Skocz do zawartości

Malowanie B737 Ryanair

subaru06

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Zamówiłem w sklepie modelarskim B737 Ryanair ma przyjsc po 20 wrzesnia, ale nie w tym rzecz Jest niewielki problem z malowaniem tego typu samolotow, a przynajmniej w moim odczuciu ponieważ maluję pedzlem i nie mam pojęcia jak pomalowac ten charakterystyczny spód samolotu nie wiem czy rozumiecie o co mi chodzi, dół kadłuba tak jak w A319 British Airways revella, albo 737 air berlin. Pewnie nie bedzie to łatwe. Doradzcie mi proszę krok po kroku jak mam zamaskowac reszte kadłuba, skrzydła itp. i jak GO pomalować, na kompresor do aerografu mnie niestety nie stac w tej chwili, a jego ceny nie są jak w Biedronce :/. Dodam, że ukończyłem już mozolną pracę nad moim nowym Concordem 1:125 poślę zdjęcia do galerii, jest masa moich błędów, ale jak na pierwszy malowany model chyba nie jest aż tak źle. Heller troche zawiódł: ogon był tak krzywy jak wieża w Pizie za 50 lat, udało mi się go wyprostować o kilka stopni, ale i tak nie jest idealnie. Pozdrawiam i czekam na porady dot. Boeinga. Z góry Dziękuję.

Dokładnych rad nie jestem w stanie Ci podać. Na arkuszu z kalkomanią masz 2 żółte paski nr 15 i 16 na zdjęciu oddzielają one białą część kadłuba od granatowej. Skseruj kalkomanie i z ksera wytnij te obramowania i użyj ich jako szablonu do zamaskowania.

Możesz podać adres sklepu w którym zamówiłeś ryanair'ka?

Maskowanie to przeważnie nie jest szybki proces. Czasami maskujesz coś godzinę czy dwie (oby) a malujesz klika minut. Ważne by taśma ściśle przylegała do powierzchni gdyż inaczej farba będzie podchodziła pod nią i po odklejeniu maskowania będą potrzebne poprawki. Najbardziej popularna taśma modelarska to firmy Tamiya. W Twoim przypadku warto pamiętać iż przy najtrudniejszych kształtach do malowania (czyli pewnie dziób) taśma będzie nie do końca się układać tak jak byśmy chcieli. Wtedy po prostu warto wyciąć z niej żądany kształt. Czasami pomaga przyłożenie do taśmy czegoś okrągłego i przeciągnięcie nożykiem po taśmie po obrzeżu przyłożonego przedmiotu. Uzyskana linia nie jest może odpowiednikiem tego co potrzebujemy ale w trudnych miejscach na pewno będzie lepiej się układać i przylegać niż zwykły kawałek prostej taśmy.

Możesz podać adres sklepu w którym zamówiłeś ryanair'ka?

Jeśli to 144-ka to też jestem ciekaw gdzie dokonałeś zakupu.

Dzięki wielkie za podpowiedzi. A Ryanair jest zamówiony w tym sklepie:http://www.hawid.com.pl/, tak się składa że ten sklep jest w Zamościu, czyli tu gdzie mieszkam także było łatwo z zamówieniem. Pan ekspedient zamówił go z jakiegoś internetowego magazynu, ale z jakiego? Tego nie wiem. Pozdrawiam

Przy maskowaniu się narobisz, ale... masz w zestawie kalek żółte "wstęgi" które oddzielają granat od bieli więc jeśli nawet gdzieś tam nie będzie idealnie równo po łuku, oczywiście wszystko w granicach normy, to żółte "wstęgi" bardzo ładnie zamaskują ci przejście biel-granat.