Seweryn Napisano 25 Sierpnia 2010 Share Napisano 25 Sierpnia 2010 Jakiej farby używałeś jako kolor bazowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweltomasik1 Napisano 25 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2010 Jakiej farby używałeś jako kolor bazowy? To Humbrol 155. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweltomasik1 Napisano 17 Września 2010 Autor Share Napisano 17 Września 2010 Po bardzo długiej przerwie na dowód że temat jeszcze żyje i się nie poddałem , zamieszczam zdjęcia wstępnie przemalowanego shermana. Po przemyśleniach, poszukiwaniach zdj. z tymi nietypowymi gąskami (fiasko), postanowiłem zrobić cały nietypowy czołg. A wię malowanie będzie też mało spotykane, w zielono czarną krówkę . A oto dowody na to: Niestety przy odklejaniu bluetacka farba też gdzie niegdzie się odkleiła . Jak widać też na materiałach dowodowych malarz ze mnie też kiepski . Co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 17 Września 2010 Share Napisano 17 Września 2010 Zamaluj te narzędzia, jak już maznąłeś srebrną, to możesz lekko później oskrobać farbę, aby prześwitywał "czysty metal", że używane niby były. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweltomasik1 Napisano 18 Września 2010 Autor Share Napisano 18 Września 2010 Zamaluj te narzędzia, jak już maznąłeś srebrną, to możesz lekko później oskrobać farbę, aby prześwitywał "czysty metal", że używane niby były. Nie no jasne, model jest jeszcze przed nakładaniem śladów eksploatacji także to na pewno zostanie "podrapane" i nie tylko to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipol Napisano 5 Listopada 2010 Share Napisano 5 Listopada 2010 Ładny model Shermana . Mam na warsztacie podobny model Italeri 1:35 i w najbliższym czasie postaram się wstawić relacje z jego budowy. Jak zrobiłeś spawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweltomasik1 Napisano 5 Listopada 2010 Autor Share Napisano 5 Listopada 2010 Dzięki . A co do spawów to cóż eksperymentowałem także wyszło tak sobie. Z rozciągniętej ramki wybrałem odpowiedniej grubości pręciki, przykleiłem klejem revella, zalewająć nim dosyć mocno pręciki co spowodowało ,że zmiękły na tyle aby można im było nadać kształt podobny do spawów, a przynajmniej spróbować (jak w moim przypadku było). Ale szczerze mówiąć TU masz lepszy sposób (co prawda skala 1/16) na spawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipol Napisano 6 Listopada 2010 Share Napisano 6 Listopada 2010 Już wstawiłem relacje. A propos spawów, gdzieś na forum znalazłem metodę ich robienia polegającą na formowaniu plastiku za pomocą nagrzanej nad ogniem szpilki lub drutu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweltomasik1 Napisano 18 Listopada 2010 Autor Share Napisano 18 Listopada 2010 Witam wszystkich którzy jeszcze tu zaglądają. A propos spawów, gdzieś na forum znalazłem metodę ich robienia polegającą na formowaniu plastiku za pomocą nagrzanej nad ogniem szpilki lub drutu. Są różne sposoby na robienie spawów, każdy musi znaleźć coś dla siebie. Małe wyjaśnienie dlaczego tak cicho w tym wątku. Po nieudanej próbie zrobienia washa na czołgu (lakier bezbarwny puścił pod white spirit co zaowocowało "ładnym" poprzyklejaniem się włosia z patyczków) przeszedłem do fazy kretowania modelu. Jak zacznę z powrotem robić coś konstruktywnego to napewno pokażę to. W związku z powyższym będę potrzebował nowe kalki. Możecie mi coś polecić? Oczywiście do M4A1 no i Normandia. Pozdrowienia , Paweł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi