Jump to content

SCUD-A - wyrzutnia 8U218 na podwoziu IS'a, oraz rakieta 8K11

PrzemekK
 Share

Recommended Posts

Witam!

Ten eksponat znajdujący się w Muzeum Oręża Polskiego w Kołobrzegu w miarę dostępu i możliwości obfotografowałem we wrześniu 2008r. Dzięki temu, że już było grubo po sezonie i dzięki zawartej na chwilkę szorstkiej, męskiej "przyjaźni" z pracownikiem Muzeum mogłem zrobić kilka zdjeć wnętrza. Wejść do środka nie mogłem, drabinki nie było, więc ile Bozia w rękach zasięgu dała.... ;) W tym roku byłem również, ale pan z "ochrony" skutecznie zniechęcał do profanowania sacrum, nawet pod osobistą opieką.. A i drzwi już były skutecznie przymknięte... Może ktoś, kiedyś będzie miał więcej szczęścia...

A wizytę w kołobrzeskim Muzeum Oręża Polskiego szczerze polecam. Jest tam na czym oko zawiesić.. Oj, jest..

PRZÓD

th_przod_na_prawa.jpg th_przod_na_prawa_2.jpg th_przod_na_prawa_3.jpg th_przod_1.jpg th_przod_na_lewa_2.jpg th_przod_na_lewa_1.jpg th_przod_2.jpg

PRAWA STRONA

th_prawy_bok_1_pioon.jpg th_prawy_bok_2_pion.jpg th_prawy_bok_3.jpg th_prawy_bok_4.jpg th_prawy_bok_5.jpg th_prawy_bok_6.jpg th_prawy_bok_7.jpg th_prawy_bok_8.jpg

LEWA STRONA

th_lewy_bok_3.jpg th_lewy_bok_1.jpg th_lewy_bok_2.jpg th_lewy_bok_4.jpg th_lewy_bok_9d.jpg th_lewy_bok_9b.jpg th_lewy_bok_9c.jpg th_lewy_bok_9a.jpg th_lewy_bok_8.jpg th_lewy_bok_9_pion.jpg th_lewy_bok_7.jpg th_lewy_bok_5.jpg th_lewy_bok_6.jpg

TYŁ POJAZDU, STÓŁ STARTOWY.

th_stol_5_pion_1.jpg th_stol_4_pion.jpg th_tyl_7_pion.jpg th_tyl_6_pion.jpg th_tyl_5.jpg th_tyl_4.jpg th_tyl_3.jpg th_tyl_1.jpg th_stol_3.jpg th_stol_2.jpg th_tyl_2.jpg th_stol_9.jpg th_stol_8.jpg th_stol_7.jpg th_stol_6.jpg th_stol_1.jpg

th_rakieta_8_pion.jpg th_rakieta_5_pion.jpg th_rakieta_4_pion.jpg th_rakieta_3_pion.jpg th_rakieta_2.jpg th_rakieta_7.jpg th_rakieta_6.jpg th_rakieta_1.jpg

UKŁAD JEZDNY

th_uklad_jezdny_wachacz_pion.jpg th_uklad_jezdny_rolka_pion.jpg th_uklad_jezdny_kolo_napi.jpg th_uklad_jezdny_kolo_naped.jpg th_uklad_jezdny_kola_nosne.jpg th_uklad_jezdny.jpg

WNĘTRZE

th_wnetrze_sp_drzwi_8_pion.jpg th_wnetrze_sp_na_kierowce_9f_pion.jpg th_wnetrze_od_pasazera_2_pion.jpg th_wnetrze_od_pasazera_1_pion.jpg th_wnetrze_od_pasazera_6_pion.jpg th_wnetrze_sp_na_tyl_9j_pion.jpg th_wnetrze_sp_na_tyl_9h_pion.jpg th_wnetrze_sp_na_tyl_9g_pion.jpg th_wnetrze_sp_na_tyl_9i.jpg th_wnetrze_sp_na_tyl_9m.jpg th_wnetrze_sp_na_tyl_9n.jpg th_wnetrze_sp_na_tyl_9l.jpg th_wnetrze_sp_na_kier_9e.jpg th_wnetrze_sp_na_kier_9d.jpg th_wnetrze_sp_na_kier_9c.jpg th_wnetrze_od_pasazera_5.jpg th_wnetrze_sp_na_kier_9b_pion.jpg th_wnetrze_fotel_kierowcy.jpg th_wnetrze_sp_na_kier_9a.jpg th_wnetrze_sp_na_kier_9.jpg th_wnetrze_od_pasazera_4.jpg th_wnetrze_od_pasazera_3.jpg th_wnetrze_sp_drzwi_7.jpg

WNĘTRZE PRZEZ SZYBY:

th_wnetrze_4.jpg th_wnetrze_3_pion.jpg th_wnetrze_2.jpg th_wnetrze_1.jpg th_wnetrze_5.jpg

I na koniec... "...NASI TU BYLI!!....”

th_nasi_tu_byli_2_1.jpg th_nasi_tu_byli_3_1.jpg

Na stronie Muzeum zestaw ten opisany jest jako 9K51. Innych nazw i opisów znalazłem kilka. Jeśli to co podałem jest niepoprawne - bardzo proszę o informacje, chętnie pozmieniam.

Korzystałem ze strony Muzeum Oręża Polskiego w Kołobrzegu oraz Militarium

Pozdrawiam!

Przemek Klimala