Arkadian Napisano 19 Lutego 2007 Share Napisano 19 Lutego 2007 Kiedy malowałem śmigło mojego samolociku popełniłem mały błąd ponieważ "nawaliłem" gęstej farby i to głupio wygląda nie wiem co z tym zrobić. To wygląda wstręnie... To mniej więcej wygląda tak: Miałem zamiar pracować pilniczkiem, ale zdam się na zdanie doświadczonych modelarzy. Proszę o jakieś rady PLISS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 19 Lutego 2007 Share Napisano 19 Lutego 2007 (edytowane) To wygląda wstręnie...Tia... Przez grzecznosc nie zaprzecze... Ja bym go wrzucil do roztworu Kreta albo do plynu hamulcowego DOT3. Po kilku godzinach farba powinna zaczac zlazic. Jezeli caly samolot tak wyglada, to radze caly samolot wymoczyc w wyzej wspomnianych specyfikach i pomalowac jeaszcze raz. Mozesz jeszcze papier scierny w gars wziac i zeszlifowac farbe do golego plastiku. Wybor nalezy do Ciebie. Ponad to, zanim pomalujesz cokolwiek, dobrze jest z poszczegolnych elementow zszlifowac nadlewki i slady laczenia form. Edytowane 19 Lutego 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 19 Lutego 2007 Share Napisano 19 Lutego 2007 Czym malowałeś? Jaki rodzaj farby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arkadian Napisano 19 Lutego 2007 Autor Share Napisano 19 Lutego 2007 (edytowane) Ma być mocno stężony?? No i czy nie przeżre tak cienkiego plastyku.. W sumie nie wiem. I czy mam to mieszać czy może włożyc na 5 minut, i wyjąć?Samo zejdzie? Farba akrylowa. Edytowane 19 Lutego 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 19 Lutego 2007 Share Napisano 19 Lutego 2007 A tak, racja... Z gory zalozylem, ze to farba modelarska. A jezeli to plakatowka, to mozesz zmyc woda. DOTa nie rozcienczasz. Natomiast stezenie kreta musisz sobie dobrac eksperymentalnie. I nic na szybciocha. Cierpliwosci. Zeby sie upewnic, czy Ci plastiku nie zezrze, wrzuc najpierw kawalek poliestyrenu (np ze ramki od czesci modelu) i sprawdz. Jezeli wrzucisz model i po 12h farba nie odlezie, znaczy, ze stezenie jest za slabe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arkadian Napisano 19 Lutego 2007 Autor Share Napisano 19 Lutego 2007 Ok spróbuje.... Właśnie boje się ze przeżre bo plastik bardzo "miękki". Ale spróbuje na częsci ramki. No to narazie THX za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reiden Napisano 19 Lutego 2007 Share Napisano 19 Lutego 2007 Jeśli to samo śmigiełko to zmyj farbę bezacetonowym zmywaczem do paznokci. Plastiku nie ruszy a farba zejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 19 Lutego 2007 Share Napisano 19 Lutego 2007 Akryle też dobrze schodzą, gdy się je potraktuje spirytusem. Tak przynajmniej dzieje się z Pactrą w moim wykonaniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arkadian Napisano 20 Lutego 2007 Autor Share Napisano 20 Lutego 2007 Po dłuuugiej kąpieli w roztworu w krecie i wyjmowszy samolot zawiodłem sie bo nic nie zeszło :( zmywacz do paznokci również nie zadziałał :/ no zostaje jedynie użycie spirytusa.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 20 Lutego 2007 Share Napisano 20 Lutego 2007 Za slaby roztwor. Czesto jest tez tak, ze trzeba troche pomoc farbie i np. stara szczoteczka do zebow wychorcowac model. Tylko pamietaj, zeby zalozyc gmowe rekawiczki, bo razem z farba Ci skora z rak zejdzie... A jak kret nie daje rady, sprobuj z plynem hamulcowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 20 Lutego 2007 Share Napisano 20 Lutego 2007 zostaje jedynie użycie spirytusa... Jak już będziesz chciał użyć spirytusu, to nasącz nim wacik lub watę i po prostu zetrzyj farbę. U mnie działało. Kąpieli modelu odmawiam, szkoda spirytusu; już lepiej trunek zrobić... ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arkadian Napisano 20 Lutego 2007 Autor Share Napisano 20 Lutego 2007 Nie no oczywiście że na wacik..... ;), zaraz się za to wezmę...Dobra już zmyłem farbę a raczej zdrapałem. Ta farba jest chyba przeterminowana czy co, bo jak dodalem wody to zamiast barwic się na czarno jej kolor zamienia sie w niebieski... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi