Skocz do zawartości

Merkava Mk.IV Academy 1/35

tafi

Rekomendowane odpowiedzi

To mój pierwszy temacik, choć nie pierwszy "model"

Merkava Mk.IV (4) Academy w zasadzie model stockowy.

bd312ab7982bffa5m.jpgc1ca2cc8843aff86m.jpgfc8415b4a1b5191em.jpg

Model w trakcie budowy, miała być nowsza wersja ale zakupione waloryzacje nie za bardzo przypadły mi do gustu.

Sama budowa nie zawiera nowości a i nie mam dokumentacji zdjęciowej ... pierwsze to maskowanie przed naniesieniem powierzchni antypoślizgowych.

0e5354d762442f1am.jpgbe3360faebdd961am.jpg

Niestety robione komórką.

A tu natrysk powierzchni:

8157f0ef92021970m.jpg513adbf312391d27m.jpg

Żółty pigment powierzchni.

Edytowane przez Gość

Pierwsze tylko to. Zdjęcie bardziej o zacięciu artystycznym niż mające pokazać szczegóły.

Inne ujęcie tego pojazdu...

48df70da68abef65m.jpg

Edytowane przez Gość

Witam.

Jak każda Merkava IV, także i Twoja budzi uśmiech na mojej twarzy. Z tego co zauważyłem, to widzę, że założyłeś Friule.Ciekawy też pomysł miałeś z ruchomą lufą (uchwyt na kadłubie też ruchomy, nie?). Z tych zdjęć, które dałeś do warsztatu nie widać jakiś rażących błędów. Czym robiłeś powierzchnię antypoślizgową?

Co do zdjęć to jak podasz mi swojego maila to podeślę Ci trochę fotek, które ja zgromadziłem.

Pozdrawiam!! ;)

Chętnie skorzystam z fotek. Powierzchnia farbą antypoślizgową tyle że ja użyłem żółtej zamiast bezbarwnej albo czarnej.

Czekam teraz na farbki bo od jakichś 7 lat nic nie sklejałem i moje zapasy powysychały.

PS: tafi2@wp.pl

Ruchome włazy, lufa, uchwyt, karabin w poziomie, mocowania na wieży.

Armatę i łoże pierwotnie odlałem z żywicy ale w końcowej wersji użyłem tej z zestawu odpowiednio modyfikując (dorobiłem cały mechanizm mocowania i obrotu z poliestru).

Jeśli można poradzić, to zdjęcia o wiele lepiej się ogląda jak są z photobucket.com. Tylko trzeba pilnować rozmiaru, żeby nie były za duże. No i czekam na zdjęcia z wnętrza wieży.

Pozdro!!

Jeśli można poradzić, to zdjęcia o wiele lepiej się ogląda jak są z photobucket.com. Tylko trzeba pilnować rozmiaru, żeby nie były za duże. No i czekam na zdjęcia z wnętrza wieży.

Pozdro!!

Tafi budujesz Rydwan z wnętrzem

Mocowani ruchomej armaty.

6959747a4e674294med.jpg

7f9605c95169d6abmed.jpg

0fd8e62f9ccbb32amed.jpg

ff877a7007f93ef9med.jpg

8321f45916083f69med.jpg

3275f837a00d4797med.jpg

0675f0f1099eb4ecmed.jpg

Armata z żywicy z której zrezygnowałem.

fb8549be6fc0ceafmed.jpg

Robiłem formę dla pełnej armaty łącznie z czopami i częścią wewnątrz wieży, może jeszcze z niej skorzystam przy okazji jakichś zmian w modelu.

Na razie tylko ruchoma armata ale zbieram dokumentację wnętrza.

Pewnie jeszcze trochę się zejdzie ale jest malutka iskierka nadziei... jak mi córka podrośnie i będzie więcej czasu na dopieszczanie modelu.

Na razie tylko ruchoma armata ale zbieram dokumentację wnętrza.

Pewnie jeszcze trochę się zejdzie ale jest malutka iskierka nadziei... jak mi córka podrośnie i będzie więcej czasu na dopieszczanie modelu.

Rozumiem sam od 2lat zajmuje się 3letnim siostrzeńcem.Powodzenia i wytrwałości

Dzięki za "13"

Czekałem na właściwe farbki, zastanawiam się czy nie dać fartuchów legend.

Trochę je obrobiłem ale daleko im do moich wyobrażeń (imitacja legend z allegro).

Teraz będę w miarę możliwości czasowych dopieszczał szczegóły, malowanie podwozia to trochę potrwa. Mała Iga ma już miesiąc i trudno wygospodarować trochę czasu.

Następna będzie LIC z oryginalnym Legend.

---------------------------------------------------------------------------

721097e4efef505emed.jpg

bc6fc13f25fc4c84med.jpg

aed0f97dd41d2602med.jpg

Farbki dotarły (za drugim podejściem), powoli biorę się za malowanie. Bardzo powoli...

Ma może ktoś szablony literek do zrobienia niestandardowych oznaczeń?

Kur.. z tym fotosikiem..!!! Jak się nie zarejestruje, to se nie mogę zobaczyć większych zdjęć, tak??!!

Siema tafi.

Pierwsza sprawa, która mi się rzuca w oczy to tło Twoich zdjęć. Zaopatrz się w niebieski, albo czarny bristol i na jego tle zrób zdjęcia. Będzie więcej widać. Nie stresuj się, że robisz komórką. Ludzie na tym forum trzaskają komórkami takie foty, że głowa mała. ;) Na obecnych zdjęciach widać tylko tyle, że model jest sklejony i pomalowany.

Planujesz wykonanie bardziej "z pudła", czy oprócz friuli dodasz np. lufę z RB Modelu do półcalówki (osobiście polecam gorąco -efekt jest świetny)? Merkava mk. IV to wspaniała konstrukcja. Głupio trochę, żeby model był taki... zwykły. Ale to tylko moje zdanie. Trzymam kciuki za efekt końcowy!!

Malowanie że tak powiem jest w trakcie, powoli je robię i od razu będę robił zabrudzenia piaseczkiem i inne tam. Tło... no faktycznie jest dość przypadkowe, preferuje tła naturalizowane i pewnie końcowy efekt będzie na takim właśnie prezentowany. Znam fajne miejsce o typowo pustynnym zabarwieniu.

Planuje wykonanie wersji podstawowej z Nr 13 (prawdopodobnie na wierzy).

Nie przewiduje instalowania półcalówki. Prawdopodobnie jeszcze skoryguje jej mocowanie. Teraz czeka mnie malowanie podwozia, i korekty/dokończenie tego co już zamalowałem. O ile znajdę dowody na zainstalowanie na "13" wzmocnionych fartuchów to nad nimi popracuję.

Z dopieszczania planuje porobić tobołki i brezenty. Nie będę na tym modelu instalował tobołków legenda jednak w nich szukam natchnienia. Wczoraj do mnie dotarły. Poszukuje konwersji na LIC ale trudno ja ostatnio znaleźć. Wersja LIC będzie pewnie nowym tematem, ten model prawdopodobnie będzie zbliżony do pudła ale... jednak odmienny. Kordzi mnie "13" z systemem TROPHY... tyle że musiał bym nad nią mocno popracować. "13" z filmiku bardziej mi pasuje, Trophy może innym razem ... po IV LIC, po III i po IIID. O ile wcześniej mnie żona z domu razem z Merkavami nie exmituje ;) Mam II i III która mógł bym przerobić na IIID a zwykła skleić od nowa. O ile plany remontowe domu się powiodą (plany z Merkavą wtedy się nie powiodą) będę miał pokój/warsztat na ekspozycje moich 72 i kawałem ściany na diomarę pustyni Negev ;)

Jaką biżuterię polecacie? Blaszki Academy jakoś mnie nie przekonują. Mam łańcuszek kulkowy ale i obawy czy był by zgodny ze skalą.

ps.

Fotosik... to nie jego wina, fotki wstawiłem bez funkcji zoom.

No, to teraz wiemy czego się spodziewać. Jeśli chodzi o "13-tkę" to nie została ona zmodernizowana do standardu LIC. Ma jednak (przynajmniej na filmie) kosz pokryty brezentem. To rozwiązuje Ci sprawę "biżuterii". Poszukaj na necie zestawu Legend Merkava Mk.4 Turret/Hull Basket set #LF1178. In-box masz u mnie w warsztacie. Będę się niebawem zabierał za niego. Wracając do "13-tki", to nie ma ona też (też przynajmniej na filmie) półcalówki -mocowania też chyba nie. Skrajniki jak w większości są tylko z przodu.

Powodzenia w malowaniu i dalszej budowie!!

"13" na wierzy to oznaczenie pojazdu w ramach plutonu, więc jest sporo "13" tak samo jak i sporo jest plutonów.

Mam fotki zarówno podstawowej jak i lic z takim oznaczeniem. Szkoda tylko że te fotki nie są zbyt dokładne. Większość moich fotek "czystej" 4 jest bez tego karabinu. Zauważyłem też różne kombinacje fartuchów. Choć najbardziej podobają mi się te z "trophy".

• 2 months later...

Prace nad Merkavą stanęły w miejscu, jak córcia pozwoli zacznę dalej dopieszczać model. Kompletowanie dokumentacji do lic w toku, mam też model wyjściowy i trochę żywicy ;)

• 5 months later...

Academy wypuściło wersję Mk4 LIC ... No to mam już 3 Merkawy Mk4 w tym 1 w trakcie budowy a 2 do zrobienia... Stock Academy i model do waloryzacji zestawami. Pokoik na zabawki już jest pozostaje tylko znalezienie wolnego czasu.

No IV LIC z Academy ukazało się już chwilę temu. Miałem w rękach ten model i faktura powierzchni nie zachwyca. Owszem jest, ale podobna jest raczej do tej z Challengerów niż z Merkav. No cóż, jednak spray jest bezkonkurencyjny.

Pozdrawiam!!

• 4 years later...

Witam po "przerwie", córka ma już 5 lat a Merkava jak stała, tak stoi.

Tym razem ja wylądowałem w szpitalu i rehabilitacja dała trochę wolnego czasu...

6562310aebc839bcmed.jpgaca5f3256b90b2a7med.jpg

Troszkę drgnęła inna Merkava ;)

7607bc0cbf40aa8emed.jpg5c5d1c0b6a04c4d8med.jpg

ab678e6ae270504dmed.jpg8dff7169465f1262med.jpg