wuen Napisano 24 Września 2010 Share Napisano 24 Września 2010 Jaguar XK-E to E-Type produkowany na rynek amerykański w latach 1961-75. W marcu 2008 roku Jaguar E-Type zajął pierwsze miejsce na liście "Daily Telegraph" w rankingu "100 najpiękniejszych samochodów wszech czasów". Samochód ma to "coś" więc postanowiłem zrobić jego model. Firma Gunze jest znana jako producent dobrej chemii modelarskiej - lecz modeli nie można zaliczyć do grupy dobrych... Mała ilość części może sugerować, że model nie jest zbyt wymagający - nic bardziej mylnego - części nie pasują zbytnio do siebie i trzeba się sporo namęczyć aby model złożyć poprawnie. Na początek przygotowałem elementy podwozia i karoserii do malowania - igłą od starego aerografu pogłębiłem linie podziałów, oszlifowałem kilka szwów form i pokryłem szarym podkładem Gunze Mr. Surfacer 1000 + nitro + aerograf - dzięki temu wszelkie "babole" stały się lepiej widoczne - więc zostały zeszlifowane gąbką 3M Ultrafine. Ponownie dałem szary podkład a gdy wszystko było OK - biały podkład Gunze Mr. Base White 1000 (elementy, które będą malowane ciemnymi kolorami i metalikami pozostawiłem szare). Następnie pomalowałem farbą Rosso Siviglia firmy Rice Box. Teraz będą schły a od rana zaczynam malowanie elementów zawieszenia i wydech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 24 Września 2010 Share Napisano 24 Września 2010 "100 najpiękniejszych samochodów wszech czasów". Według anglików dla mnie królowa jest tylko jedna lecz modeli nie można zaliczyć do grupy dobrych... Nie narzekaj nie jest tak źle, garbus wygląda jeszcze gorzej, tu nie masz przynajmniej przesunięć formy w karoserii, szwów w poprzek maski, no i podwozie wygląda na całkiem "skomplikowane". Jak pracowało Ci się z tymi gumowymi elementami? Mnie trochę przerażają, ale widzę że u Cibie jakoś się to trzyma, ale mimo wszystko przegięli chyba z ich ilością, gumowe powinny być tylko opony. Swoja droga szkoda że modele gunze są tak słabo dostępne, na pewno nie grzeszą jakością, ale nadrabiają oryginalna tematyką ( chociażby Austin Haley Mk.1 tzw. Frog Eye, Fiat 600 no i Alfa Romeo 2000 GTA ) Swojego gdzie udało Ci się zdobyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 25 Września 2010 Autor Share Napisano 25 Września 2010 Elementy zawieszenia i wydech pomalowane Alcladem Steel Gdy wyschną - przypalenia i wash Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ik888 Napisano 25 Września 2010 Share Napisano 25 Września 2010 Fajny kolorek.Samochód prawie taki sam jak ten którego sklejam. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jcs Napisano 25 Września 2010 Share Napisano 25 Września 2010 No właśnie - Alfa Romeo 2000 GTA !!! miałem ten model ale z powodu kryzysu poszedł na allegro a teraz, ... nie mogę na niego trafić. A wracając do Jaguara - kibicuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 25 Września 2010 Share Napisano 25 Września 2010 No właśnie - Alfa Romeo 2000 GTA !!! miałem ten model ale z powodu kryzysu poszedł na allegro Szkoda że na nią nie trafiłem dał bym za nią naprawdę sporo, no a teraz rzeczywiście ciężko gdzieś ja dostać Sorry za OT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 25 Września 2010 Autor Share Napisano 25 Września 2010 No właśnie - Alfa Romeo 2000 GTA !!! miałem ten model ale z powodu kryzysu poszedł na allegro Szkoda że na nią nie trafiłem dał bym za nią naprawdę sporo, no a teraz rzeczywiście ciężko gdzieś ja dostać Sorry za OT Mam dobrą wiadomość dla obu - jest na ebay'u: http://cgi.ebay.pl/GUNZE-1-24-HIGH-TECH-MODEL-ALFA-ROMEO-2000GTAm-/310248437973?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item483c3f78d5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 25 Września 2010 Share Napisano 25 Września 2010 Mam dobrą wiadomość dla obu - jest na ebay'u: No tak powiedziałem duzo, ale to jest stanowczo za dużo, no nic może kiedyś ktoś wystawi ją jeszcze w polsce, mam nadzieję . Ehh... tylko mi smaka narobiłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jcs Napisano 26 Września 2010 Share Napisano 26 Września 2010 I pomyśleć że ja za swój zestaw wziąłem jakieś 80 zł Tyle że ten jest jeszcze uzbrojony w blaszki ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 26 Września 2010 Autor Share Napisano 26 Września 2010 Kolor pokryty 4 pół mokrymi warstwami GAIA Clear 007: Jutro ostatnia, mokra warstwa - potem 1 dzień suszenia i ewentualna polerka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazik Napisano 30 Września 2010 Share Napisano 30 Września 2010 No całkiem ładnie ale taki JAG to mi sie kojarzy tylko z jednym słusznym kolorem - British Racing Green. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 30 Września 2010 Autor Share Napisano 30 Września 2010 taki JAG to mi sie kojarzy tylko z jednym słusznym kolorem - Britisch Racing Green. Okazuje się, że najpopularniejszy był czerwony a potem srebrny - nawet w necie najwięcej fotek jest właśnie E-type w takim kolorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 30 Września 2010 Share Napisano 30 Września 2010 Okazuje się, że najpopularniejszy był czerwony a potem srebrny - nawet w necie najwięcej fotek jest właśnie E-type w takim kolorze. Ciekawe mi tez jakoś najbardziej kojarzy się z British Racing Green. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jerry.B Napisano 1 Października 2010 Share Napisano 1 Października 2010 W Wielkiej Brytanii najbardziej popularny i legendarny był British Green i British Racing Green, ale E-Type był w dużym stopniu eksportowany do USA właśnie pod nazwą XK-E. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tommi Napisano 1 Października 2010 Share Napisano 1 Października 2010 Kolorek bardzo ładny Nie czepiajmy się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 3 Października 2010 Autor Share Napisano 3 Października 2010 Koła przygotowane do montażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jcs Napisano 3 Października 2010 Share Napisano 3 Października 2010 Nie pozostaje nic innego jak czekać na montaż ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 3 Października 2010 Autor Share Napisano 3 Października 2010 Montaż już zacząłem i pojawił się pierwszy problem -po sklejeniu "dołu" z "górą i tyłem" przy drzwiach widoczne są miejsca klejenia i przypominają linie podziału blach - w oryginale ich tam nie ma W związku z tym miejsca klejenia lekko zeszlifowałem, zaszpachlowałem klejem CA a następnie oszlifowałem Jutro maskowanie i malowanie kolorem a potem bezbarwnym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazik Napisano 3 Października 2010 Share Napisano 3 Października 2010 Koła malowałeś czy to "pudełkowy chrom"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 3 Października 2010 Autor Share Napisano 3 Października 2010 Chrom firmowy - z założenia miał to być szybki, weekendowy model (mało części, mało roboty...) i nie chciałem bawić się z kołami - zapuściłem tylko wash pomiędzy szprychy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi