Skocz do zawartości

Tomaszów Lubelski

MICHAŁ R

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , przedstawiam zdjęcia ze wstępnie wpasowanym pzkpfw 1 ( oczyszczony z nadmiaru błota , odstająca gąsienica jest jeszcze nie przyklejona) . Na zdjęciach podłoże jeszcze nie wyschło dlatego jest taka różnica w kolorystyce . Na dwóch ostatnich zdjęciach widać kolory dla 7tp - co myślicie?

7tp.model%20253.jpg

7tp.model%20256.jpg

7tp.model%20257.jpg

7tp.model%20258.jpg

7tp.model%20264.jpg

7tp.model%20191.jpg

7tp.model%20190.jpg

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 50
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Myślę, że troszkę bardziej musisz przyłożyć się do czystości pracy. Jedynka jak i 7tp są straszenie niedokładanie obrobione oraz ufyflone klejem i szpachlą. Ciężko będzie doprowadzić to do ładu. Nie na szybko, rób wszystko dłużej, spokojniej, a dokładniej.

Inna sprawa to fatalnie poskładane gąsienice które leżą nienaturalnie, nie dociskając do rolek, oraz dziwaczne zwisy. Ponadto asymetrycznie założone traki to jednak była rzadkość, zwłaszcza we wczesnej fazie wojny.

Dzięki za opinię , 7tp doprowadziłem już do względnego ładu (oczyściłem go ze śladów kleju i szpachli ) . Co do pzkpfw I dzięki że napisałeś o tej gąsienicy- moje niedopatrzenie , już to poprawiłem .

Pozdrawiam

Mała aktualizacja - drzewo dostało fakturę kory i pierwsze kolory:

7tp.model%20321.jpg

7tp.model%20323.jpg

7tp.model%20322.jpg

Korzystając z okazji chciałbym życzyć wszystkim wesołych świąt i oczywiście znalezienia wielu modelarskich prezentów pod choinką .

Pozdrawiam

Dotarły do mnie gąski RPM do 7tp . W zestawie są 4 ramki:

7tp.model%20343.jpg

7tp.model%20346.jpg

Zacząłem też malować figurki ( zaznaczam że nie są jeszcze skończone) . Nie do końca jestem zadowolony z koców ale jest jeszcze możliwość ich zmiany . Pierwszy raz też tak cieniowałem twarze , z efektu jestem zadowolony w pełni.

7tp.model%20349.jpg

7tp.model%20351.jpg

7tp.model%20353.jpg

7tp.model%20354.jpg

Pozdrawiam

• 2 weeks later...

Przerwa świąteczna bardzo pozytywnie wpłynęła na prace nad dioramą . Zacząłem już malować 7tp i kończę pzkpfw 1 . Zapraszam do komentowania:

7tp.model%20355.jpg

7tp.model%20357.jpg

7tp.model%20360.jpg

7tp.model%20363.jpg

7tp.model%20364.jpg

Oraz kilka zdjęć 7tp (gąsienice nie są miejscami sklejone dlatego odstają). Pojazd jest też już po ,,biedronce". :

7tp.model%20367.jpg

7tp.model%20369.jpg

7tp.model%20370.jpg

7tp.model%20371.jpg

7tp.model%20372.jpg

7tp.model%20373.jpg

7tp.model%20374.jpg

7tp.model%20375.jpg

Pozdrawiam

Teraz wygląda lepiej ale gęsta farbą zalałeś detal modelu który i tak za wiele go nie posiada nie wiem czy washem wyciągniesz coś z tego. Szczerze wrzuciłbym go do kreta i spróbował jeszcze raz mniej gęstą farbą

Model zgodnie z sugestiami jednak będzie przemalowany , zależy mi by wyszedł jak najlepiej . Planuję też trochę zmienić odcień barw kamuflażu .Gdy tylko go pomaluję wrzucę zdjęcia . Mógłby mi ktoś napisać jak się robi obicia ,,gąbeczką" ? Zamieszczam też zdjęcie pojazdu na którym się wzoruję (źródło : Odkrywca) na wieży jest widoczne oznaczenie ,,piórko" . Czy było one namalowane przez jego załogę czy już przez Niemców?

g_4.jpg

Pozdrawiam

Edytowane przez Gość

"Na wieży" piszę się tak...

Obicia gąbeczka nie pasują do Polskiego sprzętu nie miały czasu się podniszczyć niestety.. wystarczy jak go dobrze przykurzysz

Zakup monografię o 7TP tam znajdziesz wszystko a jak czegoś nie rozumiesz to pytaj:

Kilka malowań z 1939 roku

Piórko to oznaczenie batalionu malowane przez "naszych"

S7304430.JPG

S7304431.JPG

S7304432.JPG

S7304434.JPG

• 2 weeks later...

Witam , kilka zdjęć 7tp po moim pierwszym washu z brązu Van Dycka . Z efektu jestem w pełni zadowolony (w kilku miejscach starł się kamuflaż ale to poprawię) . Zapraszam do komentowania:

7tp.model%20396.jpg

7tp.model%20397.jpg

7tp.model%20398.jpg

7tp.model%20400.jpg

7tp.model%20401.jpg

7tp.model%20402.jpg

7tp.model%20403.jpg

Pozdrawiam

Widzę że nie ruszałeś kamuflażu i asekuracyjnie zrobiłeś zdjęcia z dalszej perspektywy. Odpowiednio zrobione zdjęcia zatuszują niedoróbki i niedociągnięcia inni nie zobaczą ale Ty chyba nie do końca będziesz z tego zadowolony. Wash wydobył głębie z modelu ale jak byś poprawił kamo i to i owo efekt byłby jeszcze lepszy.

Dzięki Myski79 za komentarz . Model został przemalowany . Zieleń w stosunku do poprzednich zdjęć jest ciemniejsza a i odcień brązu się różni , układ plam też nieznacznie się zmienił . Co do niedoróbek napisałem że miejscami zerwała mi się farba i to poprawię .

Pozdrawiam

Myślę, że Myskiemu chodzi o te poszarpane plamy. Ciężko zrobić płynne przejścia pędzlem ale da się lepiej pewnie. Próbowałeś gąbką kiedyś? Model z pewnością zyskał.

Dzięki mae za komentarz . Rzeczywiście ciężko jest zrobić przejścia między kolorami pędzlem ale myślę że po biedronce będzie lepiej . Postaram się też pozbyć tych ,,poszarpanych" krawędzi plam . Mógłbyś mi przybliżyć malowanie gąbką?

Pozdrawiam

Musisz się zaopatrzyć w takie gąbeczki do nakładania pudru, następnie zamoczyć taką gąbeczkę w farbie odcisnąć kilka razy np na papierze, a potem odciskać na modelu. W zależności od wrpawy można uzyskać tym fajne efekty. Równie dobrze przejścia można robić suchym pędzlem, gdy pędzel jest naprawdę suchy i nie spieszy nam się specjalnie (trzeba bardzo długo nakładać w ten sposób farbę żeby efekt był dobry). Biedronka zmieni Ci kolor camo, pomyśl czy tego chcesz

• 2 weeks later...

Kilka nowych zdjęć : zacząłem robić roślinność na dioramie (mi się bardzo podoba efekt) . Co myślicie?

7tp.model%20446.jpg

7tp.model%20448.jpg

7tp.model%20449.jpg

7tp.model%20452.jpg

7tp.model%20453.jpg

7tp.model%20454.jpg

7tp.model%20457.jpg

7tp.model%20459.jpg

7tp.model%20464.jpg

7tp.model%20465.jpg

Oczywiście chata jest jeszcze nie skończona , znikną też wszystkie okruszki gipsu i styropianu . Przepraszam Myski79 za małą ilość zdjęć chatki ale bateria w aparacie mi padła.

Pozdrawiam

Do chatki powinna być wydeptana ścieżka i wytarty próg i miejsce gdzie drzwi stykają się z ręka podczas otwierania.

Chciałem zdjęcia tej I czyli Panzer I ausf A

Pamiętaj że lato tego roku był wyjątkowo upalne więc skąd ten "spray" na czołgu? zostań przy przykurzeniu pojazdu i zrobieniu śladów eksploatacji na gąsienicach, rolkach, kole napędowym itp.

No i ta przerwana gąsienica...

To mój czekający na wenę do dokończenia:

IMG_1311.JPG

IMG_1312.JPG

IMG_1313.JPG

IMG_1318.JPG

Dzięki za komentarz . Oczywiście twoje uwagi wprowadzę na mojej dioramie , dziękuje za zainteresowanie . Co do błota to zrobiłem je dla urozmaicenia , nie chciałem przesadzać ale jeśli rzeczywiście tak razi to się go pozbędę . Przetarcia już na kole zrobiłem tylko znikły pod kurzem . A twój 7tp to mistrzostwo - robiąc swojego wzorowałem się na nim . Pzkpfw I jest pobrudzony w analogiczny sposób , robię też na nim masę otarć i odprysków ( i tak znikną pod kurzem ) . Zdjęcia zrobię w ferie jak już będzie po washu . Co do gąsienicy to nie jest sklejona - łatwiej mi operować pojazdem przy kurzeniu .

Pozdrawiam