Jump to content

Lądownik Księżycowy LEM

Agnieszka
 Share

Recommended Posts

Witam Wszystkich

Właśnie skleiłam swój drugi model plastikowy!!!!

Jeśli ktoś chce rzucić okiem na pierwszy to zapraszam http://modelwork.pl/viewtopic.php?t=2235&start=0

Model, o którym chce powiedzieć to lądownik księżycowy firmy AIRFIX 1:72.

th_arfx3013.jpg

Model wymagał wiele poprawek. Oryginalny wydaje się być wolną wariacją na temat i daleko mu do oryginału. Jak widać na zdjęciach musiałam szpachlować, szpary dochodziły do kilku milimetrów.

th_IMGP4006.jpg th_IMGP4003.jpg

Instrukcja praktycznie w ogóle nie zawiera wskazówek odnośnie malowania. I tutaj okazała się niezastąpiona pomoc pewnych dwóch fanatyków lotów kosmicznych. Szczególne podziękowania dla Barta i Jarka - dzięki Chłopaki

Oni to dostarczyli mi mnóstwo zdjęć, które zmotywowały mnie do dalszej, wytężonej pracy. Jak widać na załączonych zdjęciach "malowanie" modelu polega na oklejaniu go różnokolorowymi foliami.

th_IMGP4022.jpg th_IMGP4018.jpg th_IMGP4008.jpg

Najwięcej pracy wymagało prawidłowe zamocowanie deflektorów przy dyszach silników korekcyjnych, ponieważ w zestawie były połączone razem (sic!). Po ich odcięciu sama dorobiłam zamocowanie z drutów.

Druciki, które widzicie przy podporach lądownika to czujniki odległościowe, które podczas lotu zwisały swobodnie.

th_IMGP4029.jpg th_IMGP4027.jpg

Dla dobra modelarstwa poświęciłam się i zjadłam całe opakowanie Ferrero Roche, których opakowanie wręcz idealnie pasowało na gablotę.

Akurat w tej chwili model znajduje się na Festiwalu Modelarskim w Bytomiu.

th_IMGP4030.jpg th_IMGP4023.jpg

Pozdrawiam

Agnieszka

podoba mi się, rzadko widuje się na forach tego typu modele

bardzo sprytny pomysł na "malowanie"

a już gablotka rewelacyjna, podkreśla kosmiczny charakter modelu, brawo!

pozdrawiam, Jędrek

Dziękuję za gratulacje. Mój pierwszy plastikowy festiwal modelarski zmotywował mnie do dalszej, której wyniki będę starała się umieszczać na forum.

Model starałam się zbliżyć do oryginału jak najbardziej. Jeśli chcecie dowiedzieć się czegoś więcej na temat ciekawostek astronautycznych to zapraszam do śledzenia blogu Jarka Juszkiewicza z Polskiego Radia Katowice

http://www.spacedemo.com/

Pozdrawiam Aga

Model wyglądał bardzo naturalnie-cieszy kolejna Ładna przedstawicielka w naszym gronie.Gratuluję pomysłu na oklejanie folią Myślę,że kolejne lądowanie modułu LEM w Będzinie-gdzie serdecznie zapraszam

• 2 months later...