD i do grafiki.

Jeden z lepszych to DoubleCad, odpowiednik autocada (nieco okrojony ale zaspokoi twoje potrzeby...) Corel jest drogi jak poszperasz to również znajdziesz odpowiednie DARMOWE programy graficzne np GIMP.

• Super Moderator
Mianowicie czy znacie jakieś programy do rysowania, obróbki rysunku tzn. by móc np. zaprojektować tarcze zegarów o danej średnicy. Zaprojektować w skali 1:1 a potem móc to zmniejszyć nie tracąc na jakości.
Potrzebny jest tobie program do grafiki wektorowej a nie rastrowej zatem tak jak jeden z przedmówców zaproponował - nieśmiertelny CorelDRAW lub jego darmowy odpowiednik Inkscape.

Potrzebny jest tobie program do grafiki wektorowej a nie rastrowej zatem tak jak jeden z przedmówców zaproponował - nieśmiertelny CorelDRAW lub jego darmowy odpowiednik Inkscape.

O ile się nie mylę to grafika rastrowa to Corel...

O ile się nie mylę to grafika rastrowa to Corel...
Nieco się mylisz - Corel to wektorówka
No jaki masz efekt końcowy? Obraz rastrowy. Uzywasz tylko ścieżek czy jak się to tam zwie, jako wektorów do tworzenia obrazów rastrowych. Obstaję przy tym, że programy pokroju Gimp, Szopy i Corele są w szufladce "raster", a programy typu CAD - "wektory".

Co do CADów to polecam IntelliCAD, była kiedyś w komputer świecie, wersja edukacyjna, tego programu i w pełni funkcjonalna

Jakby co to mogę pomóc to ogarnąć

• Super Moderator
Uzywasz tylko ścieżek czy jak się to tam zwie, jako wektorów
I właśnie tu jest istota - inaczej jest w PhotoShop-ie, GIMP itd - tam nie posługujesz się wektorami - tylko obrazami rastrowymi. Poza tym dzięki tym wektorom ZAWSZE użytkownik będzie posiadał obraz o tej samej dokładności - czego nie uzyska w PS itp - tam przy pomniejszaniu ZAWSZE traci się na jakości, dokładności etc.

Ale nie ma co bić piany w tym temacie - do zastosowań, jakie potrzebuje kolega najlepszy Corel lub odpowiedniki.

Obstaję przy tym, że programy pokroju Gimp, Szopy i Corele są w szufladce "raster", a programy typu CAD - "wektory".
Najpopularniejszy serwis dotyczący udostępniania programów "dobreprogramy.pl" szufladkuje to tak: PS, GIMP etc - rastry, Inkscape i podobne - wektory, CAD - zupełnie oddzielna grupa zastosowań.

Jak zwał tak zwał - wektory najlepsze do tego.

No to wywołałem burzę:)Zdaję sobie sprawę z tego, że programów jest tysiące. Ale już próbowałem kilkoma i nie wychodziło. Problem w tym, że mój projekt w ostatecznej fazie ma mieć 4,2mm średnicy i wiele programów się po prostu nie nadaje by tak zmniejszyć zdjęcie, lub zaprojektować tak mały prędkościomierz ze wszystkimi szczegółami .Cóż już ściągnąłem triala Corel Draw. Ale nie bardzo mi tam idzie. Spróbuje innych programów które poleciliście.

Za wszystkie rady Dziękuję

Teraz spróbuje tego IntelliCad-a, Constructor - jeżeli będę miał problemy to pozwolę sobie skorzystać z oferty pomocy.

Edytowane przez Gość

Marcin Rogoza- jeżeli sobie nie poradzę to bardzo chętnie skorzystałbym z oferty z pomocy. Bo to wszystko nie jest tak proste jak mi się na poczatku wydawało

spoxx2006 narysuj na kartce co masz do zaprojektowania, wyślij mi to na maila a ja zrobię Ci rysunek w pdf, i sobie wydrukujesz. Podaj tylko dokładne wymiary albo foto licznika i zrobię Ostatecznie siedzę po 14 godzin dziennie przy tym, to 2 minuty znajdę

Marcin Rogoza w sumie to i tak wszystko w CADach robię, a jak rastry to w Gimp bo darmowy, a na Corela mnie nei stać

Tak na marginesie to ten Inkscape jest super

Ogromnie dziękuję za chęć i gotowość do pomocy. Naprawdę jestem wdzięczny. Po całodniowej walce z programami- udało się mi stworzyć zegary nawet w dwóch wielkościach i kolorach. Zegarów potrzebuję głównie do Mangusty, ale jak już mi się udało to zrobiłem na zaś

Jeszcze raz serdecznie dziękuję za rady i pomoc