Paranoid Napisano 30 Września 2010 Share Napisano 30 Września 2010 Jak też obiecałem , startuję w projekcie grupowym, tematem będzie tytułowy RWD-iak z wakacyjnych nowości Mastercraftu. Japoński Hurri moooożeee będzie ale nie liczył bym na to. Cóż model dostarczył mina samym początku klejenia bardzo niezdrowych emocji , otóż odcinając Olfą jeden z elementów skrzydła odleciał mały kawałek plastiku , jak myślicie gdzie nim dostałem? Domowe metody wyciągnięcia odłamka spełzły na niczym , na okulistyce pomogli na szczęście. Dlatego też nauczyłem się pewnej rzeczy ;otóż aby na pewno gdy kleję czy robię coś przy modelu mieć jakieś okulary. Ten Huraś powiedzmy , że trafił na sam najgłębszy koniec szafy. Wiem że ten tekst może rozbawić niektórych , nie twierdzę, że moja nieostrożność nie jest śmieszna ale uważajmy mimo wszystko. Trochę się rozpisałem nie na temat więc pora przejść do meritum sprawy. Zestaw chyba znają wszyscy zainteresowani więc zamieszczanie in-boxu uważam za zbędne. Jak napisałem w tytule maszynka będzie w oznakowaniach Węgierskich Sił Powietrznych , był to jeden z dwóch egzemplarzy wykorzystywanych przez Węgrów podczas wojny. Na ile malowanie prezentowane przez Mastercraft jest prawidłowe to mam powody do zastanawiania się ale zaraz obrazki : cóż ,hmm, yyhhh najtrafniej to ujmie chyba ten obrazek znaczy się wpadka albo ich albo moja albo najprawdopodobniej i moja i ich Samolocik wykonuję razem z "Katorim" , jakoś taki sposób zaczyna mi pasować Model będzie budowany prosto z pudełka , może na koniec dam jakieś okopcenia ale napiszę szczerze , że nie jestem jakimś zwolennikiem uwalonych samolotów. Temat RWD-iaków Osiem/Ósmych dość ciekawie opisał Botan w tym temacie i tym Dziwi mnie ten Polish-Khaki na tym samolocie, na obrazku wygląda na nieco ciemniejszy niż ten na na przykład Czechosłowackim z tego samego zestawu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Botan Napisano 30 Września 2010 Share Napisano 30 Września 2010 To dobrze że ten "kamikadze" Hurri nie narobił trwałych szkód. Gdybyś chciał jakieś zdjęcia detali konstrukcji etc. zobaczyć napisz śmiało mam od groma materiałów (dzięki albert). Mam także trochę zdjęć i materiałów o historii węgierskich RWD-8, podeślę Ci je. A właśnie małe sprostowanie na Węgry przeleciały samoloty w wersji "pws", a nie "a". Niestety z tego powodu nie da się zrobić modelu z "pudła' bez jakiś poprawek bo tam jest "dwl" tutaj stronka i tutaj Co do instrukcji Mastercrafta to ja bym się nie zastanawiał co twórcom chodziło po głowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 30 Września 2010 Share Napisano 30 Września 2010 Botan, spójrz na stronkę którą podałeś, wg mnie RWD 8 ze znakami HA-RAA to wersja 8a PWS, chyba że to zdjęcie przekłamuje. Artykuł mówi o dwóch RWD 8, a mnie się wydaje, że to jest RWD 8a pws. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Botan Napisano 30 Września 2010 Share Napisano 30 Września 2010 Nie przyjrzałem się zdjęciom, faktycznie to wygląda na RWD-8a. Na szybko znalazłem taką fotkę: http://www.freeweb.hu/horac/talalat.php?GTA=g63&PHPSESSID=9335fad706ca342b35841e010d859b38 Wyraźnie widać wlew paliwa na baldachimie Czyli jeśli "I.281" to "a" w taki razie "I.282" jest zwykłym pws. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paranoid Napisano 31 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2010 Zdaję sobie sprawę, że w aktualizacji za dużo nie pokazałem ale obiecałem sobie, że muszę ją wrzucić przed końcem roku choćbym nie wiem co : Jak widać nie wiele zrobiłem za co przepraszam, w następnym roku będzie lepiej. Pozdrawiam i do siego roku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paranoid Napisano 17 Lutego 2011 Autor Share Napisano 17 Lutego 2011 Przy projekcie, troszkę pogrzebałem. Postanowiłem, oddzielić powierzchnie sterowe. Jak wyszły oceńcie ( mój pierwszy raz w tego typu robocie ) Mam problem z podwoziem, otóż tylko w takim ustawieniu ( w moim zestawie przynajmniej ) samolot w miarę równo stoi na goleniach, przypuszczam, że będę musiał podpiłować opony. Mimo kilku problemów, ten eRWuDziak klei się znacznie przyjemniej niż katowana prze zemnie równolegle Kasia (B5N ) z Hasegawy w 72-ce. Teraz chyba będę musiał przeprowadzić pewne zmiany w konstrukcji, aby upodobnić troszkę ten egzemplarz do tego pudełkowego. Tutaj problemik z podwoziem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macotra21 Napisano 17 Lutego 2011 Share Napisano 17 Lutego 2011 A ja mam pytanie troche z innej beczki. Jak przejrzalem instrukcji to jako Polish Khaki podany jest kolor FS34088. I pytanie: czy to jest aby dobry kolor? Troche chyba ciemny moim zdaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi