Claoodiush Napisano 3 Lipca 2010 Share Napisano 3 Lipca 2010 Mam kilka pytań dotyczących budowy Messerschmitta Bf-109 E, nie znam się na bebechach tego latadła, więc liczę że znajdzie się jakiś ekspert : -z czego zrobione było poszycie lotek i steru kierunku? metal czy jakieś płótno -Czy jest możliwe złamanie skrzydła 109tki w połowie? wiem, że przez środek skrzydła biegła belka ale czy ktoś ma jakieś zdjęcia połamanych skrzydeł, wdzięczny był bym bardzo jakiekolwiek pomysł na uszkodzenia tego elementu. -czy w poszyciu 109tki są jakieś elementy które mogą zardzewieć i tworzyć rdzawe zacieki?? Nie znam się na samolotach (sklejam pojazdy) proszę więc o odp nawet jeżeli to banalne i "wszyscy wiedzą" , szukałem już po necie różnych kombinacji- destroy, wreck bf 109 vraket itp itd ale nie dowiedzaiałem się tego czego chciałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 3 Lipca 2010 Share Napisano 3 Lipca 2010 witam, widze nikt jeszcze nie pisze to tak na szybko co pamiętam: - lotki kryte płótnem - złamanie skrzydła w połowie było raczej niemożliwe bo skrzydło w 109 nie były tak jak w FW190 jednym elementem dołączanym do kadłuba, były 2 skrzydła dokręcane do kadłuba (chodziło o przeniesienie obciążenia od podwozia na kadłub a nie na skrzydła, w FW190 zastosowano płat z potężnym dźwigarem, ot inne podejście) także trudno mówić o środku skrzydła. skrzydło może być posiekane pociskami albo może być naruszone jego łączenie z kadłubem (tzn - skutki twardego lądowania mogą być oczywiście przeróżne więc rzecz jasna nie tylko te uszkodzenia mogły mieć miejsce ) - mogły rdzewieć golenie podwozia, rury wydechowe, generalnie kadłub i skrzydła jak pamiętam był duralowy więc ciężko o zacieki (prędzej jakieś paprochy typu pozaciekany kurz po deszczu). Zdradź może koncepcje projektu, ułatwi to znalezienie odpowiednich fotek. pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi