Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam i prosze o radę. Czy mozecie wyrazic opinie, który zestaw do budowy A-10 Thunderbolt'a w skali 1/48 jest dzisiaj najlepszy. Chce zbudowa takiego Thuda i postawic obok P-47 z II wś. Niestety, klejąc drugowojenne skrzydlate, straciłem troche dobre rozeznanie który zestaw do budowy odkurzacza A-10 jest najlepszy. cena nie jest najwazniejszym wyznacznikiem a jakośc, Lepiej jeden dobry niz tańszy ale rozczarowujacy.... Zatem prosza Was o wskazania...

Napisano

Hmmmm...... Na Allegro pojawił sie Tamyiowski A-10..... Ale juz dwóch wskazuje HobbyBossa... to wielce godne zobaczenia.... Bardzo dzieki za odzew, czekam dalszych podpowiedzi...

Napisano

Tamiya, to o ile się orientuję dosyć leciwy model, ale pomimo tego nadal znajduje swoich zwolenników. Podobno dobry wymiarowo z wypukłymi liniami podziałowymi, co akurat w przypadku A-10 nie w każdym miejscu musi być błędem.

Hobby Boss w większości opini na różnych forach pokonuje i Tamiyę, i Italeri. Pod względem cenowym, ten ostatni może stanowić ciekawą alternatywę.

Napisano

Ja mam Italeri kupioną z podobnego względu jak TY.

Jestem fanem P-47 to i A-10 musi być, a że fanem odrzutowców nie jestem padło an tanią Italeri.

Jeżeli dla Ciebie cena nie jest przeszkodą to też polecam jednak HB.

Italeri ma pełno uproszczeń i ogólnie brzydkich momentów ( da się to oczywiście poprawić, ale roboty od groma)

Napisano

Najlepszy jest podobno a-10 monogramu teraz pakowany przez revell jako nowość.Ale ma chyba wypukłe linie.Pozdrawiam.

Napisano

Hmmmm..... Mono ma linie wypukłe. Brrrrrr...... Własnie popełniam Maraudera z revella vel Monogram. Trasuje linie wgłębne zamiast wypukłych. Toz to nie zapłacona robota, szczególnie na okragłym kadłubie. Dlatego ten a-10 Mono mi nie leży. HB nie widziałem ale namierzę i obejrze. jak widze, na razie A-10 HB ma najwiecej zwolenników. Dzieki za opinie i czekam nastepnych. zawsze dobrze posluchac przed skokiem na nieznany grunt....

Napisano

Nie jestem 100% pewien, ale Tamiya tez ma chyba wypukle linie podzialowe.

Hobby Boss ma za to, o ile wiem, tylko wklesle nity, co nie zawsze w przypadku A-10 jest wlasciwe.

Napisano

Italerka ma do swojego modelu specjalny zestaw dodatków z GAU-8, silnikami. kokpitem i światełkami do lotów w formacji - 26001. Jest to osobno sprzedawany produkt. Bardzo dobre uzupełnienie do podstawowego zestawu, raczej ubogiego jeśli chodzi o kokpit.

Gdybym miał kupić jeden wybrany model A-10, to wziąłbym HB, mimo, że jest droższy.

Napisz jeszcze w jakim malowaniu masz zamiar zrobić "guźca".

P.S. HB ma dużo bogatszy zestaw podwieszeń, ale mniej opcji malowania

Napisano

Ten zestaw ceny swej nie jest wart i wcale zresztą taki rewelacyjny nie jest.

Ja zamiast w niego zainwestowałem w Big eda i własną robotę.

Napisano

Timi, nikt nie pisał, że jest rewelacyjny. Jest dobrym uzupełnieniem standardowego zestawu. Czy nie jest wart swojej ceny? Gdybyś kupił wszystkie elementy osobno, to pewnie wyjdzie drożej... o ile dobrze pamiętam, zestaw ten zawiera blachy od Edka... sprawdzę później pudełko.

Zresztą i tak polecam HB

Napisano

Witajcie. Co do malowania, to w kamuflażu europejskim i oczywiscie najlepiej ze szczękami albo kłami dzikiej swini. Europejski kamuflaz bo P-47 tez w kamuflazu z frontu zachodniego, cos w zieleni. Co do modelu, to juz rozwazam HB a jak siebie znam, to oczywiscie blachy Edka tez będą oczywiscie. Bede musiał rozwazyc ten zestaw waloryzacyjny Italerki, ale to musze go porównac z samym zestawem A-10 Hobby, czy sie nie dubluje za bardzo w częściach. Dzieki za wasze rady, jakby co czekam dalszych. Pozdrawiam.

• 11 months later...
Napisano

Witam

Jakiś czas temu również stałem przed podobnych dylematem. Tamiya i rev/ monogram odpadły u mnie na początku. Długo zastanawiałem się nad itelerką, ale ostatecznie w moje ręce wpadł egzemplarz Hobby bossa, którego również polecam

Jeżeli chcesz to mogę Ci podesłać kilka zdjęć ze zbliżeniami detali.

Napisano

Ja mam w szafie tamiye i revella/monograma. Niestety oba są wypukłe, ale revell ma świetnie odtworzone wypukle nity tylko po złożeniu kadłuba do kupy mogą być problemy z zachowaniem ich. Oba kupiłem okazyjnie i przypadkiem, a mam chrapkę na hobby bossa tylko narazie muszę poczekać

• 1 month later...
Napisano

Tylko HB!!! Cokolwiek o modelach tej firmy by nie pisać (bo trafiają się "kaszaloty" vide Hellcat) to jednak Guziec zrobiony jest "na cacy". Mój czeka na kalki i podwieszenie uzbrojenia.