Akahoshi Napisano 27 Listopada 2010 Share Napisano 27 Listopada 2010 Widzę, że wczesnych kociaków trochę na Forum jest, więc dożucę i swojego. Mój pojazd będzie lekko zwaloryzowany. Do podstawowego zestawu dojdą: -lufa ArmorScale; -blaszka Aber'a oraz dwie Eduard'a; -lina Eureka; Kupiłem go zaraz na początku mojej przygody z modelarstwem. Nie zbudowałem go jednak wtedy, gdyż stwierdziłem iż mam za skromne umiejętności na zmierzenie się z czymś takim. Wiele słyszałem i czytałem o tym modelu. Zazwyczaj nie były to pozytywne opinie. Purystą odnośnie wymiarów nie jestem, ale z ciekawości przyrównałem go do planów i... wcale tak źle nie jest. Różnice wahają się w granicach 1-4mm (dokładnie rzecz biorąc wanna jest o 3,7mm za krótka w stosunku do planów), a mnie to nie przeszkadza. Jeśli komuś również to nie przeszkadza, to zapraszam do komentowania i pomocy. Pojazd będzie z pełnym wnętrzem i w miarę moich skromnych możliwości będę poprawiał co bardziej istotne elementy. Na początek garść pytań: 1.To jedyne zdjęcie wzmocnień (na zdjęciu nr 1 i 2) w wannie kadłuba jakie mam. Skąd i dokąd one biegną, oraz jaka jest ich wysokość? Czy na tycz kątownikach (nr 3) wspierała się ryflowana podłoga? 2.Ile powinna wynosić odległość zaznaczona na tym rzucie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweltomasik1 Napisano 27 Listopada 2010 Share Napisano 27 Listopada 2010 Witam, z chęcią bedę podglądał twój wątek bo sam am w poczekalni Tigera, w którym chcę wykonać wnętrze. Co do pyt.1 to tak: te żebrowanie nr 1 to raczej biegnie przez cały czołg (ta wyższa). Podejrzewam, że jest tak samo jak w King Tigerze. Na nr 3 raczej nie opierała się podłoga, to są zakończenia przewodów smarujących łożyka, te z poprzeczek. TU masz ciekawy link, który może ci pomóc. Powodzenia, Paweł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 27 Listopada 2010 Share Napisano 27 Listopada 2010 Witamy w gronie budowniczych Tygrysów. Chętnie popatrzę jak sobie radzisz. Powodzenia!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_gnr Napisano 27 Listopada 2010 Share Napisano 27 Listopada 2010 Ladnie nam tygrysów obrodziło na zimę, serce moje sie raduje. Niestety na wnetrzu sie cholera nie znam:D ale trzeba szukać na tiger1.info ; ) lekko zwaloryzowany a dodatków masa, liny, blachy, lufa :P przyda sie zmienić te światła academy bo wygladaja jak napuchnięte bombki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 29 Listopada 2010 Share Napisano 29 Listopada 2010 Witam Widzę że porwałeś się na tigera z academy niiestety orginalne wnętrze to straszny niewypał.Czeka Cię mnóstwo przeróbek. Poszerzanie komór amunicyjnych( głównych były po 4 pociski w poziomie i pionie,a nie 3 !!!),obniżanie przypodłogowych i dorabianie podpodłogowych. I około 100 innych przeróbek we wnętrzu. Mi zajęło to ponad 3 miesiące. Z takim oto efektem: Wmiarę możliwosci służę pomocą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Akahoshi Napisano 8 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2010 Dzięki Panowie za wszelkie odpowiedzi i podpowiedzi. Żebrowanie z punktów 1 i 2 znalazłem właśnie na stronie podanej przez Tomka (kurde, tyle razy tam zaglądałem i dopiero dziś znalazłem) templess te ponad 100 przeróbek to mnie przeraża. Jestem teraz przy ścianie ogniowej. Ma ktoś może zdjęcia wczesnej płyty ogniowej od strony przedziału bojowego? Na razie sobie bardzo powoli dłubię: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 12 Grudnia 2010 Share Napisano 12 Grudnia 2010 Udało mi się wygrzebać coś takiego: źródło;TIGER IN ACTION,MONOGRAFIA 5 TIGER,KATALOG VERLINDEN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 12 Grudnia 2010 Share Napisano 12 Grudnia 2010 Mam nadzieję że zdjęcia z powyższego postu trochę Ci pomogą w rozpoczęciu prac. Więcej zdjęć znajdziesz w moim albumie-Tiger wnętrze, adres poniżej. A teraz już zaczynaj i pokazuj coś na fotach.Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Akahoshi Napisano 30 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2011 templess dzięki, przydało się. Troszkę czasu nie miałem ostatnio, ale jedziem dalej. Poprawiłem trochę silnik. Niestety filtrów u góry nie dałem rady podwyższyć bo by się silnik pod płytą nadsilnikową nie zmieścił. Poprawiona deska rozdzielcza z blachą Edka. Dodane uchwyty pod skrzynki z amunicją do MG i uchwyt pod zapasowe szkła pancerne do wizjerów. Dodane również żebrowanie w wannie kadłuba. Skrzynia na pociski znajdujące się pod podłogą (in progres). Ściana ogniowa. I kilka pozostałych zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawcio24 Napisano 30 Stycznia 2011 Share Napisano 30 Stycznia 2011 No to powodzenia ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_gnr Napisano 30 Stycznia 2011 Share Napisano 30 Stycznia 2011 oj ładnie Ci to narazie idzie ; ) czekam na postepy, pomóc bede mogl dopiero przy zewnetrznej czesci ; ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 31 Stycznia 2011 Share Napisano 31 Stycznia 2011 No jest git, faktycznie. Tam tylko te poprzeczne profile trochę uciekają od linii prostej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 1 Lutego 2011 Share Napisano 1 Lutego 2011 No witam! juz się przestraszyłem ze odpuściłeś! Będe wiernie kibicowal.I w miarę mozliwości pomagał.Trzymam kciuki i powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aphar Napisano 2 Lutego 2011 Share Napisano 2 Lutego 2011 Będę kibicował. Też popełniłem tego tygrysa jakiś czas temu. Pamiętam, że żałowałem później, że podłogę edka przykleiłem na oryginalną (oczywiście oszlifowaną). W moim egzemplarzu powodowało to pewne komplikacje z wpasowaniem podłogi wieży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Akahoshi Napisano 25 Lutego 2011 Autor Share Napisano 25 Lutego 2011 madeira faktycznie jeden, lub dwa mi lekko uciekły. Ale raczej nie powinny być widoczne po założeniu podłogi Aphar zanim to napisałeś, y\to już soją blachę nakleiłem, ale na polistyren, trochę cieńszy niż podłoga z Academy. Niedługo zobaczymy co się z tego urodzi. Nawaliły mi ostatnio zatoki i siedzę sobie na L-4. Przez to nie mogłem pojechać do Bytomia , ale za to mam czas na dłubanie przy Tiger'ze Ciąg dalszy prac. Tak prezentuje się prawie gotowy (większość elementów będzie wkładana na swoje miejsce po malowaniu) przedział kierowania. Jeden z zasobników będzie całkiem otwarty. Okablowałem też (jeszcze nie do końca, zostały mi słuchawki itp.) radio. Poprawiłem skopany uchwyt "łapacza" (ma toto jakąś swoją nazwę?) łusek. Wieża prezentuje się na ten moment tak. A tak próbnie spasowany Tiger'ek z lufą Armorscale Na koniec dwa pytania merytoryczne: 1. Co powinno znajdować się w tym miejscu? 2. Ma ktoś jakieś dokładniejsze zdjęcia, szkice tego mechanizmu? Bo panowie z Academy sobie o tym zapomnieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 25 Lutego 2011 Share Napisano 25 Lutego 2011 O znalazł się temat o który prosiłem w innym temacie. Kibicuję i obserwuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 1 Maja 2011 Share Napisano 1 Maja 2011 Witaj Ja prawie skończyłem takiego tygrysa. Jeśli chcesz podrzucę Ci zdjęcia wnętrza, które udało mi się znaleźć w sieci. Jeśli jesteś zainteresowany to podaj mila Ps. Będę obserwował Twój warsztat i służył radami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi