jacek172 Napisano 30 Października 2010 Share Napisano 30 Października 2010 TS-8 Bies Samolot szkolno-treningowy o konstrukcji całkowicie metalowej, wolnonośny dolnopłat z trójkołowym podwoziem chowanym w locie. Napędzany silnikiem gwiazdowym WN-3, 7 cylindrowym, konstrukcji doc. Wiktora Narkiewicza. Prace nad konstrukcją rozpoczął inż. Tadeusz Sołtyk (stąd skrót TS) w 1953 roku, pierwszy prototyp został oblatany 23 lipca 1955. Bies ustanowił kilka rekordów, wysokości (7084), odległości (2884) i prędkości (320 km/h). Drugi prototyp został pokazany na paryskim Salonie Lotniczym w 1957. Produkcję seryjną rozpoczęto w 1957 roku w WSK-Okęcie, gdzie wyprodukowano 10 maszyn oznaczonych TS-8 BI, kolejne samoloty oznaczone TS-8 BII były produkowane od 1958 do 1960 w WSK Mielec w ilości 229, 10 samolotów wyprodukowano w wariancie TS-8 BIII z nieco ulepszonym wyposażeniem awionicznym. W przeciągu 3 lat zbudowano łącznie 250 samolotów TS-8. Biesy zaczęto wycofywać z polskiego lotnictwa wojskowego w połowie lat 60, dalsze losy ponad 100 Ts-8 były kontynuowane w aeroklubach do końca lat 70. Aktualnie (z tego co wiem) w stanie lotnym są 3 Biesy, znajdujące się w Konstancinie, Sobieniach i 3 nie stety nie wiem gdzie bytuje. TS-8 miał dobre własności pilotażowe, dobrze wykonywał figury akrobacyjne. Przeznaczony był do szkolenia podstawowego, treningach akrobacji i w lotach bez widoczności. Kabina dość obszerna i wygodna. Bies był pierwszym( nie licząc Junaka) nowoczesnym samolotem zaprojektowanym i budowanym w Polsce po wojnie, z użyciem silnika polskiej konstrukcji. Kilka fotek szczegółów Biesa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiemlicz Napisano 30 Października 2010 Share Napisano 30 Października 2010 TS-8 Bies SP-YBD (nr.fabr: 1E10-09) Pokazy lotnicze "Jastrzębiec 2010". Samolot po przyziemieniu "złapał gumę", co skończyło się wyjechaniem z pasa. Mam nadzieję, że dobrze zrozumiałem formułę 'monografii" i odpowiedni mod poskłada do kupy wszystkie info, fotki itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek172 Napisano 31 Października 2010 Autor Share Napisano 31 Października 2010 Dodaję sylwetki barwne zaczerpnięte z książki T. Królewicza Polski Samolot i Barwa. Mam nadzieję iż nie naruszam praw autorskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi