Skocz do zawartości

Modele radzieckich samolotów

sermen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jestem początkujący i chciałem zapytać forumowiczów o modele radzieckich odrzutowców z okresu zimnej wojny w skali 1/48, bo zauważyłem, że wybór nie jest duży. Zależy mi na możliwie wysokiej jakości, braku poważniejszych błędów itp.

Czy ktoś sklejał np.

MiG-15 Tamiya,

MiG-19, Su-15 lub Su-24 Trumpeter,

Su-7 Eduard,

MiG-25 Revell,

a może są jakieś inne lepsze które przeoczyłem?

pozdrawiam sermen

Dzieki za odp.,

jestem poczatkujacy, bo nigdy nie sklejałem skomplikowanych modeli, ale w 1/72 zrobiłem juz jakiej 15-20, tylko ze kilka lat temu to było ;>

Teraz che zaczac poważniej i skale 1/48 wlasnie, chociaz jest mniejszy wybór

Aha odnosnie su-7, podobny jest tez z firmy kopro czy to jakiś przepakowany czy zupełnie różne?

pozdrawiam

Aha odnosnie su-7, podobny jest tez z firmy kopro czy to jakiś przepakowany czy zupełnie różne?

pozdrawiam

SU 7 Eduarda to te same wypraski co KP. Poza tym masz dodatkowo chyba dwie blachy, maski i żywiczny fotel no nowe naklejki, lepiej więc zainwestować w edka skoro chcesz mieć model dobrej jakości

Ja nie jestem specem od 48-ek, ale jak dobrze poszukasz, to znajdziesz jeszcze MiG-15 (Trumpeter), MiG-21 (np.Academy lub OEZ, wkrotce nowy Eduard)), Su-22, 25 (OEZ), Mig-17 (OEZ i chyba Trumpeter czy Hobby Boss? ), MiG-23, 27 (ESCI, ostatnio Italeri, dosyc stare modele i dlatego nieco slabsze, ale jedyne )

Mam w kolejce su 15 TM Trumpetera. Części wyglądają ładnie ,po lekkiej przymiarce do planów też nie widziałem większych błędów, niestety brak czasu sprawia, że ciągle jest w kolejce, dlatego o składalności się nie wypowiem.

http://www.aircraftresourcecenter.com/Fea1/701-800/Fea728_Su-15_Mikes/00.shtm

Pod tym adresem jest recenzja Su-15. Wypraski podobno bardzo wysokiej jakości, ale wymiary... Szczerze mówiąc nie rozumiem jak to możliwe, że domorosły modelarz może sobie sprawdzić wymiary, a potężna firma ma problem.

Wynika to pewnie z faktu, że same rysunki i tzw. dokumentacje bywają różne dla tego samego samolotu . Teoretycznie trzeba by samemu jeździć po lotniskach i muzeach i mierzyć, czego w praktyce niemalże nikt nie robi, opierając się na dostępnych publikacjach.

Oczywiście dodatkowo dochodzą błędy na etapie projektowania form itp.

Nie wiem w ogóle istnieje jakiś model, idealny wymiarowo.

• 1 month later...

Tak prototyp lub prototypy oryginału

Dobrze napisałeś , to zawsze problem i zniechęcacz do wielu typów nie ma rysunków w pojęciu modelarskich dopiero ostatnie lata dają takie możliwości ale i one nie wypływają bo są nie jawne a nik nie zaryzykuje ich autoryzacji .

Wszystkie rysunki w rzutach z publikacji są to tylko poglądowe i stanowią subiektywną wersję ich autora bo tak jak wspomniałeś często kreślarze planików nie widzą oryginału wykonują jedynie rzemiosło na cele powstania kolejnego numeru.

Tzw instrukcje i książki serwisowe nie stanowią naprawdę materiału pomocnego do budowy modelu.

To tylko aksonometria rysowana na podstawie zdjęć bardzo profesjonalnie ale w innym celu.

Dopiero rysunki typu Inventor, Cad 3-D , typowo wektorowe i warstwowe są wierne ale tu też jest operator architekt konstruktor.

Te rysunki nie są na wolnym rynku.

Mam siedem tomów publikacji Allt om Hobby z lotnictwem szwecji szkoda że tak zebranego materiału nie ma o polskim lotnictwie ( te szwedzkie też nie są idealne ),ale mam i się cieszę .Bo ktoś wykonał ogrom pracy i usystematyzował część historii.

Ja nie potrafię rysowąć ale chętnie pomogę w innej formie .

Otwórzmy temat grupowy Lotnictwo polskie dokumentacja

bez sporów i waśni kto co ma i co umie .

Podam przykład jak to zrobili w Flygplans Rytningar.

Podzielili na rodzaje samolotów od początku do czasów obecnych dacie zamykania nr

Tom 1 Lotnictwo szkolne

2 Mysłiwce

3 bombowe ,torpedowe szturmowe

4 rozpoznawcze

5 transportowe

6 śmigłowce

7 cywilne rejestracje na rzecz państwa i suplement 1-6plus armii

Zawartość : najlepiej pierwsze strony dał bym na fotce ale nie wiem czy nie naruszę jakichś praw i nie zaszkodzę forum to pytanie do moderatorów

Panowie od lat ten temat poruszałem prawie ze wszystkimi wydawnictwami ale oni muszą mieć pewniaki jak Me-109

My możemy to robić DARMO i wydać jako forum i sami to kupić nie potrzeba nikogo namawiać mamy takie możliwości .

omija się iluś pośredników i non profit

To nie będzie za darmo bo koszty będą ale pod ostrą kontolą to będzie minimum

Należy rozpocząć od spisu tomów i potem spisu treści

czuli samoloty szkolne ........

Nie dzielić do 39 wojna i po 45 bo to utopia.

Malowania oznakowania godła i samo pójdzie

TB

Tak , to prawda . Śledząc forum jest całe grono zapaleńców prawie fanatyków i mają czas na pisanie , wstawianie zdjęć ,przeglądanie innych portali , pełnych energii - tylko umiejętnie przesterować często zapął idący w złe kierunki , na pracę zespołową , bez waśni i złośliwości .

Chetni przeglądają domowe archiwa zbiory i tak się zaczyna , dzielimy się pracą i może polatach powstanie coś wspaniałego .

Od czegoś trzeba zacząć zobaczysz zadziała , nie można mówić nie .

To nie jest działanie komercyjne to jest działanie poznawcze i historyczne .

Nawet nie zdajemy sobie sprawy ile jest serdecznych ludzi mogących pomóc całkowicie bezinteresownie .

Jak było by przyjemnie zalogować się kliknąć , i mamy temat nas interesujący mamy coś do tematu aby go wzbogacić to klik ,

To jest dopiero wyzwanie.

Cas i pieniądze tak są ważne ale czy nie macie wielu znajomych , przyjaciół .

Ile razy macie pomoc a nie krytykę . OK ona też jest potrzebna ale we właściwy sposób wyrażona .