Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tak sobie ostatnio chciałem skleić coś małego i przyjemnego, ot taki modelik na weekend. Wybór padł na Mirage'a, którego odkupiłem od forumowego kolegi mirage3. Przy okazji też przećwiczyłem malowanie kilkubarwnego kamuflażu i wypróbowałem nowy aero. Wyszedł nieźle mimo paru niedoróbek ale i tak jestem happy. Pozdro

DSC00979.jpg

DSC00977.jpg

DSC00975.jpg

DSC00974.jpg

DSC00973.jpg

DSC00972.jpg

DSC00970.jpg

Napisano

Modelik wyszedł Ci naprawdę nieźle, chociaż rzeczywiście kilka rzeczy mogłoby wyglądać lepiej. Szczególnie dwie z nich:

1. Oszklenie - jest zamglone, jakby było źle zabezpieczone do malowania. Jeśli nawet zdarza się taka sytuacja, to najlepiej jest zanurzyć fragmenty oszklenia w sidoluxie, i pozwolić mu swobodnie na nich wyschnąć. Poprawi to ich przejrzystość;

2. Trójwymiarowość - Wash na modelu jest bardzo nierówny.część linii podziału powinna być poprawiona przed malowaniem tak, żeby ich zaznaczenie było wyrazistsze;

3. Coś Ci się skrzywiło na przodzie. Trzeba naprostować

Poza tym samolocik dobrze się prezentuje.

Pozdrawiam

Kornik

Napisano

83937876.jpg

79768516.jpg

Jeśli rozchodzi się o końcówkę do tankowania to jest dobrze

PS. teraz widzę, że rurka pitota się troszkę zgieła tylko na wersji D nie powinno jej być

Napisano
Jeśli rozchodzi się o końcówkę do tankowania to jest dobrze

Nogę może i mam złamaną, ale nie jest ze mną aż tak źle by nie wiedzieć, że aparat do tankowania przy Mirage jest zagięty

Coraz bardziej korci mnie izraelski Mirage IIIC w metalizerze. Pewnie niedługo zgłoszę się do Ciebie na konsultację Kolego Mirage3

Napisano

Co do wszelkich uwag to macie rację. Nie wiem co robię źle w washu - robiłem go z farby olejnej mieszanej z white spiritem, bardzo rzadki rozprowadziłem po całym modelu, poczekałem aż podeschnie i potem ścierałem wzdłuż strug powietrza opływających samolot. Jednak większość wytarła się nawet z lini podziałowych. Robię coś nie tak? Może zastosować gęstszy wash?

Napisano

Następnym razem spróbuj:

1. Pogłębić nieco linie podziału ( nie koniecznie wszystkie, ale te co do których mamy podejrzenia, że mogą nie przyjąć washa);

2. Możesz popróbować z nieco gęstszym (tylko, żeby nie przesadzić);

3. Dodać do mikstury kropelkę zielonego płynu do mycia naczyń;

Często potrzeba kilku powtórzeń, aby wash wszedł w zagłębienia jak należy.