Agnieszka Napisano 24 Lutego 2007 Share Napisano 24 Lutego 2007 Witam Wszystkich Właśnie skleiłam swój drugi model plastikowy!!!! Jeśli ktoś chce rzucić okiem na pierwszy to zapraszam http://modelwork.pl/viewtopic.php?t=2235&start=0 Model, o którym chce powiedzieć to lądownik księżycowy firmy AIRFIX 1:72. Model wymagał wiele poprawek. Oryginalny wydaje się być wolną wariacją na temat i daleko mu do oryginału. Jak widać na zdjęciach musiałam szpachlować, szpary dochodziły do kilku milimetrów. Instrukcja praktycznie w ogóle nie zawiera wskazówek odnośnie malowania. I tutaj okazała się niezastąpiona pomoc pewnych dwóch fanatyków lotów kosmicznych. Szczególne podziękowania dla Barta i Jarka - dzięki Chłopaki Oni to dostarczyli mi mnóstwo zdjęć, które zmotywowały mnie do dalszej, wytężonej pracy. Jak widać na załączonych zdjęciach "malowanie" modelu polega na oklejaniu go różnokolorowymi foliami. Najwięcej pracy wymagało prawidłowe zamocowanie deflektorów przy dyszach silników korekcyjnych, ponieważ w zestawie były połączone razem (sic!). Po ich odcięciu sama dorobiłam zamocowanie z drutów. Druciki, które widzicie przy podporach lądownika to czujniki odległościowe, które podczas lotu zwisały swobodnie. Dla dobra modelarstwa poświęciłam się i zjadłam całe opakowanie Ferrero Roche, których opakowanie wręcz idealnie pasowało na gablotę. Akurat w tej chwili model znajduje się na Festiwalu Modelarskim w Bytomiu. Pozdrawiam Agnieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 24 Lutego 2007 Share Napisano 24 Lutego 2007 podoba mi się, rzadko widuje się na forach tego typu modele bardzo sprytny pomysł na "malowanie" a już gablotka rewelacyjna, podkreśla kosmiczny charakter modelu, brawo! pozdrawiam, Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek92 Napisano 24 Lutego 2007 Share Napisano 24 Lutego 2007 Mi tez sie podoba a modele kosmiczne to sie żadko widuje, no a gablotka tez super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 24 Lutego 2007 Share Napisano 24 Lutego 2007 Dla mnie jest OK. Pomysl z gablotka naprawde super. Jedyne co mnie razi to kolor gruntu ksiezyca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek Napisano 24 Lutego 2007 Share Napisano 24 Lutego 2007 Widziałem widziałem... dziś na żywo w Bytomiu baaaaardzo ładnie wygląda I koleżankę też ale coś nieśmiałe z niej dziewcze ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 25 Lutego 2007 Share Napisano 25 Lutego 2007 Również miałem okazję przyjrzeć się lądownikowi z bliska - wspaniały model grtuluję wyróżnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agnieszka Napisano 25 Lutego 2007 Autor Share Napisano 25 Lutego 2007 Dziękuję za gratulacje. Mój pierwszy plastikowy festiwal modelarski zmotywował mnie do dalszej, której wyniki będę starała się umieszczać na forum. Model starałam się zbliżyć do oryginału jak najbardziej. Jeśli chcecie dowiedzieć się czegoś więcej na temat ciekawostek astronautycznych to zapraszam do śledzenia blogu Jarka Juszkiewicza z Polskiego Radia Katowice http://www.spacedemo.com/ Pozdrawiam Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAZIK.R Napisano 25 Lutego 2007 Share Napisano 25 Lutego 2007 Model wyglądał bardzo naturalnie-cieszy kolejna Ładna przedstawicielka w naszym gronie.Gratuluję pomysłu na oklejanie folią Myślę,że kolejne lądowanie modułu LEM w Będzinie-gdzie serdecznie zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Virgojavier Napisano 3 Maja 2007 Share Napisano 3 Maja 2007 Jak mi powiesz droga Agnieszko gdzie udalo Ci sie go dostac to bede w niebo wziety. Szukalem w kazdym sklepie wysylkowym w UK i ani sladu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi