dyja Napisano 19 Marca 2010 Share Napisano 19 Marca 2010 Witam serdecznie, Wreszcie znalazłem chwilę czasu aby przedstawić wam relację z budowy modelu, który zakupiłem jakiś czas temu. IN-BOX tutaj. Wróciłem do sklejania po długiej przerwie więc wszystkie podpowiedzi i inne uwagi są bardzo mile widziane:) No więc sprawa wygląda tak, że z uwagi iż dawno nic nie składałem nie zdecydowałem się jeszcze na zakup aerografu. Więc malowanie odbywa się sprayami. Używam zestawu Tamiya - podkład, kolorki oraz clear. Ze względu na to iż byłem zdecydowany co do koloru, więc wybór padł na Red Metalic nr TS-18. A teraz czas na fotki i lekkie dopowiedzenia słowne na początek oczywiście czyszczenie i przygotowania, w sumie kasta nie miała rzadnych wad godnych szpachli więc po czyszczeniu i osuszeniu podkładzik x2. później3 warstwy lekkich i cienkich warstw koloru, mgiełki jak to inni nazywają. i dokładnie nie pamiętam ale tutaj fotka bodajże po drugiej takiej warstwie. zdjęcie robione baaardzo późno w nocy. później suszenie itp kilka dni przerwy i czas na malowanie końcowe mniej więcej wygląda to teraz tak jak na przedstawionych poniżej fotkach. Dodam tylko że malowanie było dwa dni temu. Więc w sumie jeszcze się wszystko suszy. Zdjęcie robione dzisiaj. Za oknem było dość sporo słońca, więc lakier wyglądał nieźle na żywo, na fotkach też chyba ok, chociaż gdzie nie gdzie wygląda jak by była skórka pomarańczy na lakierze, ale zapewniam że nie ma, jest to lakiero metalik więc chyba robi takie wrażenie. Metalikiem jeszcze nie malowałem. Więc mam nadzieję że dałem radę w mniejszym lub większym stopniu. oprócz kasty zrobiony jest już wstępnie silnik, podwozie oraz fotele. Wnętrze będzie w kolorze czarnym z dodatkami aluminium. Deska rozdzielcza czarny mat plus drewno. nie będę się rozpisywał. miłego oglądania poniżej inne ustawienie aparatu plus mniej słońca i fotka trochę ciemniejsza poniżej wydaje mi się zdjęcie najbardziej oddające kolor Teraz czekam aby lakier odpowiednio wyschnął, no i później polerowanie lakierowanie itp itd żeby uzyskać jakiś w miarę niezły efekt lustra. mam nadzieję że się uda, chociaż będę miał do was parę pytań. oczywiście w między czasie praca nad resztą obiektu. zamierzam zrobić w miarę pełne okablowanie silnika. mam nadzieję że się uda. poza tym nie planuję większych przeróbek w modelu. może oprócz wydechów. ale o tym w następnej relacji z budowy. pozdrawiam Arek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 19 Marca 2010 Share Napisano 19 Marca 2010 Witaj, model ciekawy, kolor również nieźle dobrany, powiedz [ewentualnie pokaż proszę] jakie koła zastosujesz? Wygląda nieźle, ale pamiętaj abyś dał odpowiedniej grubości klar aby nie doszło do prze polerowania do metalica podczas polerki. Ambitnie podchodzisz do projektu, chętnie poobserwuję Twe poczynania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyja Napisano 19 Marca 2010 Autor Share Napisano 19 Marca 2010 za same koła póki co się jeszcze nie zabierałem. teoretycznie narazie plan mam taki aby wykorzystać to co było w zestawie. zastanawiam się jedynie nad pomalowaniem pewnych elementów felg pod kolor karoserii. ale samej koncepcji jeszcze brak. teraz mam dwa dni przerwy w pracy nad samochodem więc będę się zastanawiał. jak coś wymyślę to dam znać. fotek kół nie robiłem, a felgi są w IN-Boxie który przedstawiałem. Przeglądałem też zabawki syna:) ma kilka samochodów metalowych i tak się zastanawiałem czy małą podmianę bym mu nie zrobił Bo jeśli zrobiłbym jakąś zmianę to bardziej drastyczną. tzn opony niskoprofilowe i jakieś ciekawe felgi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 20 Marca 2010 Share Napisano 20 Marca 2010 Przeglądałem też zabawki syna:) ma kilka samochodów metalowych i tak się zastanawiałem czy małą podmianę bym mu nie zrobiłSmileBo jeśli zrobiłbym jakąś zmianę to bardziej drastyczną. tzn opony niskoprofilowe i jakieś ciekawe felgi Nie no felgi muszą standardowe zostać , osobiście uważam że takie wielkie alusy, tylko psują wygląd klasycznego samochodu, no ale to tylko moje zdanie. Mam jedną koncepcje na malowanie, nie wiem czy Ci się spodoba, ale mógł byś pomalować dach na czarno w wersji hard-top. Pozdrawiam i życzę powodzenia w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyja Napisano 24 Marca 2010 Autor Share Napisano 24 Marca 2010 Koledzy mam pytanie zbliża się czas kiedy będę kładł clear na karoserii swojego modelu. w związku z tym mam kilka pytań. Byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedź - Jak przygotowujecie powierzchnię pod clear? (oczywiście kolor już jest:)jak widać na fotkach) - Po której warstwie zaczynacie polerowanie i jakich narzędzi używacie(papiery, gąbki?)? - I tak teoretycznie ile warstw Clear'u warto położyć żeby uzyskać dobry efekt? dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 24 Marca 2010 Share Napisano 24 Marca 2010 Jeśli to jest metalic to nie możesz szlifować, po prostu kładź clear. Do szlifowania można użyć zarówno gąbek jak i papierów ściernych. Warstw ma być nie za mało - bo przeszlifujesz do koloru/podkładu ale nie za dużo, żeby nie pozalewać linii podziału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyja Napisano 25 Marca 2010 Autor Share Napisano 25 Marca 2010 Witam ponownie, aktualizacja budowy:) zdjęcię wnętrza zrobione jest też już podwozie z zamontowanymi kołami, akcenty w kolorze nadwozia a sam silnik jeszcze bez okablowania wygląda tak Dzisiaj będę kładł Clear. pozdrawiam i zapraszam do komentowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtuch007 Napisano 26 Marca 2010 Share Napisano 26 Marca 2010 Widzę że ci świetnie idzie . A ten lakier to poprostu cudo Powodzenia w dalszej części . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kacpi1234 Napisano 26 Marca 2010 Share Napisano 26 Marca 2010 Zgadzam sie z wojtuch007 lakier cuuudo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiwaczek Napisano 26 Marca 2010 Share Napisano 26 Marca 2010 Witam. Gratuluje wynikow, wykonczenie wnetrza i lakier tylko pozazdroscic. Pozdrawiam Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mors Napisano 26 Marca 2010 Share Napisano 26 Marca 2010 Kolorek dobrany świetnie do tego auta Pewnie niektórzy się przyczepią do grubości ziarna, ale mnie się podoba Silnikowi przyda się wash. Wnętrze bardzo fajnie zrobione. Kierownica i deska rozdzielcza były malowane, czy jakaś kalka, inny sposób?? Czy dało by radę zrobić zbliżenie na deskę właśnie ? Bardzo fajny projekcik i jak na razie bardzo wysoki poziom się szykuje na finiszu Ja w okolicy świąt wystartuję z warsztatem F50 Pozdrawiam Mors Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyja Napisano 27 Marca 2010 Autor Share Napisano 27 Marca 2010 Kierownica i deska rozdzielcza były malowane, czy jakaś kalka, inny sposób?? Czy dało by radę zrobić zbliżenie na deskę właśnie ? Kierownica i deska malowane były zwykłą farbką w kolorze drewna (brown wood), dwie warstwy, bez żadnych dodatkowych bajerów. kolor jest całkiem przyjemny. wcześniej używałem jej do jakiegoś modelu testowego i trochę mi zostało więc użyłem tutaj. postaram się zrobić jakieś zbliżenia i wstawię. i mam pytanie a propo malowania listw przy szybach. czy malujecie je po położeniu wszystkich warstw Clearu czy pomiędzy, czy może przed? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diesel fan Napisano 27 Marca 2010 Share Napisano 27 Marca 2010 Witaj, model wychodzi bardzo fajnie, tak trzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyja Napisano 1 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2010 Witajcie koledzy, kolejna aktualizacja projektu. Niestety ze względu na całkowity brak czasu, mocno nie ruszyłem z robotą, no ale coś tam się dzieje. Wczoraj położyłem drugą warstwę Clear'u, powoli pojawia się też okablowanie silnika. Oto ostatnie fotki robione dzisiaj Poczekam aż Clear dobrze się ułoży i będę się zastanawiał nad położeniem trzeciej warstwy. Póki co miłego oglądania, zapraszam do komentowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 1 Kwietnia 2010 Share Napisano 1 Kwietnia 2010 Ten chrom lekko zwas:bip: bo nie wygląda, poza tym ładny lakier, dobrze go kładziesz , ale pamiętaj aby nie były za cienkie warstwy . Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtuch007 Napisano 2 Kwietnia 2010 Share Napisano 2 Kwietnia 2010 Nie mogę się na ten kolor napatrzeć . Tak mi się spodobał że pomalowałem podobnym karosrerię do modelu rc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyja Napisano 2 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2010 Dzięki, no kolorek też mi się podoba, i nawet nie wiedziałem że tak fajnie wyjdzie, szczególnie że malowany Sprayami i na dodatek pierwszy raz:) Listwy na oknach malowane były pędzelkiem, a kolor to nawet nie chrom, tylko aluminium, może jeszcze coś z tym powalczę, chociaż jak na to patrzę to całkiem nieźle wygląda, może po polerowaniu będzie jeszcze lepiej pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 2 Kwietnia 2010 Share Napisano 2 Kwietnia 2010 Mowa była o chromie na silniku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyja Napisano 2 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2010 aaaa:)no to fabryka taka:)zmieniać nie będę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyja Napisano 7 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2010 Zapraszam do Galerii http://modelwork.pl/viewtopic.php?t=20218 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dolus Napisano 10 Sierpnia 2010 Share Napisano 10 Sierpnia 2010 jaki podkladzik uzyles? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyja Napisano 10 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2010 Używałem podkładu Tamiya w spray'u, szary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi