PsyhoSpider Napisano 20 Września 2010 Autor Share Napisano 20 Września 2010 Buda zmieniła kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
opc_tuner_95 Napisano 24 Września 2010 Share Napisano 24 Września 2010 Bardzo ładnie wyszło malowanie, a jak planujesz zrobić wnętrze?;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PsyhoSpider Napisano 24 Września 2010 Autor Share Napisano 24 Września 2010 Bardzo ładnie wyszło malowanie, a jak planujesz zrobić wnętrze?;) Do tego jeszcze bardzo daleko. Staram się iść na żywioł, więc zastanawiam się jak dojdę do danego elementu. Tutaj akurat wielkiego pola do popisu nie mam, raczej na różowo, czy żółto chyba pasować nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PsyhoSpider Napisano 25 Września 2010 Autor Share Napisano 25 Września 2010 Kilka drobiazgów. Akumulator, skrzynka na bezpieczniki (chyba) i klakson. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PsyhoSpider Napisano 25 Września 2010 Autor Share Napisano 25 Września 2010 No i stan obecny. Buda już na ramie, teraz trzeba się brać za koła. Zaczyna już w końcu wyglądać jak samochód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 8 Października 2010 Share Napisano 8 Października 2010 Witam Przedstawiam to co do tej pory zrobiłem ze swoim modelem. Nie jest to oczywiście wersja finalna. Zostaje sporo do zrobienia. Postaram się o zdjęcia z lepszym światłem, nie lampą bo, jak to z lampami bywa, przeinaczają. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 16 Października 2010 Share Napisano 16 Października 2010 Lekki update zdjęć: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PsyhoSpider Napisano 16 Października 2010 Autor Share Napisano 16 Października 2010 No i jest na kołach MartiniOCP Zauważyłem że masz niedomalowane siedzenie pasażera od wewnętrznej strony. Zrobiłeś już może wydech bo na zdjęciach wychodzi że chyba nie? Ja ze swoim mam niestety problemy. Chyba bez przeróbki się nie obędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 16 Października 2010 Share Napisano 16 Października 2010 (edytowane) Z tym siedzeniem to racja - jest niedomalowane. Wydech jest już zardzewiały, ale, nie wiem dlaczego, rury nie bardzo do siebie pasują, więc jeszcze nie zamontowałem. PS. Czy u Ciebie oś przednia się skręca? pzdr. Edytowane 16 Października 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PsyhoSpider Napisano 16 Października 2010 Autor Share Napisano 16 Października 2010 ale, nie wiem dlaczego, rury nie bardzo do siebie pasują, więc jeszcze nie zamontowałem. pzdr. Czyli ten sam problem Ja już zacząłem z nim kombinować, zobaczę co z tego wyniknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 16 Października 2010 Share Napisano 16 Października 2010 Kolego Martini wybacz, że się trochę popastwię, ale fajnie się ten twój model zapowiada i warto popracować nad drobnymi niedoskonałościami: 1. Trochę sztucznie wygląda to cieniowanie na fotelach 2. Masz małe wyjechania z tyłu foteli i na gaśnicach; 3. Wash na felgach jest trochę nieregularny i bardziej przypomina brud w zakamarkach (chyba, że właśnie to miałeś zamierzone); Przydałoby się to nieco poprawić, bo Twój model, podobnie jak ten kolegi PsyhoSpidera, zapoawiada się bardzo fajnie. Ogólnie takie projekty gdzie dwóch modelarzy robi w tym samym czasie ten sam model, są bardzo ciekawe. Mamy wtedy taki mały pojedynek Życzę obu kolegom powodzenia w dalszych pracach! Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 16 Października 2010 Share Napisano 16 Października 2010 Dzięki za zainteresowanie i pastwienie się;] Jako laik na to liczę 1. Trochę sztucznie wygląda to cieniowanie na fotelach 2. Masz małe wyjechania z tyłu foteli i na gaśnicach; 3. Wash na felgach jest trochę nieregularny i bardziej przypomina brud w zakamarkach (chyba, że właśnie to miałeś zamierzone); Kornik 1. Jeśli chodzi o cieniowanie - jasne, zgadzam się w 100%, tyle, że to moje pierwsze podejście do cieni na materiale (i w ogóle gdziekolwiek) Mimo to, jest w planie jego poprawa. Dobrze, że w zestawie jest tylna ławka , która do niczego się nie przyda (zbiornik na wodę) a którą z rozpędu omyłkowo również pomalowałem. Mam tylko nadzieję, że nie będę musiał zdzierać całości. 2. Do poprawki 3. Z tym washem na białym (i nie tylko) to mam problem bo, pomimo usilnych starań, słabo się mi rozlewa i te linie są jakieś takie przerywane. Czytałem poradnik reggiego i używam do washa humbroli+wamod/ dedykowany rozpuszczalnik. Mieszam jak "gupi". W każdym razie, doszedłem do wniosku, że może zostać efekt lekkiego zasyfienia bo od początku chciałem, żeby autko wyglądało na zadbane, ale takie co jeszcze gdzieś wyjedzie od czasu do czasu. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 16 Października 2010 Share Napisano 16 Października 2010 3. Z tym washem na białym (i nie tylko) to mam problem bo, pomimo usilnych starań, słabo się mi rozlewa i te linie są jakieś takie przerywane. Czytałem poradnik reggiego i używam do washa humbroli+wamod/ dedykowany rozpuszczalnik. Mieszam jak "gupi". W każdym razie, doszedłem do wniosku, że może zostać efekt lekkiego zasyfienia bo od początku chciałem, żeby autko wyglądało na zadbane, ale takie co jeszcze gdzieś wyjedzie od czasu do czasu. Widocznie powierzchnia felg nie jest do końca taka jak powinna ( w niektórych miejscach może nie być dobrze nabłyszczona lub wyrównana) i wash nie zostaje we wszystkich zakamarkach. Pamiętaj również, że wash nie jest techniką brudzenia, a nadawania trójwymiarowości. Spróbuj jeszcze kilka razy trochę bardziej gęstą miksturą (z kroplą płynu do mycia naczyń), a może wejdzie tam gdzie powinien. Jeśli nie to spróbuj przynajmniej nieco zróżnicować brudzenie felg zapuszczając je kilkoma odcieniami farb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PsyhoSpider Napisano 24 Października 2010 Autor Share Napisano 24 Października 2010 Pobawiłem się trochę środkiem. Zamontowałem lewarki, siedzenia, pedały i kierownicę. Dokończyłem też wydech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 24 Października 2010 Share Napisano 24 Października 2010 Ładne to wnętrze, szczególnie jak porównam nasze siedziska ;/. BTW, jak maskujesz stelaż fotela? Po prostu taśmą? pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PsyhoSpider Napisano 24 Października 2010 Autor Share Napisano 24 Października 2010 Ładne to wnętrze, szczególnie jak porównam nasze siedziska ;/. BTW, jak maskujesz stelaż fotela? Po prostu taśmą? pzdr. Najpierw pomalowałem siedziska aerografem, następnie stelaże pędzlem od ręki bez maskowania. Nie wiem czemu te wcześniejsze zdjęcia takie małe wyszły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 25 Października 2010 Share Napisano 25 Października 2010 Bardzo ładnie to wygląda kolego PsychoSpider. Przydałoby się jednak delikatnie wycieniować zmatowić te fotele. Byłoby wtedy idealnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 7 Listopada 2010 Share Napisano 7 Listopada 2010 Generalnie wszystko jest już gotowe do złożenia i został mi tylko jeden element, który opóźnia operacje. : Szpule miałem gotową wcześniej, ale nie podobał mi się wąż (za cienki). Chciałem rozłożyć-połamałem. No i od nowa. Jest jak jest, może jak pomaluje będzie lepiej. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 11 Listopada 2010 Share Napisano 11 Listopada 2010 Oto kolejne zdjęcie modelu "na sucho." Cała góra jest jeszcze nie klejona + kilka innych drobiazgów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PsyhoSpider Napisano 11 Listopada 2010 Autor Share Napisano 11 Listopada 2010 Generalnie wszystko jest już gotowe do złożenia i został mi tylko jeden element, który opóźnia operacje. : Szpule miałem gotową wcześniej, ale nie podobał mi się wąż (za cienki). Chciałem rozłożyć-połamałem. No i od nowa. Jest jak jest, może jak pomaluje będzie lepiej. pzdr. Widzę że próbujesz poprawić ten element. Nie wiem czy to najlepszy pomysł. Wąż po nawinięciu nie będzie miał okrągłego przekroju ale powinien być płaski. Powinien wyglądać tak Wydaje mi się że lepiej byłoby zostawić tak jak było, mniej efektownie ale bardziej poprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 11 Listopada 2010 Share Napisano 11 Listopada 2010 Hmm. Oryginał też jest wytłoczony właśnie w taki "szlauf" i dodatkowo, co mi się nie podoba, szpula ma pozamykane profile - te boczne, które u siebie wyciąłem. No i jeszcze ta fotka: To wyraźnie jest szlauf ogrodowy gruby;] Nie twierdze, że mi to fajnie wyjdzie, ale jest już za późno na zmiany, więc zostaje z przeróbką. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty Napisano 14 Listopada 2010 Share Napisano 14 Listopada 2010 Hmm. Oryginał też jest wytłoczony właśnie w taki "szlauf" i dodatkowo, co mi się nie podoba, szpula ma pozamykane profile - te boczne, które u siebie wyciąłem. No i jeszcze ta fotka: To wyraźnie jest szlauf ogrodowy gruby;] Nie twierdze, że mi to fajnie wyjdzie, ale jest już za późno na zmiany, więc zostaje z przeróbką. pzdr. strażacy używają 2 rodzai węży - płasko zwijalny oraz ten na zdjęciu ( zwijany bez spłaszczania węża - sztywne ścianki) wąż sztywny ma tą zaletę, że nie trzeba go całego rozwijać by gasić ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s.szymon Napisano 14 Listopada 2010 Share Napisano 14 Listopada 2010 strażacy używają 2 rodzai węży - płasko zwijalny oraz ten na zdjęciu ( zwijany bez spłaszczania węża - sztywne ścianki) wąż sztywny ma tą zaletę, że nie trzeba go całego rozwijać by gasić ;-) Gwoli ścisłości - strażacy używają węży ssawnych i tłocznych. Dopiero tłoczne dzielą się na te jak powiedziałeś "płaskozwijalne" i "sztywne"... PS *rodzajów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty Napisano 14 Listopada 2010 Share Napisano 14 Listopada 2010 witam kolegę strażaka a ssawne jak się dzielą ? przepraszam kolegów modelarzy, ale może ta wiedza się przyda - zauważyłem że wytrwni modelarze lubią znać szegóły. za orta przepraszam - tak mi się jakoś napisało i nic na czerwono się nie podkreśliło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s.szymon Napisano 14 Listopada 2010 Share Napisano 14 Listopada 2010 Oj strażakiem nie jestem, ale owszem mam tego trochę we krwi Węże ssawne raczej się nie dzielą, chyba że ze względu na rozmiar. Jest praktycznie jeden rodzaj do zasysania, przeważnie w zielonym kolorze, czasem spotykane w czarnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi