Wojtek B. Napisano 15 Października 2010 Share Napisano 15 Października 2010 Witam. W głównej mierze wybrałem ten okręt do wypróbowania silikonu szklarskiego jako imitację wody na dioramie. Natchnął mnie do tego kolega Halsey ze swoim U-bootem. In box samego okrętu znajdziecie tutaj; viewtopic.php?t=23082 A to już zdjęcia gotowego wyrobu; Co do okrętu, malowałem go przy pomocy pędzla, farbami Vallejo. Sam okręt nie przysporzył mi problemów przy sklejaniu. Wracając do silikonu szklarskiego, jestem pozytywnie zaskoczony i chyba za tą cenę nic lepszego nie kupicie, ja dałem 9 złotych i był to silikon firmy Tytan. Jedynym mankamentem jest to, że nie da się go zabarwiać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 17 Października 2010 Share Napisano 17 Października 2010 Model wygląda na zrobiony ok (tylko daj więcej zbliżeń). Dioramka nawet, nawet ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksiadz Napisano 17 Października 2010 Share Napisano 17 Października 2010 Całość prezentuje się bardzo fajnie. Super wyszły fale i efekt wody na okręcie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 29 Października 2010 Share Napisano 29 Października 2010 I jak tam, znalazłeś aparat ? ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek B. Napisano 29 Października 2010 Autor Share Napisano 29 Października 2010 Witam, dorzucam jeszcze parę fotek po niektórzy pospać nie dają ; Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 29 Października 2010 Share Napisano 29 Października 2010 Witam, dorzucam jeszcze parę fotek po niektórzy pospać nie dają Ojj nie przeszadzaj. Na 3 i 4 fotce jakby "paprochy" - źle się coś prysnęło ? ? ... Efekt wody, szczególnie jak się wylewa z okrętu - miodzio ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Halsey Napisano 1 Listopada 2010 Share Napisano 1 Listopada 2010 OO i już widzę dioramka Fakt faktem silikon szklarski nie jest podatny na barwienie, dlatego podbarwiamm zawsze odpowiednio podkładkę, na którą on wchodzi. Natomiast samo pomalowanie silikonu jest łatwe farbą artystyczną prosto z tubki - gęstą, można stosować metodę pół-suchego pędzla, gdzie trzeba mocniej pokryć to już konkretnie malarsko, ważne by farba nie była zbyt płynna, to ma być maź z tubki i wtedy nie ma problemu z nietypowym rozlewaniem się farby. Raz wpadłem na pomyśl pomalowania zrobionej scenki sidoluksem... efekt był taki, że zmatowiałą warstwę, gdzieniegdzie poskraplanego sidoluksu wykruszyłem i więcej nie wracałem do takich pomysłów jak pokrywanie silikonu lakierami zabezpieczającymi. Silikon szklarski to dobry budulec geometrii fal, imitacji wody, ale nie wszystko się go trzyma (malarsko), dobrze jednak uczepiają się go imitacje piany - nie wiem teraz czy to było vallejo czy inny modelarski specyfik imitujący pianę, sam jednak nie próbowałem, widziałem tylko efekty. Niemniej cieszy kolejna makieta z wodą Świetnie zrobiłeś efekt wylewającej się wody z otworów przelewowych. Typ 039A - sam grzebię, ale w 1:700 i też klasycznie porwę się na dioramkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi