Skocz do zawartości

[SF] KingTiger Porsche (DRAGON 6312)

wolvi

Rekomendowane odpowiedzi

Co mogę powiedzieć, model piękny, ale na dzień dobry podam 2 wady czyli

na wewnętrznej części gąsek "Magic", które użyję są po 3 walcowe grudki które to można ekspresowo i mozolnie ściąć za pomocą skalpela

i mniejsze gąski (bez zębów) trzeba prostować, bo niektóre są krzywe

Co do modelu to umieszczę go w przeszłości alternatywnej czyli 1947 na froncie zachodnim, bo ruscy podpisali pokój na linii Odry , a projekt Manhatan zakończył się wielkim wybuchem w pieczarkowym stylu.

Czołg będzie w kolorze szarym, bez zimmeritu, i byc może z noktowizorami (zrobię samemu i to nie będzie Zielgerät 1229 Vampir, tylko jego nowsza wersja ).

Teraz jestem w trakcie prac nad celownikami noktowizyjnymi i reflektorem IR które robię z głowy, lecz będę się wzorował jedynie na reflektorze które amerykanie zastosowali na M-48 czy na M-60

M60A1.gif

Kamo być może zmieni, bo przed chwilą przeczytałem, że

Z informacji przedstawionych przez Witkowskiego wynika, że Niemcy bardzo poważnie (ale jak się okazało zupełnie niesłusznie) liczyli się z możliwością zastosowania noktowizji przez aliantów. Opracowano m.in. specjalne maskujące (nie odbijające podczerwieni) mundury dla żołnierzy. W walkach na zachodzie Europy, Niemcy zastosowali noktowizory tylko raz i to dopiero 9 kwietnia 1945 roku w walkach koło miejscowości Wietersheim nad Wezerą, kiedy to kilka czołgów "Puma" (czołgi "Panther" wyposażone w celowniki F.G. 12/50) ZDZIESIĄTKOWAŁO (!!), broniącą przyczółka mostowego grupę brytyjskich czołgów. Natomiast na froncie wschodnim stosowano noktowizory na nieco większą skalę: działały tam dwie kompanie "Pum". Rezultaty ich poczynań były imponujące, m.in. w czasie tylko jednej nocy zniszczono 67 (sześćdziesiąt siedem!!) radzieckich T-34.

z http://www.noktowizory.k.pl/historia.htm

Dzisiaj dostałem z powrotem aparat i już wstawiam fotki

Duperelki jakie będą na 80% na KT

78ed83cae4cbc8e8med.jpg

Koła i traki już gotowe i czekające na pomalowanie

243ba8c21f5f9cd3med.jpg

a9e95fcc7a7e7f06med.jpg

Właz dowódcy z mg42 i skrzynką + pas

4f22bc753956a2a8med.jpg

c51a0b69a6c029eamed.jpg

3x części pod noktowizory

145a44e1fce2cba8med.jpg

-> tabletka po vit B12 - reflektor

-> ramki od części foto trawionych - obudowy podstawy itp

-> elementy zatrzasku i to czarne - tyl lampy i jej wypęłnienie

-> plastikowa rura - wizjer (typu kamery)

-> do tego będą jeszcze kable i gniazda i z taśmy duperelki na reflektorze i lunecie

Czołg jeszcze bez wizjerów, a wanna nie jest połączona na stałe z nadbudówką

c65b4bab583b73bdmed.jpg

83a56dfe989b5747med.jpg

6eabdd4d6151bc4emed.jpg

fee57673eb2c99e5med.jpg

e5cc6d7fa95603demed.jpg

d4889f422f406ed3med.jpg

Oto tyłek tygryska i widoczne zerwane trzymadełka pod podnośnik, który będzie gdzieś na silniku

6aa3846cab7c7a57med.jpg

"..."

Czy ktoś ma zdjęcia pokazujące na czołgach kable elektryczne, baterie, akumulatory itp.

P.S.> Czy gąski na wieży były malowane w kamo?

Dziękuje i pytam czy ktoś z forum w życiu widział, składał czy malował zestaw MiniArt 35021 German Tank Cew Winter 1943-45 i czy jest jakością równy lub na 80-90% jakości figurek Dragona

http://www.jadarhobby.waw.pl/miniart-35021-niemieccy-czolgisci-zima-19431945-p-11572.html?osCsid=3ad50e7cf4114ab9a66e44e9d7a6f6fe

• 2 weeks later...

Żeby nikt nie mówił, że nic nie robie to właśnie skończyłem z noktowizorami dla celowniczego i kierowcy z pełnym okablowaniem i jeden z 2 reflektorów

podczerwieni ( będą takie same)

de3967f2b1a03994med.jpg

f94862c5eeaff527med.jpg

0342974438bd38c3med.jpg

c1e893c1d5bfcb34med.jpg

8661da1599c0e11bmed.jpg

125ac60c5e6e310amed.jpg

P.s> Olimpusy(aparaty) są wspaniałe, bo wszystkie zdjęcia zrobiono ok 20 minut temu, przy żółtej żarówce :P

Napisano (edytowane)

Nie wymienię, bo mi się podobają

Zdecydowałem, nie robie noktowizora dla radiooperatora i przerabiam noktowizory

Edytowane przez Gość

Noktowizoro-kamery gotowe i teraz tylko czekam na farbę i malujemy.

Noktowizory zostały podrasowane i przeniosłem lampę (tą pomarańczową)

noktowizor dowódczy (na kablach (końcówkach są nieładne białe pozostałości po kropelce i są tam specjalnie jako izolacja)

090f5f5ffbcc5e16med.jpg

noktowizor kierowcy

3db25d6abae92e67med.jpg

noktowizor działa z lampą o większej mocy

9f9d4e8653471df3med.jpg

ogólny wygląd

81e7f6cead67e9ffmed.jpg

od każdego noktowizora odchodzą cztery kable (po jednym do zasilania i po jednym jako kabel transmisji informacji)

P.S.> noktowizory są wykonane z bezpieczników samochodowych 250V 2A

Hmm bardzo fajny pomysł i wykonanie:) A co najważniejsze pasuje elegancko do KT Czekam na efekt końcowy.

Cos czuje, że zmieniające siępotrzeby frontu spowodują konieczność montażu Noktowizrów w moim Bazyliszku

Dziękuje i mam pytanie do forumowiczów...

Czy zrobić oświetlenie zewnętrzne pojazdu - przednia lampa?

Czy ktoś wie na jaki kolor świeciły lampy Vampirów?

Czy ktoś wie na jaki kolor świeciły lampy Vampirów?

Hmmm,ciekawe o jakie lampy ci chodzi,jeśli te od podczerwieni,to raczej na żaden kolor,bo podczerwień jest niewidzialna dla oka ludzkiego.

"Vampir" to afaik określenie na zestaw IR do broni ręcznej.

Tak przy okazji - nie sądzisz, że zamiast nad celownikiem i obok peryskopu kierowcy noktowizory powinny być przed nimi? Bo na razie wyglądają jak niepotrzebna ozdoba ;)

Noktowizory nie są optyczne (jak noktowizory montowane na Panterach czy Stg44) , tylko są odpowiednikami noktowizorów-kamer i to czego się doczytałem, to Anglik w 1924 roku przedstawił telewizor, czyli przez 22 lata mógł powstać kineskop (ekran), który mógł odbierać sygnał z kamery i wewnątrz czołgu kierowca na ekranie widział drogę, a dowódca, co się dzieje dookoła.A i zostawiłem nie zasłonięte peryskopy i celowniki, aby w dzień załoga użytkowała go normalnie.

Trochę przesadziłem, aby czołg w 46 roku miał układy celownicze, jak czołgi w Wietnamie czy w Iraku

Jestem wariatem , zamiast zostawić białego tygrysa wprowadzam kamo typu dąb (takie jak na mundurach) tylko jako tło 131 Model Color, na to białe plamy Van Gogha i paciorki czarnym Rembrantem, oczywiście podkład biały Deco Color (spray). Można się pochlastać

P.S>walka z czarnymi kropkami trwa i już je widzę nie patrząc na model:wow: , AAAAAAAAAAAAAAA...... atakują a macie zapchlone wodą destylowana... a masz giń.......

foty jak skończę nadbudówkę

Na całe szczęście, że w połowie modelu sie rozmyśliłem i zdążyłem całe kamo usunąć do białego podkładu

Ogłaszam przerwę maturalną w pracach i dalsze prace rozpoczynam w czerwcu.

Jeżeli coś skubnę to w święta lub coś pogmyram w figurkach, ale i tak chyba nic z modelowania