Szakal85 Napisano 22 Października 2010 Share Napisano 22 Października 2010 Zaczynam kolejny projekt. Z mercem za dobrze mi nie poszło, mam nadzieję że wanna wyjdzie lepiej. Z góry mówię że tempo będzie raczej ślimacze. Jak na razie nie mam koncepcji malowania - szukam natchnienia. Prawdopodobnie rama standardowo będzie czarna, wanna... to zależy od tego do czego ją podepnę. Jak mówiłem mercedes do którego pierwotnie miała iść nie wyszedł najlepiej i jakoś nie mam weny by usiąść nad nim i go poprawić, być może kupię inny ciągnik specjalnie pod wannę. Co do naczepy, chodzi mi po głowie ażeby zaopatrzyć ją w instalację i raczej będę się tego trzymał. Liczę na pomoc w postaci materiałów technicznych i porad co i jak wykonać. Na dzień dobry in-box: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szakal85 Napisano 23 Października 2010 Autor Share Napisano 23 Października 2010 Mówiłem że będzie to długa relacja i niestety będzie, gdyż nawet wykonanie formatek nie pozwala by prace szły szybko. Masa nadlewek powoduje że nad każdym elementem trzeba spędzić kupę czasu. Jak dotąd udałe mi się częściowo doprowadzić do porządku podłużnice ramy. Fotki dorzucę jak rama nabierze kształtu. W międzyczasie szukałem fotek jak pomalować całość i chyba znalazłem coś sensownego, co nawet mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szakal85 Napisano 28 Października 2010 Autor Share Napisano 28 Października 2010 Żeby nie było, że nic nie robię: rama po częściowym szpachlowaniu i szlifowaniu, zbiorniki powietrza sklejone, przed szpachlą, to samo wanna i jej elementy. Do ramy będę w najbliższym czasie dorabiał okablowanie, wcześniej jednak trzeba ją porządnie przetrzeć. Foty jak to wszystko wygląda na tę chwilę: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 28 Października 2010 Share Napisano 28 Października 2010 Fajna naczepa! Szpachlowanie to wrzód, pewnie jak zwykle niektóre części są też trochę za grube... Ale na razie wszystko wygląda dobrze, życzę powodzenia w budowie i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szakal85 Napisano 28 Października 2010 Autor Share Napisano 28 Października 2010 Przede wszystkim rama to totalna załamka, strasznie gruba i kupa dziur do zaszpachlowania, gdzie potem są problemy z przetarciem tego papierem. Poprzeczki z kolei po sklejeniu wymagają grubej warstwy szpachli by wyglądały normalnie. Będzie przy tym kupa roboty, ale z pewnością się opłaci Dzięki za miłe słowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 28 Października 2010 Share Napisano 28 Października 2010 To mam dla Ciebie patent na szlifowanie wewnętrznej strony podłużnic ramy - ja wyciąłem z gumki do mazania kostkę która luźno wchodziła w podłużnicę, ale można było ją wygodnie chwycić palcami, a potem owinąłem ją papierem ściernym - ot i narzędzie gotowe. Najlepiej działa wtedy szlifowanie na mokro, to opiłki są dobrze odprowadzane. Mam nadzieję, że to pomoże i że wyraziłem się jasno. Pozdrawiam i miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szakal85 Napisano 28 Października 2010 Autor Share Napisano 28 Października 2010 Dzięki za podpowiedź z pewnością skorzystam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 28 Października 2010 Share Napisano 28 Października 2010 Generalnie niektore modele Italeri to "kupa", ale z drugiej strony to wlasnie takie rzeczy w modelarstwie stawiaja przed modelarzem wyzwania i szanse uzycia swojej wyobrazni, czy polepszenia swoich umiejetnosci manualnych. Niektorzy nazywaja modelarstwem kolekcjonowanie "modeli" z Corgi czy innych tego typu badziewi z "cepelii"- ja uwazam, ze modelarstwo to tworzenie w wiekszosci czegos od podstaw, nie tylko prosto z pudelka. Takze czasem trzeba troche poszpachlowac, przeszlifowac czy przerobic zeby to mialo "jaja". Dlatego miedzy innymi lubie to forum, poniewaz uwazam, ze pod wzgledem, przerobek, odwzorowania z oryginalnym autem i wlasnej inwencji tworczej modelarzy jest na wysokim poziomie. A co powiesz na nowa wersje Scanii R z Italeri, jak dla mnie to 90% modelu idzie do przerobki, P.S. co do szlifowania tej ramy to mozesz tez wyciac pod pozadany wymiar fragment polistyrenu, nalozyc na jedna strone tasme dwustronnie przylepna, na nia przykleic papier scierny, a potem delikatnie odciac zyletka naokolo nadmiar papieru i tasmy - powinno pomoc. Trzymam kciuki, jestem pewien, ze naczepka bedzie fajna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szakal85 Napisano 2 Listopada 2010 Autor Share Napisano 2 Listopada 2010 Koledzy potrzebuję zdjęć w jaki sposób poprowadzone są przewody hamulcowe w tego typu naczepie. Chodzi o to że siłowniki umieszczone są bardzo blisko środków osi i żeby nie robić sf chciałbym posiłkować się jakimiś fotografiami w jaki sposób są one podłączone. Gdyby ktoś posiadał fotografie okablowania tej naczepy byłbym wdzięczny i z góry dziękuję. Ewentualnie może ktoś robił tę naczepę wraz z okablowaniem i mógłby zamieścić fotki swojego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grubyjg Napisano 2 Listopada 2010 Share Napisano 2 Listopada 2010 Witam Nie wiem czy ci to coś da, ale wrzucę: Znalezione na alledrogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szakal85 Napisano 2 Listopada 2010 Autor Share Napisano 2 Listopada 2010 No to teraz nie powiem zabiłeś mi ćwieka To w takim razie czym są elementy zaznaczone na zdjęciu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alvaro92 Napisano 2 Listopada 2010 Share Napisano 2 Listopada 2010 Szakal85 te elementy zaznaczone na zdjęciu są siłownikami do hamulców bębnowych. Bynajmniej takie są w krótkiej podkontenerówce VOCOL, która stoi sobie u mnie na podwórku. Chyba, że źle mówię to poprawcie mnie. Jutro po próbnej maturze zrobię fotki jak to wygląda w rzeczywistości i wrzucę do Twojego tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alvaro92 Napisano 3 Listopada 2010 Share Napisano 3 Listopada 2010 Jak obiecałem, tak zrobiłem. Cpyknąłem parę fotek jak to wygląda w rzeczywistości. Mam nadzieję, że zdjęcia się przydadzą Jakbyś potrzebował więcej fotek - pisz Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szakal85 Napisano 3 Listopada 2010 Autor Share Napisano 3 Listopada 2010 Zdjęcia dużo pomogły ale i postawiły kilka kolejnych znaków zapytania Gdybyś mógł zrób proszę fotogalerię naczepy skoro masz możliwość. Zawieszenie, sposób rozciągnięcia instalacji pneumatycznej i elektrycznej, złącza itp. Oczywiście jeśli nie sprawi to problemu, myślę że taka galeria przyda się każdemu bo dzięki niej każdy będzie mógł w jakimś stopniu przenieść instalację do swoich modeli. Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alvaro92 Napisano 3 Listopada 2010 Share Napisano 3 Listopada 2010 Nie ma problemu Jeśli czas mi pozwoli to w ten weekend postaram się zrobić fotki tej naczepy z uwzględnieniem instalacji i zawieszenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szakal85 Napisano 4 Listopada 2010 Autor Share Napisano 4 Listopada 2010 Kolejna dawka zdjęć i opisu co zostało zrobione. W pierwszej kolejności, znalazłem defekt w swoich częściach. Prawdopodobnie podczas przekładania wyprasek jeden z elementów uległ uszkodzeniu. Odciąłem resztę "bolca" która została po odłamaniu: Następnie wywierciłem odpowiedni otwór, w który wsadzę wcześniej dorobiony nowy czpień. Wanna została wyposażona w klapę i inne podzespoły: Na koniec rama z częściową instalacją: Zapraszam do komentowania jak również podsuwania pomysłów jak co wykonać. Siłowniki okleję srebrną folią jak to zostało podpowiedziane w galerii podajże kuby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 4 Listopada 2010 Share Napisano 4 Listopada 2010 Bardzo ci to fajnie wychodzi jak na razie, podoba mi sie, ze zrobiles okablowanie. Co do folii to nie jestem pewien czy po pewnym czasie nie zacznie ci sie ona odklejac na rogach. Moze lepiej prysnac Alcladem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szakal85 Napisano 4 Listopada 2010 Autor Share Napisano 4 Listopada 2010 Za malowaniem może być ten problem że z farba zacznie się ścierać. Zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce. A nie dopisałem wyżej, wanna została poddana procesowi szpachlowania, tak że w najbliższym czasie czeka ją masa szlifowania i nadawania odpowiedniego kształtu. Okablowanie jest tylko częściowe (jak na razie przewody podłączone są pod poduchy). Dalszym etapem będzie podłączenie siłowników i wyprowadzenie przewodów do gniazd. W założeniu mam także zamiar zrobić lampy ze "szkła". Jak wyjdzie przekonacie się na zdjęciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szakal85 Napisano 7 Listopada 2010 Autor Share Napisano 7 Listopada 2010 Kolejna aktualizacja, tym razem bez fotek. Zaszpachlowałem i wyszlifowałem wannę i klapę. Skleiłem do kupy felgi. Jak znajdę dłuższą chwilę czasu i miejsce położę podkład na wannę i zobaczę czy czegoś nie należy poprawić. Oczywiście po podkładowaniu pochwalę się jak całość wygląda. Zmieniła się również koncepcja malowania. Aktualne malowanie wygląda tak: Jeśli ktoś dobrze przyjrzał się zdjęciu zauważył że ostatnie nadkole jest inne niż w zestawie italerki. Oczywiście będę starał się wykonać takie same bądź bardzo podobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawulonken Napisano 7 Listopada 2010 Share Napisano 7 Listopada 2010 Przeglądając neta w poszukiwaniu fotek i opisów tej naczepy, stwierdziłem że model ma spore różnice od oryginału. Wg mnie rama jest też trochę przesadzona z grubością. Byłem dziś na budowie autostrady A2 żeby zrobić dokumentację zdjęciową takiej naczepy, to typowy cieć co pilnował tego stwierdził żebym sobie modelował w tygodniu a nie w niedzielę mu gitarę zawracał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szakal85 Napisano 7 Listopada 2010 Autor Share Napisano 7 Listopada 2010 Jak znajdę chwilkę czasu to może też zorganizuję trochę fotek takiej naczepy bo przez Nidzicę buja się jedna i gdzieś w okolicy się ładuje więc mogła by być możliwość obfotografowania takiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawulonken Napisano 7 Listopada 2010 Share Napisano 7 Listopada 2010 Ja też będę jeszcze szukał jakiejś by popstrykać fotki Znalazłem też taką wersję z takim siłownikiem, który jest inny niż w modelu ale z tego co mi się wydaje były takie i takie jak w modelu. Zależy to może od roku budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 7 Listopada 2010 Share Napisano 7 Listopada 2010 Taa, dobre jest to, że dziś, w dobie inwestycji takich naczep widać naprawdę dużo. Można zrobić naprawdę dokładnie. Czego życzę, i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szakal85 Napisano 7 Listopada 2010 Autor Share Napisano 7 Listopada 2010 Zauważ że u mnie np. Nie ma dwóch podpórek. Jest jedna centralna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawulonken Napisano 7 Listopada 2010 Share Napisano 7 Listopada 2010 Czyli było sporo wersji i opcji tej naczepy w tym pliku http://www.4shared.com/document/D8J0AfDq/SKI.html jest sporo opisane co do opcjonalnego wyposażenia np: 1 automatyczny podnośnik pierwszej osi 2 Felgi aluminiowe 3 błotniki pojedynczego koła 4 błotnik 1/4 średnicy 4 błotniki półokrągłe z osłonami ze stali szlachetnej i wiele innych także możemy kombinować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi