lexxer_monster_machine Napisano 1 Lipca 2010 Share Napisano 1 Lipca 2010 (edytowane) Powitać, jak obiecałem, ta robię więc podpinam się do projektu z modelem, który dostałem od kolegi (częściowo zaczęty, ale myślę że to niczemu nie przeszkadza). Robiony będzie prosto z pudła, przewiduję jedynie jakieś kartony, mam też nadzieję że ta wersja łapie się do projektu Model sam w sobie jest bardzo dobry, fajna jakość wyprasek, masa detali, jedyny minus to gąski winylowe. Czeka mnie trochę pracy w poprawie tego co zostało już zrobione (głównie szpachlowanie, i usuwanie kleju) Zdjęcia wstawię jutro, kiedy światło będzie ułatwiało fotografowanie. Pozdrawiam Lexx. Edytowane 1 Lipca 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skinn3r Napisano 1 Lipca 2010 Share Napisano 1 Lipca 2010 Popraw nazwę tematu bo brakuje tagu Łapać się łapie, powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 1 Lipca 2010 Share Napisano 1 Lipca 2010 To makarony robią jeszcze jakieś czołgi?? ;) Niecodzienna maszynka więc będę zaglądał. PS Czemu kolega opuścił konkurs typerów. Tak dobrze Ci szło ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lexxer_monster_machine Napisano 1 Lipca 2010 Autor Share Napisano 1 Lipca 2010 Poprawione Co do typowania, to notoryczny brak czasu na cokolwiek zrobiły swoje. Trudno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lexxer_monster_machine Napisano 2 Lipca 2010 Autor Share Napisano 2 Lipca 2010 Więc tak, postaram się mniej więcej opisać w jakim stanie dostałem model Sklejona była wanna, wklejone koła (konkretnie uwalne od kleju), połowicznie przyklejona jedna gąska, wszystko było malowane przed sklejeniem do kupy (bóg jeden wie po co, o ile w ogóle . . . ). Góra posiadała wklejone wszystkie pokrywy (tutaj jeszcze czeka mnie trochę szlifowania kleju, na szczęście nie było to malowane). Wieża poskładana do kupy, pomalowana bez wklejonej drobnicy (na szczęście). Swoją ingerencję w model zacząłem od demontażu kół, by dało się usunąć zaceki kleju (oj było ich trochę), generalnie dzięki pomalowaniu wahaczy przed wklejeniem kół udało się urwać tylko 3 sworznie (chyba jedyny plus nie zabezpieczenia ich przed malowaniem), później szlifu-szlifu, szpachla (wcześniej ten model o istnieniu szpachli nie słyszał, a miejscami się o to aż prosi), skleiłem połówki do kupy zaszpachlowałem szpary i po przyklejałem prawie wszystko co trzeba było, tutaj już niewiele pozostało do zrobienia przed malowaniem. Jako że kadłub prawie gotowy, zabrałem się za wieżę . . . tutaj też jest sporo roboty . . . Rozpocząłem demontaż, po pierwsze primo lufa pomalowana nieźle, szkoda tylko że ładnie wyeksponowane są łączenia połówek z tej przyczyny musiałem rozpłatać skorupę, obyło się bez szkód Teraz czeka mnie szpachlowanie, żmudne ale mam nadzieję że coś mi z tego wyjdzie. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lexxer_monster_machine Napisano 2 Lipca 2010 Autor Share Napisano 2 Lipca 2010 Narzuciłem sobie zabójcze tempo model praktycznie gotowy do malowania, pozostała już tylko kosmetyka, tu i ówdzie dołożyć odrobinę szpachli bądź podszlifować kanty. od siebie jedynie wykonałem otwory widoczne na drugim zdjęciu (ten nad lufą i obok), oraz delikatnie nawierciłem te małe grzybki. Trochę podirytowała mnie ilość gratów jaką musiałem przykleić na wieżę, ale dałem rady Koła wrzuciłem do kreta, zobaczymy co to powie. Kolimator będzie owinięty szmatą na styl brezentowego worka Kto by mógł mi polecić jakiś kolor do malowania tego ustrojstwa ? w instrukcji zalecają TC10 (RAL6031), kolor ten Gunze dostępny tylko w zestawach, a mnie najbardziej odpowiadał by mi MM emalia albo akryl. Na dziś to tyle. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lexxer_monster_machine Napisano 10 Lipca 2010 Autor Share Napisano 10 Lipca 2010 Pierwsze malowanie już za mną, trochę poprawek trzeba będzie zrobić jak farba dobrze wyschnie, i będzie można malować drugi raz. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lexxer_monster_machine Napisano 31 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2010 Był mały zastój, no ale wszyscy wiemy jak to bywa Wieża jest już gotowa, pokryta 2ma warstwami sido i czeka na kosmetykę. Wanna dostała koła nagotowo, gąski i fartuchy są tylko przymierzone do zdjęcia. Teraz pozostało poprawić kilka detali, między innymi "obrączki" na kołach, światła itp. potem sido i brud, czyli już z górki Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lexxer_monster_machine Napisano 3 Września 2010 Autor Share Napisano 3 Września 2010 Praktycznie niewidoczny wash: Ciąg dalszy niebawem. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lexxer_monster_machine Napisano 9 Września 2010 Autor Share Napisano 9 Września 2010 W temacie cisza, w projekcie też wielkiego ruchu nie ma, więc ja jadę dalej. Skorupiak generalnie skończony, liny wykonane we własnym zakresie, sznurek z zestawu to chyba jakiś żart był Jutro bohater dostanie warstwę matu, i będzie można przystąpić do brudzenia i kurzenia. Jeśli widzicie jakieś niedoróbki, to piszcie co trzeba by poprawić. Wszystkie ewentualne paluchy będą usunięte przed lakierowaniem. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 9 Września 2010 Share Napisano 9 Września 2010 Ja tu zaglądam regularnie, podobnie jak do innych wątków projektu. A że nie bardzo się znam na tym czołgu, to się nie wypowiadam. Nie wypowiadam się również z tego powodu, że nie ma się do czego przyczepić - ładnie wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skinn3r Napisano 9 Września 2010 Share Napisano 9 Września 2010 Hmmm czemu wieża ma troche ciemniejszy odcień? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 9 Września 2010 Share Napisano 9 Września 2010 Bardzo ładny ten italiański wynalazek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lexxer_monster_machine Napisano 9 Września 2010 Autor Share Napisano 9 Września 2010 ładnie wygląda Dzięki. Hmmm czemu wieża ma troche ciemniejszy odcień? Przypuszczam, że to wina Sidolux'u i wash'a, na wieży był położony na całości po nałożeniu kalek, na wannie jeszcze nie. Wieża jak i wanna były malowane w tym samym czasie, tą samą farbą, więc możliwość złego doboru odcienia raczej odpada w sobotę wszystko się powinno wyjaśnić. Bardzo ładny ten italiański wynalazek Dzięki Skoti, może i Ty szarpniesz się na tego potwora Dzieki za zainteresowanie Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skinn3r Napisano 9 Września 2010 Share Napisano 9 Września 2010 w sobotę wszystko się powinno wyjaśnić Oki no to czekam na dalsze postępy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lexxer_monster_machine Napisano 11 Września 2010 Autor Share Napisano 11 Września 2010 Ostatnia odsłona warsztatowa, już na prawdę niewiele pozostało do zrobienia. Myślę, że teraz kolory już są ok Jutro ostatnie poprawki kosmetyczne, dodanie kilku plam po błocie, usunięcie miejscami nadmiernego kurzu, doklejenie tego co urwałem przy fotografowaniu i jeszcze perę innych mniej istotnych spraw. Pierwszy etap brudzenia, całkowicie "przypadkowy", i w moim odczuciu nieprzeadzony Jeśli zauważyliście jakiś błąd, niedociągnięcie to piszcie śmiało Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skinn3r Napisano 11 Września 2010 Share Napisano 11 Września 2010 Mam troche mieszane uczucia co do tych smug na fartuchach bo wyglada jakby ktos go recznie mazał błotem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lexxer_monster_machine Napisano 13 Września 2010 Autor Share Napisano 13 Września 2010 Cześć :-) Mam troche mieszane uczucia co do tych smug na fartuchach bo wyglada jakby ktos go recznie mazał błotem To właśnie to "przypadkowe" brudzenie, po owej kosmetyce zmieniło się kilka rzeczy. Teraz już gdy model jest skończony wygląda to tak jak powinien ( w moim odczuciu), choć pewnie i tak się nie spodoba ale co tam Galerię wstawię gdy dobre warunki pogodowe zgrają się z moim wolnym czasem Pozdr. lexx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lexxer_monster_machine Napisano 27 Września 2010 Autor Share Napisano 27 Września 2010 Galeria: viewtopic.php?p=358092#358092 Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi