wolvi Napisano 16 Lutego 2007 Share Napisano 16 Lutego 2007 Co mogę powiedzieć, model piękny, ale na dzień dobry podam 2 wady czyli na wewnętrznej części gąsek "Magic", które użyję są po 3 walcowe grudki które to można ekspresowo i mozolnie ściąć za pomocą skalpela i mniejsze gąski (bez zębów) trzeba prostować, bo niektóre są krzywe Co do modelu to umieszczę go w przeszłości alternatywnej czyli 1947 na froncie zachodnim, bo ruscy podpisali pokój na linii Odry , a projekt Manhatan zakończył się wielkim wybuchem w pieczarkowym stylu. Czołg będzie w kolorze szarym, bez zimmeritu, i byc może z noktowizorami (zrobię samemu i to nie będzie Zielgerät 1229 Vampir, tylko jego nowsza wersja ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Godfryd Napisano 17 Lutego 2007 Share Napisano 17 Lutego 2007 witam Nooo, musze przyznać że zaciekawił mnie pomysł. Nie jestem do końca przekonany co do szarego kamo, aczkolwiek cała reszta super Czekam na pierwsze foty z prac. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolvi Napisano 17 Lutego 2007 Autor Share Napisano 17 Lutego 2007 Teraz jestem w trakcie prac nad celownikami noktowizyjnymi i reflektorem IR które robię z głowy, lecz będę się wzorował jedynie na reflektorze które amerykanie zastosowali na M-48 czy na M-60 Kamo być może zmieni, bo przed chwilą przeczytałem, że Z informacji przedstawionych przez Witkowskiego wynika, że Niemcy bardzo poważnie (ale jak się okazało zupełnie niesłusznie) liczyli się z możliwością zastosowania noktowizji przez aliantów. Opracowano m.in. specjalne maskujące (nie odbijające podczerwieni) mundury dla żołnierzy. W walkach na zachodzie Europy, Niemcy zastosowali noktowizory tylko raz i to dopiero 9 kwietnia 1945 roku w walkach koło miejscowości Wietersheim nad Wezerą, kiedy to kilka czołgów "Puma" (czołgi "Panther" wyposażone w celowniki F.G. 12/50) ZDZIESIĄTKOWAŁO (!!), broniącą przyczółka mostowego grupę brytyjskich czołgów. Natomiast na froncie wschodnim stosowano noktowizory na nieco większą skalę: działały tam dwie kompanie "Pum". Rezultaty ich poczynań były imponujące, m.in. w czasie tylko jednej nocy zniszczono 67 (sześćdziesiąt siedem!!) radzieckich T-34. z http://www.noktowizory.k.pl/historia.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolvi Napisano 18 Lutego 2007 Autor Share Napisano 18 Lutego 2007 Dzisiaj dostałem z powrotem aparat i już wstawiam fotki Duperelki jakie będą na 80% na KT Koła i traki już gotowe i czekające na pomalowanie Właz dowódcy z mg42 i skrzynką + pas 3x części pod noktowizory -> tabletka po vit B12 - reflektor -> ramki od części foto trawionych - obudowy podstawy itp -> elementy zatrzasku i to czarne - tyl lampy i jej wypęłnienie -> plastikowa rura - wizjer (typu kamery) -> do tego będą jeszcze kable i gniazda i z taśmy duperelki na reflektorze i lunecie Czołg jeszcze bez wizjerów, a wanna nie jest połączona na stałe z nadbudówką Oto tyłek tygryska i widoczne zerwane trzymadełka pod podnośnik, który będzie gdzieś na silniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej Napisano 18 Lutego 2007 Share Napisano 18 Lutego 2007 ... Pozdrawiam, Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolvi Napisano 18 Lutego 2007 Autor Share Napisano 18 Lutego 2007 "..." Czy ktoś ma zdjęcia pokazujące na czołgach kable elektryczne, baterie, akumulatory itp. P.S.> Czy gąski na wieży były malowane w kamo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jonak Napisano 19 Lutego 2007 Share Napisano 19 Lutego 2007 Trochę się to wszystko kupy nie trzyma, ale to Twój model ;) Powodzenia w pracach, bo konwersja ciekawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolvi Napisano 23 Lutego 2007 Autor Share Napisano 23 Lutego 2007 Dziękuje i pytam czy ktoś z forum w życiu widział, składał czy malował zestaw MiniArt 35021 German Tank Cew Winter 1943-45 i czy jest jakością równy lub na 80-90% jakości figurek Dragona http://www.jadarhobby.waw.pl/miniart-35021-niemieccy-czolgisci-zima-19431945-p-11572.html?osCsid=3ad50e7cf4114ab9a66e44e9d7a6f6fe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolvi Napisano 4 Marca 2007 Autor Share Napisano 4 Marca 2007 Żeby nikt nie mówił, że nic nie robie to właśnie skończyłem z noktowizorami dla celowniczego i kierowcy z pełnym okablowaniem i jeden z 2 reflektorów podczerwieni ( będą takie same) P.s> Olimpusy(aparaty) są wspaniałe, bo wszystkie zdjęcia zrobiono ok 20 minut temu, przy żółtej żarówce :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jonak Napisano 4 Marca 2007 Share Napisano 4 Marca 2007 Jeśli Ci się chce wymień fototrawione wieszaki na gąsienice na plastikowe - te z blaszki to pomyłka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolvi Napisano 5 Marca 2007 Autor Share Napisano 5 Marca 2007 (edytowane) Nie wymienię, bo mi się podobają Zdecydowałem, nie robie noktowizora dla radiooperatora i przerabiam noktowizory Edytowane 11 Marca 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolvi Napisano 11 Marca 2007 Autor Share Napisano 11 Marca 2007 Noktowizoro-kamery gotowe i teraz tylko czekam na farbę i malujemy. Noktowizory zostały podrasowane i przeniosłem lampę (tą pomarańczową) noktowizor dowódczy (na kablach (końcówkach są nieładne białe pozostałości po kropelce i są tam specjalnie jako izolacja) noktowizor kierowcy noktowizor działa z lampą o większej mocy ogólny wygląd od każdego noktowizora odchodzą cztery kable (po jednym do zasilania i po jednym jako kabel transmisji informacji) P.S.> noktowizory są wykonane z bezpieczników samochodowych 250V 2A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek Napisano 12 Marca 2007 Share Napisano 12 Marca 2007 Hmm bardzo fajny pomysł i wykonanie:) A co najważniejsze pasuje elegancko do KT Czekam na efekt końcowy. Cos czuje, że zmieniające siępotrzeby frontu spowodują konieczność montażu Noktowizrów w moim Bazyliszku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolvi Napisano 13 Marca 2007 Autor Share Napisano 13 Marca 2007 Dziękuje i mam pytanie do forumowiczów... Czy zrobić oświetlenie zewnętrzne pojazdu - przednia lampa? Czy ktoś wie na jaki kolor świeciły lampy Vampirów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DBauer Napisano 13 Marca 2007 Share Napisano 13 Marca 2007 Pewnie na czerwono . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 13 Marca 2007 Share Napisano 13 Marca 2007 Czy ktoś wie na jaki kolor świeciły lampy Vampirów? Hmmm,ciekawe o jakie lampy ci chodzi,jeśli te od podczerwieni,to raczej na żaden kolor,bo podczerwień jest niewidzialna dla oka ludzkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolvi Napisano 13 Marca 2007 Autor Share Napisano 13 Marca 2007 TY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jonak Napisano 13 Marca 2007 Share Napisano 13 Marca 2007 "Vampir" to afaik określenie na zestaw IR do broni ręcznej. Tak przy okazji - nie sądzisz, że zamiast nad celownikiem i obok peryskopu kierowcy noktowizory powinny być przed nimi? Bo na razie wyglądają jak niepotrzebna ozdoba ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolvi Napisano 13 Marca 2007 Autor Share Napisano 13 Marca 2007 Noktowizory nie są optyczne (jak noktowizory montowane na Panterach czy Stg44) , tylko są odpowiednikami noktowizorów-kamer i to czego się doczytałem, to Anglik w 1924 roku przedstawił telewizor, czyli przez 22 lata mógł powstać kineskop (ekran), który mógł odbierać sygnał z kamery i wewnątrz czołgu kierowca na ekranie widział drogę, a dowódca, co się dzieje dookoła.A i zostawiłem nie zasłonięte peryskopy i celowniki, aby w dzień załoga użytkowała go normalnie. Trochę przesadziłem, aby czołg w 46 roku miał układy celownicze, jak czołgi w Wietnamie czy w Iraku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolvi Napisano 18 Marca 2007 Autor Share Napisano 18 Marca 2007 Jestem wariatem , zamiast zostawić białego tygrysa wprowadzam kamo typu dąb (takie jak na mundurach) tylko jako tło 131 Model Color, na to białe plamy Van Gogha i paciorki czarnym Rembrantem, oczywiście podkład biały Deco Color (spray). Można się pochlastać P.S>walka z czarnymi kropkami trwa i już je widzę nie patrząc na model:wow: , AAAAAAAAAAAAAAA...... atakują a macie zapchlone wodą destylowana... a masz giń....... foty jak skończę nadbudówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolvi Napisano 19 Marca 2007 Autor Share Napisano 19 Marca 2007 Na całe szczęście, że w połowie modelu sie rozmyśliłem i zdążyłem całe kamo usunąć do białego podkładu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej Napisano 19 Marca 2007 Share Napisano 19 Marca 2007 Pozdrawiam, Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DBauer Napisano 19 Marca 2007 Share Napisano 19 Marca 2007 Pokaż wreszcie foty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolvi Napisano 20 Marca 2007 Autor Share Napisano 20 Marca 2007 Ogłaszam przerwę maturalną w pracach i dalsze prace rozpoczynam w czerwcu. Jeżeli coś skubnę to w święta lub coś pogmyram w figurkach, ale i tak chyba nic z modelowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DBauer Napisano 20 Marca 2007 Share Napisano 20 Marca 2007 No, widze że jesteśmy z rocznika 88. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi