Skocz do zawartości

Sherman M4A1 z "uzębieniem" (1/72 Dragon)

paweltomasik1

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 weeks later...

Po bardzo długiej przerwie na dowód że temat jeszcze żyje i się nie poddałem , zamieszczam zdjęcia wstępnie przemalowanego shermana. Po przemyśleniach, poszukiwaniach zdj. z tymi nietypowymi gąskami (fiasko), postanowiłem zrobić cały nietypowy czołg. A wię malowanie będzie też mało spotykane, w zielono czarną krówkę .

A oto dowody na to:

M4A1%20warsz020.jpg

M4A1%20warsz021.jpg

M4A1%20warsz022.jpg

M4A1%20warsz023.jpg

M4A1%20warsz024.jpg

Niestety przy odklejaniu bluetacka farba też gdzie niegdzie się odkleiła . Jak widać też na materiałach dowodowych malarz ze mnie też kiepski . Co wy na to?

Zamaluj te narzędzia, jak już maznąłeś srebrną, to możesz lekko później oskrobać farbę, aby prześwitywał "czysty metal", że używane niby były.

Nie no jasne, model jest jeszcze przed nakładaniem śladów eksploatacji także to na pewno zostanie "podrapane" i nie tylko to.

• 1 month later...

Dzięki . A co do spawów to cóż eksperymentowałem także wyszło tak sobie. Z rozciągniętej ramki wybrałem odpowiedniej grubości pręciki, przykleiłem klejem revella, zalewająć nim dosyć mocno pręciki co spowodowało ,że zmiękły na tyle aby można im było nadać kształt podobny do spawów, a przynajmniej spróbować (jak w moim przypadku było).

Ale szczerze mówiąć TU masz lepszy sposób (co prawda skala 1/16) na spawy.

Już wstawiłem relacje.

A propos spawów, gdzieś na forum znalazłem metodę ich robienia polegającą na formowaniu plastiku za pomocą nagrzanej nad ogniem szpilki lub drutu.

• 2 weeks later...

Witam wszystkich którzy jeszcze tu zaglądają.

A propos spawów, gdzieś na forum znalazłem metodę ich robienia polegającą na formowaniu plastiku za pomocą nagrzanej nad ogniem szpilki lub drutu.

Są różne sposoby na robienie spawów, każdy musi znaleźć coś dla siebie.

Małe wyjaśnienie dlaczego tak cicho w tym wątku. Po nieudanej próbie zrobienia washa na czołgu (lakier bezbarwny puścił pod white spirit co zaowocowało "ładnym" poprzyklejaniem się włosia z patyczków) przeszedłem do fazy kretowania modelu.

Jak zacznę z powrotem robić coś konstruktywnego to napewno pokażę to.

W związku z powyższym będę potrzebował nowe kalki. Możecie mi coś polecić? Oczywiście do M4A1 no i Normandia.

Pozdrowienia , Paweł.