sermen Napisano 6 Sierpnia 2010 Napisano 6 Sierpnia 2010 Witam, jestem początkujący i chciałem zapytać forumowiczów o modele radzieckich odrzutowców z okresu zimnej wojny w skali 1/48, bo zauważyłem, że wybór nie jest duży. Zależy mi na możliwie wysokiej jakości, braku poważniejszych błędów itp. Czy ktoś sklejał np. MiG-15 Tamiya, MiG-19, Su-15 lub Su-24 Trumpeter, Su-7 Eduard, MiG-25 Revell, a może są jakieś inne lepsze które przeoczyłem? pozdrawiam sermen Cytuj
sermen Napisano 6 Sierpnia 2010 Autor Napisano 6 Sierpnia 2010 Dzieki za odp., jestem poczatkujacy, bo nigdy nie sklejałem skomplikowanych modeli, ale w 1/72 zrobiłem juz jakiej 15-20, tylko ze kilka lat temu to było ;> Teraz che zaczac poważniej i skale 1/48 wlasnie, chociaz jest mniejszy wybór Aha odnosnie su-7, podobny jest tez z firmy kopro czy to jakiś przepakowany czy zupełnie różne? pozdrawiam Cytuj
przemekgksw3 Napisano 6 Sierpnia 2010 Napisano 6 Sierpnia 2010 Aha odnosnie su-7, podobny jest tez z firmy kopro czy to jakiś przepakowany czy zupełnie różne?pozdrawiam SU 7 Eduarda to te same wypraski co KP. Poza tym masz dodatkowo chyba dwie blachy, maski i żywiczny fotel no nowe naklejki, lepiej więc zainwestować w edka skoro chcesz mieć model dobrej jakości Cytuj
erkamo Napisano 6 Sierpnia 2010 Napisano 6 Sierpnia 2010 Ja nie jestem specem od 48-ek, ale jak dobrze poszukasz, to znajdziesz jeszcze MiG-15 (Trumpeter), MiG-21 (np.Academy lub OEZ, wkrotce nowy Eduard)), Su-22, 25 (OEZ), Mig-17 (OEZ i chyba Trumpeter czy Hobby Boss? ), MiG-23, 27 (ESCI, ostatnio Italeri, dosyc stare modele i dlatego nieco slabsze, ale jedyne ) Cytuj
giberes Napisano 6 Sierpnia 2010 Napisano 6 Sierpnia 2010 Mam w kolejce su 15 TM Trumpetera. Części wyglądają ładnie ,po lekkiej przymiarce do planów też nie widziałem większych błędów, niestety brak czasu sprawia, że ciągle jest w kolejce, dlatego o składalności się nie wypowiem. Cytuj
sermen Napisano 6 Sierpnia 2010 Autor Napisano 6 Sierpnia 2010 http://www.aircraftresourcecenter.com/Fea1/701-800/Fea728_Su-15_Mikes/00.shtm Pod tym adresem jest recenzja Su-15. Wypraski podobno bardzo wysokiej jakości, ale wymiary... Szczerze mówiąc nie rozumiem jak to możliwe, że domorosły modelarz może sobie sprawdzić wymiary, a potężna firma ma problem. Cytuj
erkamo Napisano 7 Sierpnia 2010 Napisano 7 Sierpnia 2010 Wynika to pewnie z faktu, że same rysunki i tzw. dokumentacje bywają różne dla tego samego samolotu . Teoretycznie trzeba by samemu jeździć po lotniskach i muzeach i mierzyć, czego w praktyce niemalże nikt nie robi, opierając się na dostępnych publikacjach. Oczywiście dodatkowo dochodzą błędy na etapie projektowania form itp. Nie wiem w ogóle istnieje jakiś model, idealny wymiarowo. Cytuj
SAAB Napisano 10 Września 2010 Napisano 10 Września 2010 Tak prototyp lub prototypy oryginału Dobrze napisałeś , to zawsze problem i zniechęcacz do wielu typów nie ma rysunków w pojęciu modelarskich dopiero ostatnie lata dają takie możliwości ale i one nie wypływają bo są nie jawne a nik nie zaryzykuje ich autoryzacji . Wszystkie rysunki w rzutach z publikacji są to tylko poglądowe i stanowią subiektywną wersję ich autora bo tak jak wspomniałeś często kreślarze planików nie widzą oryginału wykonują jedynie rzemiosło na cele powstania kolejnego numeru. Tzw instrukcje i książki serwisowe nie stanowią naprawdę materiału pomocnego do budowy modelu. To tylko aksonometria rysowana na podstawie zdjęć bardzo profesjonalnie ale w innym celu. Dopiero rysunki typu Inventor, Cad 3-D , typowo wektorowe i warstwowe są wierne ale tu też jest operator architekt konstruktor. Te rysunki nie są na wolnym rynku. Mam siedem tomów publikacji Allt om Hobby z lotnictwem szwecji szkoda że tak zebranego materiału nie ma o polskim lotnictwie ( te szwedzkie też nie są idealne ),ale mam i się cieszę .Bo ktoś wykonał ogrom pracy i usystematyzował część historii. Ja nie potrafię rysowąć ale chętnie pomogę w innej formie . Otwórzmy temat grupowy Lotnictwo polskie dokumentacja bez sporów i waśni kto co ma i co umie . Podam przykład jak to zrobili w Flygplans Rytningar. Podzielili na rodzaje samolotów od początku do czasów obecnych dacie zamykania nr Tom 1 Lotnictwo szkolne 2 Mysłiwce 3 bombowe ,torpedowe szturmowe 4 rozpoznawcze 5 transportowe 6 śmigłowce 7 cywilne rejestracje na rzecz państwa i suplement 1-6plus armii Zawartość : najlepiej pierwsze strony dał bym na fotce ale nie wiem czy nie naruszę jakichś praw i nie zaszkodzę forum to pytanie do moderatorów Panowie od lat ten temat poruszałem prawie ze wszystkimi wydawnictwami ale oni muszą mieć pewniaki jak Me-109 My możemy to robić DARMO i wydać jako forum i sami to kupić nie potrzeba nikogo namawiać mamy takie możliwości . omija się iluś pośredników i non profit To nie będzie za darmo bo koszty będą ale pod ostrą kontolą to będzie minimum Należy rozpocząć od spisu tomów i potem spisu treści czuli samoloty szkolne ........ Nie dzielić do 39 wojna i po 45 bo to utopia. Malowania oznakowania godła i samo pójdzie TB Cytuj
ArmiA Napisano 10 Września 2010 Napisano 10 Września 2010 Popieram jak najbardziej. Też brakuje mi usystematyzowanej wiedzy, zwłaszcza o konstrukcjach cywilnych. Cytuj
gulus Napisano 11 Września 2010 Napisano 11 Września 2010 Zamierzenie cholernie ambitne, chociaż z pewnością przydatne (jeżeli by się powiodło). Cytuj
gulus Napisano 11 Września 2010 Napisano 11 Września 2010 Chęci - muszą być ludzie z takimi chęciami. Trzeba mieć czas, systematyczność i wiedzę. Cytuj
SAAB Napisano 11 Września 2010 Napisano 11 Września 2010 Tak , to prawda . Śledząc forum jest całe grono zapaleńców prawie fanatyków i mają czas na pisanie , wstawianie zdjęć ,przeglądanie innych portali , pełnych energii - tylko umiejętnie przesterować często zapął idący w złe kierunki , na pracę zespołową , bez waśni i złośliwości . Chetni przeglądają domowe archiwa zbiory i tak się zaczyna , dzielimy się pracą i może polatach powstanie coś wspaniałego . Od czegoś trzeba zacząć zobaczysz zadziała , nie można mówić nie . To nie jest działanie komercyjne to jest działanie poznawcze i historyczne . Nawet nie zdajemy sobie sprawy ile jest serdecznych ludzi mogących pomóc całkowicie bezinteresownie . Jak było by przyjemnie zalogować się kliknąć , i mamy temat nas interesujący mamy coś do tematu aby go wzbogacić to klik , To jest dopiero wyzwanie. Cas i pieniądze tak są ważne ale czy nie macie wielu znajomych , przyjaciół . Ile razy macie pomoc a nie krytykę . OK ona też jest potrzebna ale we właściwy sposób wyrażona . Cytuj
radzio_f Napisano 11 Września 2010 Napisano 11 Września 2010 Bombowce http://www.militaryfactory.com/aircraft/soviet-bombers-of-the-cold-war.asp Śmigłowce http://www.militaryfactory.com/aircraft/cold-war-soviet-helicopters.asp Myśliwce http://www.militaryfactory.com/aircraft/soviet-cold-war-interceptors.asp http://www.militaryfactory.com/aircraft/index.asp Ogólnie fajna stronka z maszynami biorącymi udział w największych wojnach Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi