Skocz do zawartości

Revell t34/76 model z roku 1940 1:76

bimberoman

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów. Jestem nowy na tym forum i takoż w temacie modelarstwa - zupełnie zielony. Chcę wam pokazać parę zdjęci mojego pierwszego w życiu modelu - t34/76 z anno domini 1940 z "pamperkiem " - soldatem i małą dioramką z płotkiem w zestawie. Jakość zestawu - jak na moje oko całkiem, całkiem - niestety lufa to porażka - części były strasznie niedopasowane - musiałem ostro szlifować plastik, również łączenia wieży pozostawiają sporo do życzenia. No ale za 13zł czego więcej można wymagać. Model robię praktycznie w całości z pudełka, myślę na dodaniem do niego liny holowniczej i małej wykonanej ręcznie saperki [zdjęcia jutro]. Do tej pory skleiłem kadłub i wieżę oraz wszystkie koła - pozostało je tylko wkleić na osie i założyć gąski. Poniżej parę zdjęć - niestety zimno i szaro za oknem, a porządnego oświetlenia sztucznego brak więc foty trochę słabo naświetlone ale ukazują wygląd czołgu w dość dobrej jakości.

Skala 1:76 więc cudów nie ma - starałem się jak mogłem, czekam na opinie i porady zwłaszcza odnośnie malowania - mam zamiar zrobić zimowe camo pędzlem.

Wstępnie sklejone koła i kadłub oraz śmiecie:

PICT2012.JPG

Dalej kadłub i detale wypraski:

PICT2027.JPG

Próby zaklejenia szpar na wieży klejem do papieru i uzyskania maluśkich spawów:

PICT2030.JPG

PICT2038.JPG

Wydechy [trochę mi się klej rozlał - nie mogę tego zeszlifować za cholerę - nie mam tak małych narzędzi...

PICT2035.JPG

Moje farby - paleta za 13 zł - nie wiem czy nadają się do modeli - próby na ramkach pozytywne:

PICT2042.JPG

No i próbka pomalowanych kół - czarny podkład - czekam aż wyschną - nie wiem ile mogą schnąć takie farby - rozcieńczane wodą:

PICT2044.JPG

PICT2048.JPG

Mi się podoba - oczywiście jest dużo niedoskonałości ale jak na pierwszy model w tak małej sakli myślę, że nie wygląda źle.

PS. - O te niezeszlifowane nadlewki na kołach na ostatnim foto można sobie oczy wybić :shock: . A w rzeczywistości są tak małe, że ich nie zauważyłem - ehhh, za szybko wszystko, będę musiał uważać następnym razem i 5 razy pod światło oglądać wycięte elementy.

Pomalowałem kadłub na kolor czarny jako podkład - później pójdzie na to zielony rusko-podobny bo nie mam oryginalnego russian green. Farby nakładane pędzlem i jeszcze nie do końca wyschnięte - widać ślady pędzelka.

Kadłubek:

PICT2052.JPG

PICT2060.JPG

PICT2066.JPG

PICT2082.JPG

PICT2089.JPG

Waloryzacja: linka holownicza i łopatka - jeszcze nie malowałem:

PICT2095.JPG

I dalej kadłub:

PICT2098.JPG

PICT2101.JPG

PICT2100.JPG

Jutro wezmę się [chyba] za malowaniem kolorem bazowym - jak dobrze farba wyschnie.

Wie ktoś z was może jakiego koloru były sowieckie gąski? I czym najlepiej je oddać, jakimi kolorami.

Dalsza część relacji: pomalowałem gąski i środki [choć niestety nie tylko..] kół.

A dalej już tylko zdjęcia:

Kółka:

PICT2117.JPG

PICT2114.JPG

I gąski, już trochę "popsute" - pocierałem je palcem, aż nie zeszło trochę farby odkrywając bardziej błyszczące powierzchnie:

PICT2108.JPG

PICT2107.JPG

Finisz kadłuba - wszystko malowane pędzlem i farbami akrylowymi no name, wash akrylowy, pokryte przed weatheringiem i winter camo lakierem samochodowym clear. Myślę, że jak na pierwszy model i do tego malowanym tanim syfem za 12 zł to nawet fajnie mi to wyszło. Chociaż faktura farby i jej kolor przypomina trochę pastę do zębów. Bez aero i drogich farb/pędzli nie da rady. Ale na to jeszcze przyjdzie czas.

Kadłub z winter camo [bez weatheringu/washa]:

PICT2125.JPG

PICT2122.JPG

PICT2128.JPG

PICT2130.JPG

Natomiast to jest kadłub już to washu i weatheringu:

PICT2151.JPG

PICT2157.JPG

PICT2160.JPG

PICT2163.JPG

PICT2167.JPG

PICT2174.JPG

Taa, niestety ciężko coś innego osiągnąć farbami za 1zł za tubkę. :p Ta biel wygląda jak pasta do zębów. Ale mi się takie mocne upacianie podoba. Pasuje do frontu wschodniego i walk zimowych gdzie sprzęt był umazany po lufę 10cm błota i zaschniętego śniegu. BTW zaraz wrzucę gąski - te to dopiero są upaciane.

zaschniętego śniegu

kolega odkrył kolejny stan skupienia wody

ciekawe że te farby wogóle dały sie w miare na modelu położyć, no niestety ten biały wszystko zepsuł - model umaziany tak jak wspomniałeś - jak pastą do zębów.

Nie musisz od razu wydawać nie wiadomo jakich pieniędzy na nie wiadomo jaką chemie i narzędzia, dokupuj systematycznie kolory, nie od razu Krk zbudowano, a za jakiś czas zobaczysz że zaplecze warsztatowe samo urosło a używając specyfików modelarskich na pewno osiągniesz lepsze rezultaty, czego szczerze życzę

Ale ważne że cieszy cię to co robisz, każdy następny będzie lepszy

pozdrawiam!

p.s. też go kiedyś udłubałem, to bardzo przyjemny modelik:

th_t34-1.jpg

tylko mój błąd polegał na umocowaniu tej armaty na górze, nie popełniaj tego samego błędu...

zaschniętego śniegu

kolega odkrył kolejny stan skupienia wody

Zdolny jestem Chodziło mi o zmarznięty śnieg. Ogólnie na niektórych zdjęciach wygląda lepiej, a na niektórych mocno widać, że malowane pędzlem i akrylami jak do papieru. Do następnego chyba kupię surfacer i jakieś farby Pactry. Ogółem ten wash mi nie wyszedł, bo na białą farbę dałem washa z bronzu van dycka... No ale tylko ten się nie myli co nic nie robi.

BTW tank z takim camo jak tutaj opisany: "One-color camouflage paint is applied to all parts of the tank in one or two coats. For the paint, zinc white or tytanium white is used only with an oil base, and slight amounts of ultramarine coloring. For the lack of anything better, the tanks may be painted with chalk dissolved in water. " pewnie wygladal by podobnie.