sermen Napisano 6 Sierpnia 2010 Share Napisano 6 Sierpnia 2010 Witam, jestem początkujący i chciałem zapytać forumowiczów o modele radzieckich odrzutowców z okresu zimnej wojny w skali 1/48, bo zauważyłem, że wybór nie jest duży. Zależy mi na możliwie wysokiej jakości, braku poważniejszych błędów itp. Czy ktoś sklejał np. MiG-15 Tamiya, MiG-19, Su-15 lub Su-24 Trumpeter, Su-7 Eduard, MiG-25 Revell, a może są jakieś inne lepsze które przeoczyłem? pozdrawiam sermen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sermen Napisano 6 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2010 Dzieki za odp., jestem poczatkujacy, bo nigdy nie sklejałem skomplikowanych modeli, ale w 1/72 zrobiłem juz jakiej 15-20, tylko ze kilka lat temu to było ;> Teraz che zaczac poważniej i skale 1/48 wlasnie, chociaz jest mniejszy wybór Aha odnosnie su-7, podobny jest tez z firmy kopro czy to jakiś przepakowany czy zupełnie różne? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 6 Sierpnia 2010 Share Napisano 6 Sierpnia 2010 Aha odnosnie su-7, podobny jest tez z firmy kopro czy to jakiś przepakowany czy zupełnie różne?pozdrawiam SU 7 Eduarda to te same wypraski co KP. Poza tym masz dodatkowo chyba dwie blachy, maski i żywiczny fotel no nowe naklejki, lepiej więc zainwestować w edka skoro chcesz mieć model dobrej jakości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 6 Sierpnia 2010 Share Napisano 6 Sierpnia 2010 Ja nie jestem specem od 48-ek, ale jak dobrze poszukasz, to znajdziesz jeszcze MiG-15 (Trumpeter), MiG-21 (np.Academy lub OEZ, wkrotce nowy Eduard)), Su-22, 25 (OEZ), Mig-17 (OEZ i chyba Trumpeter czy Hobby Boss? ), MiG-23, 27 (ESCI, ostatnio Italeri, dosyc stare modele i dlatego nieco slabsze, ale jedyne ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 6 Sierpnia 2010 Share Napisano 6 Sierpnia 2010 Mam w kolejce su 15 TM Trumpetera. Części wyglądają ładnie ,po lekkiej przymiarce do planów też nie widziałem większych błędów, niestety brak czasu sprawia, że ciągle jest w kolejce, dlatego o składalności się nie wypowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sermen Napisano 6 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2010 http://www.aircraftresourcecenter.com/Fea1/701-800/Fea728_Su-15_Mikes/00.shtm Pod tym adresem jest recenzja Su-15. Wypraski podobno bardzo wysokiej jakości, ale wymiary... Szczerze mówiąc nie rozumiem jak to możliwe, że domorosły modelarz może sobie sprawdzić wymiary, a potężna firma ma problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 7 Sierpnia 2010 Share Napisano 7 Sierpnia 2010 Wynika to pewnie z faktu, że same rysunki i tzw. dokumentacje bywają różne dla tego samego samolotu . Teoretycznie trzeba by samemu jeździć po lotniskach i muzeach i mierzyć, czego w praktyce niemalże nikt nie robi, opierając się na dostępnych publikacjach. Oczywiście dodatkowo dochodzą błędy na etapie projektowania form itp. Nie wiem w ogóle istnieje jakiś model, idealny wymiarowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAAB Napisano 10 Września 2010 Share Napisano 10 Września 2010 Tak prototyp lub prototypy oryginału Dobrze napisałeś , to zawsze problem i zniechęcacz do wielu typów nie ma rysunków w pojęciu modelarskich dopiero ostatnie lata dają takie możliwości ale i one nie wypływają bo są nie jawne a nik nie zaryzykuje ich autoryzacji . Wszystkie rysunki w rzutach z publikacji są to tylko poglądowe i stanowią subiektywną wersję ich autora bo tak jak wspomniałeś często kreślarze planików nie widzą oryginału wykonują jedynie rzemiosło na cele powstania kolejnego numeru. Tzw instrukcje i książki serwisowe nie stanowią naprawdę materiału pomocnego do budowy modelu. To tylko aksonometria rysowana na podstawie zdjęć bardzo profesjonalnie ale w innym celu. Dopiero rysunki typu Inventor, Cad 3-D , typowo wektorowe i warstwowe są wierne ale tu też jest operator architekt konstruktor. Te rysunki nie są na wolnym rynku. Mam siedem tomów publikacji Allt om Hobby z lotnictwem szwecji szkoda że tak zebranego materiału nie ma o polskim lotnictwie ( te szwedzkie też nie są idealne ),ale mam i się cieszę .Bo ktoś wykonał ogrom pracy i usystematyzował część historii. Ja nie potrafię rysowąć ale chętnie pomogę w innej formie . Otwórzmy temat grupowy Lotnictwo polskie dokumentacja bez sporów i waśni kto co ma i co umie . Podam przykład jak to zrobili w Flygplans Rytningar. Podzielili na rodzaje samolotów od początku do czasów obecnych dacie zamykania nr Tom 1 Lotnictwo szkolne 2 Mysłiwce 3 bombowe ,torpedowe szturmowe 4 rozpoznawcze 5 transportowe 6 śmigłowce 7 cywilne rejestracje na rzecz państwa i suplement 1-6plus armii Zawartość : najlepiej pierwsze strony dał bym na fotce ale nie wiem czy nie naruszę jakichś praw i nie zaszkodzę forum to pytanie do moderatorów Panowie od lat ten temat poruszałem prawie ze wszystkimi wydawnictwami ale oni muszą mieć pewniaki jak Me-109 My możemy to robić DARMO i wydać jako forum i sami to kupić nie potrzeba nikogo namawiać mamy takie możliwości . omija się iluś pośredników i non profit To nie będzie za darmo bo koszty będą ale pod ostrą kontolą to będzie minimum Należy rozpocząć od spisu tomów i potem spisu treści czuli samoloty szkolne ........ Nie dzielić do 39 wojna i po 45 bo to utopia. Malowania oznakowania godła i samo pójdzie TB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArmiA Napisano 10 Września 2010 Share Napisano 10 Września 2010 Popieram jak najbardziej. Też brakuje mi usystematyzowanej wiedzy, zwłaszcza o konstrukcjach cywilnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 11 Września 2010 Share Napisano 11 Września 2010 Zamierzenie cholernie ambitne, chociaż z pewnością przydatne (jeżeli by się powiodło). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAAB Napisano 11 Września 2010 Share Napisano 11 Września 2010 Tylko chęci i już . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 11 Września 2010 Share Napisano 11 Września 2010 Chęci - muszą być ludzie z takimi chęciami. Trzeba mieć czas, systematyczność i wiedzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAAB Napisano 11 Września 2010 Share Napisano 11 Września 2010 Tak , to prawda . Śledząc forum jest całe grono zapaleńców prawie fanatyków i mają czas na pisanie , wstawianie zdjęć ,przeglądanie innych portali , pełnych energii - tylko umiejętnie przesterować często zapął idący w złe kierunki , na pracę zespołową , bez waśni i złośliwości . Chetni przeglądają domowe archiwa zbiory i tak się zaczyna , dzielimy się pracą i może polatach powstanie coś wspaniałego . Od czegoś trzeba zacząć zobaczysz zadziała , nie można mówić nie . To nie jest działanie komercyjne to jest działanie poznawcze i historyczne . Nawet nie zdajemy sobie sprawy ile jest serdecznych ludzi mogących pomóc całkowicie bezinteresownie . Jak było by przyjemnie zalogować się kliknąć , i mamy temat nas interesujący mamy coś do tematu aby go wzbogacić to klik , To jest dopiero wyzwanie. Cas i pieniądze tak są ważne ale czy nie macie wielu znajomych , przyjaciół . Ile razy macie pomoc a nie krytykę . OK ona też jest potrzebna ale we właściwy sposób wyrażona . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radzio_f Napisano 11 Września 2010 Share Napisano 11 Września 2010 Bombowce http://www.militaryfactory.com/aircraft/soviet-bombers-of-the-cold-war.asp Śmigłowce http://www.militaryfactory.com/aircraft/cold-war-soviet-helicopters.asp Myśliwce http://www.militaryfactory.com/aircraft/soviet-cold-war-interceptors.asp http://www.militaryfactory.com/aircraft/index.asp Ogólnie fajna stronka z maszynami biorącymi udział w największych wojnach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi