Skocz do zawartości

Aplikator Afv club do zimmeritu

misiu36100

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem aplikator Afv club do zimmeritu mam zamiar zrobić pierwszy zimmerit.

Czy zimmerit zrbiony tym aplikatorem będzie wyglądał poprawnie.Czytalem że używacie śrubrowkręty itd,jaka masa będzie tania na zimmerit a efekty dobre.

snap5_13_min.jpg

Dobra sprawa takie radełka, ja mam z LionRoar, bardzo sobie chwalę.

Efekty osiągane radełkami są dobre - przede wszystkim dają większą powtarzalność wzoru - a większość pojazdów miała starannie nakładany zimmerit.

Przykładowe dwa modele w których robiłem radełkiem:

viewtopic.php?t=15871&start=15

viewtopic.php?t=21980&start=0

i gdzieś w tej relacji: viewtopic.php?t=4997&highlight=

Odradzam próby nakładania w szpachlówkach - ciężko nałożyć równą warstwę, trzeba się śpieszyć i efekt nieciekawy. Najlepsze są dwuskładnikowe masy modelarskie - albo milliput (jest na tygrysie) albo green stuff (jest na panterze i panzerze IV). Szczególnie ten drugi polecam - dostaniesz go wszędzie tam, gdzie można kupić figurki warhammera i innych gier bitewnych (albo w necie) - mniejsze opakowania ~25 zł a starczy na parę(5-6) modeli. Rozcierasz masę palcami po czołgu i nawilżonym radełkiem robisz wzór. Potem jak wyschnie, to można robić odpryski i spokojnie malować.

Tak, używam takiego jak na pierwszym zrzucie. Tego drugiego nie miałem w rękach, ale po przygodach ze szpachlówką i klejami wamodu, raczej nie żałuję

Skoro pracujesz z masą Green Stuff żeby nie błądzić kilka pytań.

Jak przygotowujesz mase do nałożenia jej na model wałkujesz cieki plaster i

nakładasz na pancerz(jaki gruby),lub szpachlujesz itd albo wystarczy plaster przyłozyć i nasa się przyklei.

Ile czasu mam na wykonanie zimmeritu zanim masa będzie twarda,ile czasu czekać do pełnego utwardzenia.

Z lenistwa pocytuję swoje stare wypociny:

"Zimmerit dorabiany z Green Stuffu. Bardzo fajny materiał do tych zastosowań. Cieniutko da się rozetrzeć, ale wymaga to przykładania dużej siły. Mieszamy dokładnie składniki i po prostu nakładamy placek na model. I zaczynamy rozcierać masę palcami. Na początku można się wspomagać płaskimi narzędziami, żeby oszczędzać palce na wykończeniówkę. Dobrze też działać mokrymi palcami i narzędziami. Nie dajemy żadnego kleju pod spód, ale dobrze przeszlifować powierzchnię pod bardzo grubym papierem (200-300) albo porysować pilnikiem, żeby się miała "w co wczepić" - ale bez przesady. Pod koniec udawało mi się już uzyskać bardzo równe, cieniutkie warstwy. W wycinaniu wzoru można robić nieskończoną (niemal) liczbę poprawek - coś się nie uda, to ślinimy palec i rozgładzamy masę. Świetnie robią się odpryski. Teraz czekam aż porządnie stwardnieje, to lekko przeszlifuję miejscami żeby pozbyć się paru odcisków palców i grudek(też się da). W skrócie - świetny materiał na zimmerit, a przy tym szalenie wydajny."

Na pewno godzinę można spokojnie z nim pracować. Potem powoli twardnieje. Po 12 godzinach już powinien być na tyle utwardzony, że nie powinien deformować się pod palcami, a po kolejnych 12 godzinach w pełni twardy i można spokojnie "odpryskiwać" i malować.