Marcin93 Napisano 19 Sierpnia 2010 Share Napisano 19 Sierpnia 2010 Witam ! W monografii lotniczej F6F Hellcat, A. Jarskiego i W. Pajdosza, znalazłem bardzo ciekawe malowanie w kolorze żółtym. Opis tego malowania, F6F-3 przeznaczony do holowania celów do nauki strzelania. Moje pytanie jest następujące, czy taki wzór malowania mógł istnieć ? Czy są na to jakieś dowody ? Czy może po prostu zwykła fikcja autorów ? Na pwm-ie znalazłem podobny post, ale wszystkie linki były nieaktualnie, więc nic więcej nie znalazłem. Jeżeli ktoś wie coś więcej na ten temat, to chętnie poczytam Pozdrawiam i czekam na odpowiedź, Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 19 Sierpnia 2010 Share Napisano 19 Sierpnia 2010 A czemu miała być to fikcja, w szcxzególności że jest to opisane w monografii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 19 Sierpnia 2010 Share Napisano 19 Sierpnia 2010 Wpisałem w googlu "yellow hellcat" i wyskoczył mi... pomarańczowy Hellcat http://static.bf2s.com/files/user/52201/hellcat2.jpg Tu dwa pierwsze samoloty z linków są pomarańczowe: http://www.warbirdsresourcegroup.org/NARG/hellcat.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 19 Sierpnia 2010 Share Napisano 19 Sierpnia 2010 A wiesz co? Official Monogram USN & USMC Color Guide dla roku 40-49 podaje coś takiego Target Towing and Primary Trainers were Orange Yellow Advanced landplane trainers were aluminum Advanced seaplane trainers were overall glossy Sea Blue Combat type aircraft, both landplane and seaplane, used for training purposes, were to be finished in accordance with their type. Target drones were painted glossy Insignia Red Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silent Hunter Napisano 30 Sierpnia 2010 Share Napisano 30 Sierpnia 2010 Ten ''pomarańczowy hellcat" to hellcat użyty do testów atomowych na atolu bikini. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi