Torsen Napisano 24 Października 2010 Share Napisano 24 Października 2010 Witam! Kupiłem kiedyś okazyjnie junkersa ju-52 1/72 Italieri i okazało się że brakuje jednej bocznej szybki. Pytałem i szukałem ale nigdzie i od nikogo nie udało mi się dokupić takiej szybki. Więc moje pytanie czy da się wykonać taką szybkę z Clear Fixa albo jakiegos innego specyfika? I jak to zrobić? Dzięki z góry za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbiegu Napisano 24 Października 2010 Share Napisano 24 Października 2010 Cześć boczne szybki w junkersie są płaskie, na clearfix są raczej za duże ja robię takie szybki z opakowań po płytach cd plastik jest idealnie przeźroczysty nie za gruby wystarczy tylko dociąć na wymiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Torsen Napisano 24 Października 2010 Autor Share Napisano 24 Października 2010 A czym je docinasz, tak żeby nie powstał na nich pajączek przy cięciu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbiegu Napisano 24 Października 2010 Share Napisano 24 Października 2010 Z grubsza docinam piłką do metalu o małych zębach pozostawiając około 2 mm naddatku dalej szlifuje na papierze ściernym do wymaganego rozmiaru i kształtu. Ostatnio zamiast piłki do metalu używam Dremelka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter Napisano 25 Października 2010 Share Napisano 25 Października 2010 Ja takie szybki robię tak : Faza pierwsza to pomierzyć linijką rozmiary takiego okienka i robię sobie szablon na papierze milimetrowym. Faza druga to przyłożenie kawałka przezroczystego polistyrenu (fajnie się spisuje pudełko po płytach jak Kolega zbiegu napisał). Następnie przy pomocy markera (takiego do płyt CD lub rysowania ścieżek do trawienia obwodów drukowanych) odrysowuje sobie to na polistyrenie. Faza trzecia to wycinanie. Tutaj używam metalowej linijki oraz niezastąpionego AK-3 (nożyk Olfy). Nacięcia wykonuję z delikatnym naddatkiem tak by w fazie czwartej dopasowywać przez szlifowanie ten element do wnęki. Generalnie przy wycinaniu takich drobiazgów można spokojnie odłamywać krawędzie nie męcząc się w piłowanie czy też przecinanie na wylot (trzeba oczywiście krawędzie naciąć). Oczywiście wszystko z wyczuciem. Do tego należy pamiętać by materiał z którego dorabiamy szybkę odpowiadał grubością i stopniem przezroczystości reszcie owiewek tak by nie rzucało się to zbytnio w oczy. Tutaj czasem dobrze wszystkie jest zalać sidoluxem. To takie wstępne informacje bo na ten temat można się rozpisać na całą stronę . Pozdrawiam i powodzenia Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Torsen Napisano 25 Października 2010 Autor Share Napisano 25 Października 2010 Dzięki wielkie Piter za instruktażowe przedstawienie zagadnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi