subaru06 Napisano 28 Sierpnia 2010 Share Napisano 28 Sierpnia 2010 Witam! Zamówiłem w sklepie modelarskim B737 Ryanair ma przyjsc po 20 wrzesnia, ale nie w tym rzecz Jest niewielki problem z malowaniem tego typu samolotow, a przynajmniej w moim odczuciu ponieważ maluję pedzlem i nie mam pojęcia jak pomalowac ten charakterystyczny spód samolotu nie wiem czy rozumiecie o co mi chodzi, dół kadłuba tak jak w A319 British Airways revella, albo 737 air berlin. Pewnie nie bedzie to łatwe. Doradzcie mi proszę krok po kroku jak mam zamaskowac reszte kadłuba, skrzydła itp. i jak GO pomalować, na kompresor do aerografu mnie niestety nie stac w tej chwili, a jego ceny nie są jak w Biedronce :/. Dodam, że ukończyłem już mozolną pracę nad moim nowym Concordem 1:125 poślę zdjęcia do galerii, jest masa moich błędów, ale jak na pierwszy malowany model chyba nie jest aż tak źle. Heller troche zawiódł: ogon był tak krzywy jak wieża w Pizie za 50 lat, udało mi się go wyprostować o kilka stopni, ale i tak nie jest idealnie. Pozdrawiam i czekam na porady dot. Boeinga. Z góry Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thon Napisano 29 Sierpnia 2010 Share Napisano 29 Sierpnia 2010 Dokładnych rad nie jestem w stanie Ci podać. Na arkuszu z kalkomanią masz 2 żółte paski nr 15 i 16 na zdjęciu oddzielają one białą część kadłuba od granatowej. Skseruj kalkomanie i z ksera wytnij te obramowania i użyj ich jako szablonu do zamaskowania. Możesz podać adres sklepu w którym zamówiłeś ryanair'ka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deeptown Napisano 29 Sierpnia 2010 Share Napisano 29 Sierpnia 2010 Maskowanie to przeważnie nie jest szybki proces. Czasami maskujesz coś godzinę czy dwie (oby) a malujesz klika minut. Ważne by taśma ściśle przylegała do powierzchni gdyż inaczej farba będzie podchodziła pod nią i po odklejeniu maskowania będą potrzebne poprawki. Najbardziej popularna taśma modelarska to firmy Tamiya. W Twoim przypadku warto pamiętać iż przy najtrudniejszych kształtach do malowania (czyli pewnie dziób) taśma będzie nie do końca się układać tak jak byśmy chcieli. Wtedy po prostu warto wyciąć z niej żądany kształt. Czasami pomaga przyłożenie do taśmy czegoś okrągłego i przeciągnięcie nożykiem po taśmie po obrzeżu przyłożonego przedmiotu. Uzyskana linia nie jest może odpowiednikiem tego co potrzebujemy ale w trudnych miejscach na pewno będzie lepiej się układać i przylegać niż zwykły kawałek prostej taśmy. Możesz podać adres sklepu w którym zamówiłeś ryanair'ka? Jeśli to 144-ka to też jestem ciekaw gdzie dokonałeś zakupu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
subaru06 Napisano 29 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2010 Dzięki wielkie za podpowiedzi. A Ryanair jest zamówiony w tym sklepie:http://www.hawid.com.pl/, tak się składa że ten sklep jest w Zamościu, czyli tu gdzie mieszkam także było łatwo z zamówieniem. Pan ekspedient zamówił go z jakiegoś internetowego magazynu, ale z jakiego? Tego nie wiem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frosty Napisano 29 Sierpnia 2010 Share Napisano 29 Sierpnia 2010 Ja tylko polacem biały kupic w spray'u - malowanie tego pedzlem jest awykonalne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinfire Napisano 29 Sierpnia 2010 Share Napisano 29 Sierpnia 2010 Przy maskowaniu się narobisz, ale... masz w zestawie kalek żółte "wstęgi" które oddzielają granat od bieli więc jeśli nawet gdzieś tam nie będzie idealnie równo po łuku, oczywiście wszystko w granicach normy, to żółte "wstęgi" bardzo ładnie zamaskują ci przejście biel-granat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi