dewertus Napisano 13 Czerwca 2010 Share Napisano 13 Czerwca 2010 Witam, Szczęśliwie udało mi się dobrnąć do końca budowy z w miarę przyzwoitym rezultatem. Tym razem model nie zasila żadnej z moich sekcji tylko wzbogaca kolekcję mojego małego szkraba. Curtiss R3C-2 to następny rajder w kolekcji i kompan Air Travel Mystery Ship wznowionego przez Testorsa w ramach tej samej serii. Rys historyczny. Curtiss R3C Racer powstał w dwóch wersjach i samoloty obu typów odniosły spektakularny sukces w 1925 roku zgarniając nagrody w dwóch prestiżowych wyścigach. Pierwszym zwycięzcą był por. Cyrus Bettis, który pilotując R3C-1 (wersję lądową) wygrał zawody Pulitzera ustanawiając rekord prędkości dla samolotów z podwoziem kołowym na poziomie 249,3 mph. Tydzień później, w dniu 26.10.1925 por. H. James "Jimmy" Doolittle pilotując R3C-2 (czyli wersję pływakową Racer'a) zdobywa pierwsze miejsce w zawodach Schneidera także ustanawiając rekord prędkości w klasie wodnosamolotów pływakowych - 246 mph. Rok później w tych samych zawodach por. C. Frank Schilt zajmuje drugie miejsce z wynikiem 236 mph. Budowa modelu. Curtiss wymagał niewielkich działań szpachlująco-szlifierskich tak więc model sklejało mi się bardzo przyjemnie. Malowanie wykonałem techniką mieszaną z zastosowaniem różnych narzędzi i farb: aero (akryle Agamy: czerń i żółć), pędzel (emalie Humbrol: srebrny i płócienny oraz akryl Agamy: burn iron). Kalkomanie z zestawu producenta wsparte mr. Mark Softer. Linki to splot jedwabny 0,2mm pomalowany kolorem burn iron. Tak prezentuje się model w galerii końcowej: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 14 Czerwca 2010 Share Napisano 14 Czerwca 2010 Modelik oryginalny i ciekawy Wykonanie niezłe, choć nie ustrzegłeś się kilku grudek na powierzchni kadłuba i niewielkich niedoskonałości malarskich na ogonie. Poza tym wszystko zdaje się być w porządku. Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SOPOL73 Napisano 27 Czerwca 2010 Share Napisano 27 Czerwca 2010 Zgrabny samolocik, reszta tak jak przedmówca. Generalnie ładniutki i takiego bym chciał w kolekcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi