reiden Napisano 19 Lutego 2007 Share Napisano 19 Lutego 2007 W związku z postępującymi pracami nad 23 i pojawiającą się koniecznością odlania kilku elementów w żywicy zastanawiam się nad zrobieniem z modelu zestawu żywicznego. Pytanie do forumowiczów co lepiej odlać? Konwersję do zestawu Italeri czy cały model? Ilu ewentualnie chętnych byłoby na taki model/konwersję? Od odpowiedzi uzależniony będzie ewentualny postęp prac nad formami i żywicą.... Ps. Aktualnie jestem na etapie rycia lini podziału blach. Jak je przeryję uaktualnię wątek warsztatowy. Póki co wolę dłubać niż zdjęcia robić ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 19 Lutego 2007 Share Napisano 19 Lutego 2007 Jak lukam na Twoja prace nad modelem to biore w ciemno caly model ale konwersja tez bylaby OK. Moze pomyslisz tez nad szparka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 20 Lutego 2007 Share Napisano 20 Lutego 2007 W sumie ja też bym się zapisał na cały model Pozdrawiam sokol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reiden Napisano 20 Lutego 2007 Autor Share Napisano 20 Lutego 2007 Okonku, nad szparką to ja myślę cały czas ;) A jeśli chodzi Ci o UB to o nim pomyślałbym dopiero po skończeniu MFa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kusch Napisano 20 Lutego 2007 Share Napisano 20 Lutego 2007 Czy można wiedzieć ile w przybliżeniu kosztowałby taki model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reiden Napisano 21 Lutego 2007 Autor Share Napisano 21 Lutego 2007 Cena takiego zestawu zależałaby od ilości chętnych na niego i stopnia skomplikowania samego modelu. Tak jak pisałem, póki co chciałem się zorientować czy jest w ogóle sens taki zestaw robić. Nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie przecież bawił się w robienie form po to tylko aby odlać 5 modeli. Kolejną sprawą jest też to ile w/g Was taki model powinien kosztować Teoretyzując i daleko wybiegając w przyszłość zakładałem, że cena żywic nie może przekroczyć 200-250zł (kto to kupi jak będzie więcej kosztować?), a optimum byłoby ok 100zł za zestaw do konwersji. Należy nadmienić, że w skład takiego zestawu wchodziłby praktycznie cały płatowiec (kadłub bez części przedniej, skrzydła, statecznik pionowy, wnęki podwozia, jego osłony, belki uzbrojenia, zbiornik podkadłubowy itd.). W zasadzie sam do końca nie mam sprecyzowanego zdania n/t tego jak miałoby to wyglądać i ten wątek miał pomóc w ukształtowaniu tegoż. Pewny jestem tylko co do tego, że im więcej chętnych by było tym taniej można to zrobić, a im więcej żywicy trzeba wlać w formy i im więcej samych form i detali do zrobienia tym większa jest cena całości... Ps. Wybaczcie jeśli coś jest pokręcone w moim poście, ale wczoraj śledzik się topił a syndrom dnia poprzedniego skutecznie utrudnia precyzyjne formułowanie myśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi