siczus Napisano 9 Września 2010 Share Napisano 9 Września 2010 Witam. Jako zapalony miłośnik lotnictwa po niezbyt udanym starcie z revellowskim F-14 dla rozluźnienia podziwiałem przedstawiane tu autka i postanowiłem coś podziałać i w tej kategorii. Jakiś czas temu zakupiłem owy model (oczywiście z paroma innymi co by sie nie rozdrabniać). Prace defakto mozolnie ale ruszyły na początku tygodnia po podpatrzeniu paru rzeczy. Ok wracając do modelu. Będzie on praktycznie prosto z pudełka, znikną jedynie znaczki gdyż unikam kalek jak ognia ;D . Model traktuje jako "poligon doświadczalny" dla moich umiejętności i innych różnych dziwnych zdolności Obecny etap prac to malowanie kasty (schnie 3cia warstwa) podobnie jak kolega kuba2507 kolorem nissana bn3 bziukanym z puchy. Foty niestety dopiero jutro z braku małpki :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 9 Września 2010 Share Napisano 9 Września 2010 Będzie on praktycznie prosto z pudełka, znikną jedynie znaczki gdyż unikam kalek jak ognia ;D A dlaczego? Kalki Tamiyi właściwie same się kładą, a bez nich na pewno straci na wyglądzie Czekam na zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siczus Napisano 10 Września 2010 Autor Share Napisano 10 Września 2010 Stare kalki ZTS ;x ok obiecane foty po czwartym bziuknięciu przed przeszlifowaniem. Tak wiem, tragedia :x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zmorka Napisano 10 Września 2010 Share Napisano 10 Września 2010 To jest mat , czy dopiero baza ? Kolorek ciekawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 10 Września 2010 Share Napisano 10 Września 2010 To jest mat , czy dopiero baza ? To jest efekt malowania farbami typu nitro bezpośrednio na plastik - rozcieńczalniki farby rozpuściły plastik, który pomarszczył się... Aby to uratować trzeba przeszlifować całość, pokryć podkładem i jeszcze raz pomalować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siczus Napisano 10 Września 2010 Autor Share Napisano 10 Września 2010 podklad był , po 1 i 2 warstwie koloru był szlif, za szybko dałem warstwe 4 bez szlifu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 10 Września 2010 Share Napisano 10 Września 2010 za szybko dałem warstwe 4 bez szlifu. Za szybko i chyba za dużo farby - a przy okazji - jaką farbą malowałeś - mam na myśli firmę - nie kolor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siczus Napisano 10 Września 2010 Autor Share Napisano 10 Września 2010 chyba na pewno za duzo, klasyczny błąd. Farbę dostałem w mieszalni lakierów samochodowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 10 Września 2010 Share Napisano 10 Września 2010 Tak podejrzewałem, gdy zobaczyłem zapadnięte linie łączenia form. Te farby są bardziej agresywne niż zwykłe farbki modelarskie - warstwy farby muszą być cienkie i trzeba je kłaść jako tzw. półmokre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siczus Napisano 10 Września 2010 Autor Share Napisano 10 Września 2010 Przed położeniem podkładu Motipa obleciałem kaste papierkie 2000 , poszedł podkład i po 2ch dniach cienka warstwa koloru, po dobie zrobiłem szlif i umyłem całość. Az do wczoraj tj 3 i 4 warstwy tak to wyglądało. Przeglądałem na forum tematy by mieć jakieś pojecie o malowaniu z puchy trafiłem na taką wypowiedź kolegi Serka Ja to robię następująco > Podkład (słyszałem, że podkłady pod lakier na samochodach są jak najabrdziej zbliżone do lakieru oryginalnego ) > 1 warstwa lakieru ( odczekać 1h) > 2 warstwa lakieru > czekam ponad dobę > jadę papierkiem wodnym 2000 moczonym w wodzie > czekam ok 12h > 3 warstwa lakieru > czekam 1h > 4 warstwa lakieru > czekam ok doby > i znowu papierek wodny tylko, że tym razem 2500 w wodzie > czekam ok 5h > poalerka pastą lekkościerną nabłyszczającą > i na koniec woskuje. - Efekt powalający i coś mnie tak podkusiło :asd Obecnie szlifuje ( na mokro 1500 sporadycznie a głównie 2000) to moje "coś" i jakoś idzie, w paru miejscach dobiłem sie do podkładu a w jednym nawet dalej . Z racji iż za chwilę wychodzę dokończę jutro i wrzucę jpg. Na chwilę obecna jestem otwarty na wszelkie sugestie i rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 10 Września 2010 Share Napisano 10 Września 2010 Heh taką sama sytuację miałem z trabciem, ale delikatne szlifowanie papierem 2000 a później polerka i udało się wyrównac, no dobra w jednym miejscu przetarłem ją do podkładu,ale przysypałem śniegiem i ciii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siczus Napisano 11 Września 2010 Autor Share Napisano 11 Września 2010 to mówisz iż brudzing zastosować tudzież rdzawiaka zrobić? ;P Dziś dokocze ratowanie po czym na upartego psikne mgiełke , odczekam ponad dobe i w wodzie delikatnie 2500 i bezbarwny :x ( rady mile widziane ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 11 Września 2010 Share Napisano 11 Września 2010 Nie wiem czy mgiełka pomoże? Aby zlikwidować zapadnięte linie łączenia form i wżery trzeba je zaszpachlować i przeszlifować a następnie podkład i mgiełki farby - inaczej raczej nic z tego nie będzie - tylko się napracujesz. Przy okazji możesz pogłębić linie podziałów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba2507 Napisano 11 Września 2010 Share Napisano 11 Września 2010 Ja sam maluje lakierami samochodowymi. I musze przyznac ze na poczadku nie jest latwo.... Nawet jak dasz podklad to Ci nic on nie da bo lakier samochodowy go rozpusci. Po drugie malowales nierozcienczona farba w mieszalini powinienes kupic dodadkowo rozcienczalnik je sie rozciencza 1:1. A po trzecie jezeli malujesz samochodowkami i nie chcesz zeby cos takiego sie stalo to musisz zrobic najpierw bardzo delikatny ''film'' lakieru na bazie pierwszy w liniach podzialu, potem na calej budzie a dopiero potem mozesz dac pierwsza mokra warstwe. Aaaaaa zapomnial bym prawie lakierow bazowych sie nie szlifuje one sie tak laknie klada ze nie ma potrzeby szlifowania ich. Co niestety w nim przypadku sie nie zdarzylo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siczus Napisano 11 Września 2010 Autor Share Napisano 11 Września 2010 Spodziewałem sie iż nie będzie to spacerek po parku... Po drugie malowales nierozcienczona farba w mieszalini powinienes kupic dodadkowo rozcienczalnik je sie rozciencza 1:1. Ja mam to nabite w puszce, no chyba ze lepiej brać zanim zapuszkuje i kłaść z aero? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siczus Napisano 12 Września 2010 Autor Share Napisano 12 Września 2010 Kastę przejechałem papierem 1500 a następnie 2000. Coś tam znikło, pozostało jeszcze parę miejsc do poprawki. i największy problem jak widać podrapałem się do gołej "blachy" Mam doszlifować resztę i psiknąć delikatnie kolorem czy też podkład i 2-3 warstwy koloru tym razem naprawdę delikatne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwarciu21 Napisano 12 Września 2010 Share Napisano 12 Września 2010 Ja bym ci polecił psiknoąć podkładem i dopiero kolorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 12 Września 2010 Share Napisano 12 Września 2010 Tu potrzeba jakiejś szpachli, która wypełni zagłębienia i po oszlifowaniu dopiero podkład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba2507 Napisano 12 Września 2010 Share Napisano 12 Września 2010 Musisz cala farbe zmyc najlepiej spirytusem przemyslowym samochodowni najlepiej sie wlasnie zymwa nim. A potem szpachla i duzo cierpliwosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 12 Września 2010 Share Napisano 12 Września 2010 A potem szpachla i duzo cierpliwosci. Całkiem dobrze można by to też zaszpachlować surfacerem 500, ładnie wejdzie Ci w nierówności i nie stracisz kształtu modelu, który mogłaby Ci przykryć szpachlówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 12 Września 2010 Share Napisano 12 Września 2010 Polecam szpachlówkę w płynie Mr. Dissolved Putty firmy Gunze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siczus Napisano 12 Września 2010 Autor Share Napisano 12 Września 2010 Dziękuje za rady Spirytusu owego nie posiadam :/ Szpachle właśnie taką posiadam. Pomysł z surfam 500 mi odpowiada tylko czy się sprawdzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba2507 Napisano 13 Września 2010 Share Napisano 13 Września 2010 Denaturat tez moze byc. Musisz i tak sie tej farby pozbyc przed szpachlowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi