Skocz do zawartości

TS-8 Bies

jacek172

Rekomendowane odpowiedzi

TS-8 Bies

Samolot szkolno-treningowy o konstrukcji całkowicie metalowej, wolnonośny dolnopłat z trójkołowym podwoziem chowanym w locie. Napędzany silnikiem gwiazdowym WN-3, 7 cylindrowym, konstrukcji doc. Wiktora Narkiewicza. Prace nad konstrukcją rozpoczął inż. Tadeusz Sołtyk (stąd skrót TS) w 1953 roku, pierwszy prototyp został oblatany 23 lipca 1955. Bies ustanowił kilka rekordów, wysokości (7084), odległości (2884) i prędkości (320 km/h). Drugi prototyp został pokazany na paryskim Salonie Lotniczym w 1957. Produkcję seryjną rozpoczęto w 1957 roku w WSK-Okęcie, gdzie wyprodukowano 10 maszyn oznaczonych TS-8 BI, kolejne samoloty oznaczone TS-8 BII były produkowane od 1958 do 1960 w WSK Mielec w ilości 229, 10 samolotów wyprodukowano w wariancie TS-8 BIII z nieco ulepszonym wyposażeniem awionicznym. W przeciągu 3 lat zbudowano łącznie 250 samolotów TS-8.

Biesy zaczęto wycofywać z polskiego lotnictwa wojskowego w połowie lat 60, dalsze losy ponad 100 Ts-8 były kontynuowane w aeroklubach do końca lat 70. Aktualnie (z tego co wiem) w stanie lotnym są 3 Biesy, znajdujące się w Konstancinie, Sobieniach i 3 nie stety nie wiem gdzie bytuje.

TS-8 miał dobre własności pilotażowe, dobrze wykonywał figury akrobacyjne. Przeznaczony był do szkolenia podstawowego, treningach akrobacji i w lotach bez widoczności. Kabina dość obszerna i wygodna. Bies był pierwszym( nie licząc Junaka) nowoczesnym samolotem zaprojektowanym i budowanym w Polsce po wojnie, z użyciem silnika polskiej konstrukcji.

Kilka fotek szczegółów Biesa

p1080298.th.jpgp1080300.th.jpgp1080303v.th.jpgp1080343b.th.jpgp1080270w.th.jpgp1080283.th.jpg

p1080301f.th.jpgp1080276x.th.jpg

th_bies.jpg

TS-8 Bies SP-YBD (nr.fabr: 1E10-09)

Pokazy lotnicze "Jastrzębiec 2010".

Samolot po przyziemieniu "złapał gumę", co skończyło się wyjechaniem z pasa.

Mam nadzieję, że dobrze zrozumiałem formułę 'monografii" i odpowiedni mod poskłada do kupy wszystkie info, fotki itp