Jump to content

WILLYS MB w skali 1:72 ( Italeri 7506 )

Kawior_2004
 Share

Recommended Posts

WITAM !

Zaczynam budowę Willys'a MB z zestawu Italeri No. 7506 w skali 1:72. Temat mi nie obcy bo od 2005 roku ''lepię'' Willys'y MB i ich modyfikacje w skali 1:35 oparte na zestawach Tamiya No. 35217. Brak czasu ( i lenistwo ) spowodowało, że miałem 3 lata przerwy ale wracam. Na rozgrzewkę - i dla odmiany - to samo ale w skali 1:72. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Zestaw wybrałem kierując się proporcjami ( nigdy nie byłem purystą rwącym szaty o milimetry różnic wymiarowych ). Po bliższych oględzinach widzę, że:

1. Sklejania to zbyt wiele nie będzie ( całe 11 części ) jednak bryła ładna i jak na tą skalę bardzo szczegółowa - odlane zapinki maski, uchwyty na bokach kadłuba, łopata i kilof, dźwignie biegów i reduktora.

2. Jakość materiału i odlewu bardzo dobra - wytnie się łatwo a połączenia z ramką dadzą się łatwo obrobić.

3. Duży plus za rozłożony dach ( brak stelaża da się naprawić ) - wg mojej wiedzy w tej skali występuje tylko w tym zestawie.

4. Proporcje O.K. - po złożeniu ''na sucho'', można się czepiać zbyt małego rozstawu kół, ale to da się łatwo poprawić.

5. W porównaniu z Academy to niebo i ziemia; ładnie zaznaczone światła i kierunki, ładne proporcje ramy szyby i charakterystycznie wystająca przed atrapę maska silnika - inne zestawy skalę 1:72 jedynie udają bo ''na oko'' blizej im do 1:76

5. Do poprawki lub dodania: światła na przednich błotnikach i ich osłony, lusterko, w/w stelaż dachu ( złożony lub rozłożony ) i w/w rozstaw kół.

Ogólnie jestem zadowolony tym bardziej, że za 32 zł. modele są dwa. Ocena na starcie - 5.

Założenia: ładnie i zgodnie z prawdą historyczną ( dokumentacja zdjęciowa na etapie kompletowania ) ale bez aptekarstwa jeśli idzie o mega szczegóły, malowanie - zgodnie z moimi głównymi zainteresowaniami czyli PSZ - nr 1 w barwach 1 DPanc. ( Humbrol 155 ), nr 2 w barwach II K.P. ( Humbrol 93 ). Nie wykluczam kontynuacji tego tematu rzeki w tej skali. Zdjęcia dam po zakończeniu budowy ( może się trochę zejść - praca, dwoje dzieci i ... lenistwo ) bo nie bardzo jest co fotografować w trakcie.

Jeżeli koś z Was już budował ten zestaw chetnie poznam opinię i doświadczenia. POZDRAWIAM.

Po 1. - Cześć Kawior Z zainteresowaniem będę przypatrywał się Twoim pracom

Zdjęcia dam po zakończeniu budowy

Hmm... Ostatnio przerabiałem podobną relację z sąsiednim forum - jedenz Kolegów wrzucił od razu fotki inboxa, przymiarek, lepienia i malowania Willysa po czym wyszły błędy merytoryczne, które trzeba byłoa poprawić w stanie niemal gotowym Nie mówię, że Ty je popełnisz ale może daj wcześniej fotki - z chęcią, przynajmniej ja, będę oglądał. Prace nad moim Willys'em znajdziesz na tym forum ale też i na moim blogu [link w podpise ]

Pozdrawiam