Messershmitt1996 Napisano 29 Lipca 2010 Share Napisano 29 Lipca 2010 (edytowane) Zabieram się za model C-47 w skali 1/72. Mały in-box i powoli do roboty!: Edytowane 29 Lipca 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Giulio Niewiadomski Napisano 29 Lipca 2010 Share Napisano 29 Lipca 2010 rzeczywiscie maly in-box Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messershmitt1996 Napisano 29 Lipca 2010 Autor Share Napisano 29 Lipca 2010 I już jest kompletny:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 29 Lipca 2010 Share Napisano 29 Lipca 2010 Życzę powodzenia. Na pewno będę zaglądał Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messershmitt1996 Napisano 30 Lipca 2010 Autor Share Napisano 30 Lipca 2010 Pierwsza relacja z budowy Oraz pierwsza prośba: Szukałem zdjęć foteli samolotu, lecz na nic satysfakcjonującego nie natrafiłem. Jeżeli ktoś posiada takowe to poproszę o pomoc Jest to mój pierwszy wątek warsztatowy więc jeżeli coś nie tak to mówcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 30 Lipca 2010 Share Napisano 30 Lipca 2010 Spróbuj jednak robić zdjęcia tak, żeby można było dokładnie zobaczyć wnętrze. Trzymasz aparat zbyt daleko i nie ma żadnego zbliżenia. Czy obrobiłeś i przygotowałeś powierzchnie wnętrza do malowania, przed nałożeniem zielonej farby ? Czy mówiąc o fotelach, masz na myśli ławki desantu pod ścianami czy fotele pilotów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messershmitt1996 Napisano 30 Lipca 2010 Autor Share Napisano 30 Lipca 2010 Fotele pilotów. Zdjęć ławek jest pełno w sieci Czy obrobiłeś i przygotowałeś powierzchnie wnętrza do malowania, przed nałożeniem zielonej farby ? Dokładnie jakie czynności masz na myśli? W Łodzi pogoda fatalna i aparat nie łapie ostrości przy zbliżeniach, więc o ładne zdjęcie "z bliska" trudno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 30 Lipca 2010 Share Napisano 30 Lipca 2010 Wypełnienie śladów po wypychaczach, wygładzenie i zmatowienie powierzchni. W sprawie zdjęć napiszę na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messershmitt1996 Napisano 30 Lipca 2010 Autor Share Napisano 30 Lipca 2010 Nie, wykonanie przedziału desantowego jest fatalne więc uznałem te wypychacze za dopuszczalne ale zobaczę może coś z nimi zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 30 Lipca 2010 Share Napisano 30 Lipca 2010 Akurat w tym modelu nic nie będzie przez te szybki widać, tak wiec nie ma potrzeby zbytnio pieścić się z wnętrzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messershmitt1996 Napisano 30 Lipca 2010 Autor Share Napisano 30 Lipca 2010 Domyśliłem się zostają tylko otwarte drzwi załadunkowo/desantowe ale niewiem czy się na otwarcie ich skuszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 30 Lipca 2010 Share Napisano 30 Lipca 2010 Nie, wykonanie przedziału desantowego jest fatalne więc uznałem te wypychacze za dopuszczalne ale zobaczę może coś z nimi zrobię. Akurat w tym modelu nic nie będzie przez te szybki widać, tak wiec nie ma potrzeby zbytnio pieścić się z wnętrzem. Jak dla mnie to jest trochę uczenie się dziadostwa Właśnie przy takich modelach powinno się doskonalić umiejętności w przygotowywaniu powierzchni, bo zawsze jak coś nie wyjdzie to można to ukryć. Idąc na łatwiznę i odpuszczając sobie pewne rzeczy już teraz, nie trenujesz i w późniejszych projektach, które mógłbyś wykonać już z pewnymi nawykami i doświadczeniami, możesz popełniać podstawowe błędy i niedopatrzenia. Zresztą, to Twój model i możesz go robić jak Ci się żywnie podoba. Ja jestem tylko od ewentualnego dawania rad, a nie od osądzania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messershmitt1996 Napisano 30 Lipca 2010 Autor Share Napisano 30 Lipca 2010 W modelu chciałem się skupić na waloryzacji kokpitu. Następny będzie najprawdopodobniej AC-130 i tam spróbuje czegoś nowego+ waloryzacja kokpitu. Taki sobie przyjąłem system nauki modelarstwa. Czy słuszny okaże się później. Rady i osądy są przeze mnie mile widziane więc niema problemu:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 30 Lipca 2010 Share Napisano 30 Lipca 2010 Waloryzacja to jedno, a podstawy modelowania to drugie. Można wpakować w model dziesiątki blach, żywic, toczonych luf i samodzielnie dorabianych części, ale jeśli model nie będzie poprawnie i schludnie sklejony, to zawsze pozostanie niedosyt No ale cóż, pozostaje mi tylko kibicować i życzyć Ci powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messershmitt1996 Napisano 30 Lipca 2010 Autor Share Napisano 30 Lipca 2010 Zdecydowanie masz racje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messershmitt1996 Napisano 31 Lipca 2010 Autor Share Napisano 31 Lipca 2010 Wczoraj zamknąłem kadłub, ale rozładował się aparat. Pozostały jeszcze dwa zdjęcia robione Sony'm E. Wstawię je popołudniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 31 Lipca 2010 Share Napisano 31 Lipca 2010 Jak dla mnie to jest trochę uczenie się dziadostwa Confused No to jak mamy być tacy szczegółowi, to powinien też usunąć ślady po wypychaczach na wewnętrznej stronie skrzydeł Robiłem ten model i ani w kokpicie ani w przedziale transportowym nic nie widać przez tak ubogie oszklenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messershmitt1996 Napisano 31 Lipca 2010 Autor Share Napisano 31 Lipca 2010 Zamknięty kadłub skapowany na sucho i skrzydła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messershmitt1996 Napisano 1 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2010 Postanowiłem kompletnie otworzyć drzwi przedziału transportowego. Ma ktoś takie zdjęcie, chodzi mi o zawiasy. Model pozostawię czysty. Nie jestem w stanie ubrudzić tak , aby wyglądał ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 1 Sierpnia 2010 Share Napisano 1 Sierpnia 2010 Witam Przeglądając zasoby, niestety nie znalazłem dokładnych zdjęć zawiasów drzwi ładowni, ale przeglądając od niechcenia strony o C-47 znalazłem stronę z materiałami które, powinny być pomocne. Są tam zdjęcia zawiasów, ale przy zamkniętych drzwiach. Co mnie bardzo ucieszyło, to to, że ten odrestaurowany egzemplarz ma rzadko spotykaną w rekonstrukcjach i eksponatach muzealnych wierność kolorystyczną elementów. Link przedstawiam poniżej: http://www.insidetrackmagazine.com/Models/C-47.htm Tutaj natomiast mamy zdjęcie z rozwartymi drzwiami podczas montażu głośnika do akcji propagandowych. Widoczny jest jedynie fragment tylnych zawiasów: http://www.psywarrior.com/C47PrepareSpeaker.jpg Trochę z innej beczki: Czy śmigła zostały przez Ciebie już przyklejone na stałe ? Jeśli tak, to chyba trochę strzeliłeś sobie w kolano, bo mogą przeszkadzać Ci w malowaniu Staraj się raczej (w miarę możliwości) sklejać najpierw bryłę modelu, z jak najmniejszą ilością małych, łatwych do urwania, zgubienia lub zabrudzenia niechcianą farbą elementów. Te elementy najlepiej (najwygodniej) przykleić w ostatnim stadium budowy. Podobna sytuacja jest z elementami szklanymi. Te z nich, których nie trzeba wklejać przed malowaniem (jak np. klosze lamp), powinny pozostać nietknięte w woreczku, jak najdłużej by uniknąć przykrych wypadków w postaci uszkodzenia lub zabrudzenia np. klejem. To co bardzo podoba mi się w Twoich relacjach to stałe i częste aktualizacje w miarę postępu prac. Oby tak dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messershmitt1996 Napisano 2 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2010 Śmigło jest sklejone na ciepło (tak aby mogło się obracać). Model pomalowany, nie stwarzały one problemu. Klosze wciśnięte na sucho, bez piłowania dlatego odstaje Jeszcze kilka anten i to oszklenie w kształcie połowy kuli. Co właściwie jest? Co do wypadków... ww oszklenie zostało ubrudzone klejem modelarskim. Na oczyszczenie go niema szans, a uszkodzenie jest obszerne. Nie da się tego zamalować?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 2 Sierpnia 2010 Share Napisano 2 Sierpnia 2010 Jeszcze kilka anten i to oszklenie w kształcie połowy kuli. Radziłbym jednak wkleić je na końcu gdy model będzie już kompletny po nałożeniu kalkomanii, weatheringu i wykończeniówce. To o wiele wygodniejsze, nic Ci nie zginie i się nie połamie. Co do wypadków... ww oszklenie zostało ubrudzone klejem modelarskim. Na oczyszczenie go niema szans, a uszkodzenie jest obszerne. Nie da się tego zamalować?? Jak się człowiek spieszy, to się diabeł cieszy.Najpierw piszesz o waloryzacji, a potem budujesz ten model trochę na wariata, tak jakby ktoś Cię gonił. Nie chciało Ci się należycie przygotować wnętrza przed malowaniem, ok odpuściłem, ale teraz już niestety muszę zwrócić Ci uwagę na to, że robisz zbyt szybko i momentami za mocno trzymasz się kolejności z instrukcji. Oszklenie załatwiłeś i tutaj już się chyba nic nie zrobi. Trzeba by było dorabiać. Niewielkie zabrudzenia, da się nieco niwelować przy pomocy kąpieli Sidoluxowych, ale na większe to nic nie pomoże. Wstaw zdjęcia tego oszklenia przed wklejeniem. Zobaczymy jak to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messershmitt1996 Napisano 2 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2010 Oszklenie wpadło w plamę kleju na stole... Mam wolne całe dnie a nie tylko wyrywki czasowe więc około 20 h przy modelu z pudła to chyba wystarczająca ilość czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 2 Sierpnia 2010 Share Napisano 2 Sierpnia 2010 Oszklenie wpadło w plamę kleju na stole... Dlatego też trzeba je trzymać zabezpieczone w woreczku do ostatniej chwili przed rozpoczęciem prac nad nim, oczyścić biurko w miejscu, gdzie będziesz nad nim pracował i umyć ręce, by go nie zanieczyścić. Mam wolne całe dnie a nie tylko wyrywki czasowe więc około 20 h przy modelu z pudła to chyba wystarczająca ilość czasu. Dobrze więc, skoro masz tak wiele czasu, to może warto go wykorzystać na schludne sklejenie modelu i solidny trening np. szpachlowania i polerki ? Teraz piszesz, że budujesz z pudła, a wcześniej, że będziesz waloryzować zewnętrzne powierzchnie, kosztem odpuszczenia sobie wnętrza. To jak w końcu jest ? Na czym będzie polegała Twoja waloryzacja ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messershmitt1996 Napisano 2 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2010 Trochę chyba się czepiasz Mówiłem o kokpicie a nie, o powierzchni zewnętrznej. Powiedziałem, że z pudła bo waloryzacja była szybka i prosta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi