carbon1230 Napisano 6 Lipca 2010 Share Napisano 6 Lipca 2010 Witam, Po przejrzeniu tego forum już prawie jestem gotowy do kupna mojego pierwszego modelu auta w skali 1.24/1.25 Dużo jest na forum o tym jak malować aerografem jednak ja jeszcze takiego nie mam, i narazie nie zapowiada się, żebym taki sobie sprawił Chciałbym malować spray'ami jednak nie mam pojęcia czego warstwy w jakiej kolejności i jakich ilościach nakładać, dlatego to pytanie kieruję do Was. Prosiłbym o wytłumaczenie w 2 przypadkach, kiedy model ma już kolor (np. czerwony, czy żółty) i kiedy go nie ma (szarawy). Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michaił Napisano 6 Lipca 2010 Share Napisano 6 Lipca 2010 Czesc. Moim zdaniem powinno to byc tak: -podklad -kolor -bezbarwny matowy lakier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 6 Lipca 2010 Share Napisano 6 Lipca 2010 Witam! Najpierw malujesz podkładem kilka cienkich warstw tak aby farba nie zalała ci linii podziału blach i różnych detali, potem jak masz już przygotowany podkład psikasz kolorem, też kilka cienkich warstw również uważając żeby nie zalać szczegółów i na koniec psikasz bezbarwnym połyskiem kilka warstw, na koniec polerka. To by było na tyle streszczenia malowania Zawsze możesz pooglądać tematy w warsztacie i poczytać o interesujących cię sprawach. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 6 Lipca 2010 Share Napisano 6 Lipca 2010 bezbarwny matowy lakier A nie błyszczący? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carbon1230 Napisano 6 Lipca 2010 Autor Share Napisano 6 Lipca 2010 Dziękuję za szybką pomoc Jak myślicie, może być taki podkład?: http://www.ww-model.pl/index.php?p5650,tamiya-fine-sufracer-primer-l oraz taki lakier błyszczący?: http://www.mojehobby.pl/microscale-04-micro-coat-gloss-p-6-966452.html Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kruko95 Napisano 26 Lipca 2010 Share Napisano 26 Lipca 2010 tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 26 Lipca 2010 Share Napisano 26 Lipca 2010 oraz taki lakier błyszczący?: http://www.mojehobby.pl/microscale-04-micro-coat-gloss-p-6-966452.html To nie jest spray. A może na początek spróbuj pobawić się ze sprayami np. z marketów budowlanych albo sklepów lakierniczych? Duplicolor albo innych producentów. Miałem ostatnio przyjemność odnawiać zniszczoną "rzeźbę dekoracyjną" i trochę bawiłem się ze sprayami. Szary podkład Duplicolor - pięknie kryje, trzyma jak diabli, daje się pięknie wygładzić przed dalszym malowaniem. Kolory - żywe, mocne, duża paleta, nie tworzyła się gęsia skórka i dawały się polerować. No i lakier błysk też przerabiałem i byłem zadowolony. Sprawa prosta: Podkład, szlifowanie, kolor, szlifowanie-polerka, kolor-polerka, lakier - polerka polerka polerka. Przejdź się do sklepu lakierniczego - tam na pewno dostaniesz też pasty polerskie różnych gradacji i papiery ścierne wodne o gradacjach 1200-4000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi