Rabbit666 Napisano 12 Grudnia 2010 Share Napisano 12 Grudnia 2010 Kiedy jakieś prace ruszają? Skład strasznie mocny, szykuje się parę ładnych prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 12 Grudnia 2010 Super Moderator Share Napisano 12 Grudnia 2010 ciekawa inicjatywa - chetnie popatrze na wasze warsztaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 12 Grudnia 2010 Share Napisano 12 Grudnia 2010 Ciekawa inicjatywa fajnie że powstają takie grupy zrzeszające ludzi o podobnych zainteresowaniach, sporo ludzi obraca się w klimatach JDM, jeżeli jesteście otwarci na innych myślę że grupa się rozszerzy, na mnie nie macie jednak co liczyć, nie mój temat, ale chętnie będę się przyglądał No i fajnie byłoby widzieć wasze warsztaty w projekcie no chyba że będą one umieszczane w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 13 Grudnia 2010 Share Napisano 13 Grudnia 2010 Coś takiego się tworzy, a mnie nikt nie poinformował???? Uuuu nie ładnie... Teraz to powinien być tzw. "foch" :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 14 Grudnia 2010 Share Napisano 14 Grudnia 2010 Coś takiego się tworzy, a mnie nikt nie poinformował???? Uuuu nie ładnie...Teraz to powinien być tzw. "foch" :P To samo sobie pomyślałem Choć pewnie do grona wdrażani są "eksperci" tworzący modele bez skaz więc raczej nie mam na co liczyć Poza tym Evo X na ukończeniu a 300ZX już niemal w połowie więc w najbliższym czasie bym nie dołączył do warsztatu Pozdrawiam panowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 15 Grudnia 2010 Share Napisano 15 Grudnia 2010 Projekt 1 Witam, zaczynam watek warsztatowy z moim modelem. Wybór padł na japońską myśl techniczna, która w szybkim czasie stała się legendą - subaru impreza. Wybrany przeze mnie model to rocznik '99. Będzie to model z dość licznymi przeróbkami oraz ( mam nadzieję ) ciekawymi grafikami - ale jakie - zobaczycie w kolejnych " odcinkach" Odcinek 1.1 Na początek in-box ( poglądowy) oraz preferowane dodatki: Możliwe, że będą takie koła: Nie wiem , co jest z fotami - zapisane jako 800x600 a tu głupieje i rozwala forum... Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 16 Grudnia 2010 Share Napisano 16 Grudnia 2010 Będzie to model z dość licznymi przeróbkami oraz ( mam nadzieję ) ciekawymi grafikami - ale jakie - zobaczycie w kolejnych " odcinkach" Hehe a ja wiem co będzie w następnych odcinkach No ale może nie będę zdradzał źródła ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwarciu21 Napisano 16 Grudnia 2010 Share Napisano 16 Grudnia 2010 Nie tylko ty jeden xd. Projekt świetny będzie bardzo ciekawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomAUG Napisano 16 Grudnia 2010 Share Napisano 16 Grudnia 2010 Mmm Impreza piękna Ja niedlugo startuje z GTRem 35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jcs Napisano 16 Grudnia 2010 Share Napisano 16 Grudnia 2010 Nie tylko was dwóch, ale ... Swoją drogą mam podobną Imprezę w poczekalni, ale póki przynajmniej jednego modelu w 100% nie skończę do końca roku, to jej nie ruszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 16 Grudnia 2010 Share Napisano 16 Grudnia 2010 Projekt 2 Odcinek 1.1 "Piąta, uważana za najbardziej udaną, generacja modelu produkowana w latach 1989-1994. Celica V została zbudowana na płycie podłogowej oznaczonej symbolem T180. Otrzymała też zupełnie nowe, rasowe, sportowe nadwozie, po raz ostatni wyposażone w podnoszone światła. W 1992 roku Toyota wypuściła na rynek najsłynniejszą limitowaną wersję Celiki – GT-4 Carlos Sainz edition. Wyprodukowano ją na cześć hiszpańskiego kierowcy, który z Celiką zdobył w 1990 roku rajdowe mistrzostwo świata. Od podstawowego modelu auto odróżniało się innym przodem i tylnym spoilerem. " Również witam w temacie, dziękujemy za komentarze . Pierwszym moim team'owym projektem jest Toyota Celica GT-Four z Tamiya w skali 1:24. Do waloryzacji użyję następujących dodatków: Eduard [pasy, siatki], Modeler's [zapinki, itp], Crazy Modeler [wycieraczki], Scale Motorsport [CF], Gunze [chemia], a reszta wyjdzie w praniu. Koncepcja - uliczna zabawka ściganta. Oto in-box: Wnętrze po wstępnej przymiarce: Rozwiązanie łączenia klatki z wnętrzem jest fatalne: Fotele przed: Fotel po: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 17 Grudnia 2010 Share Napisano 17 Grudnia 2010 Projekt 1 Odcinek 2 Witam, Postanowiłem zostawić fabryczne felgi - lepiej mi pasują do koncepcji. Pomalowałem podwozie chromem APP - to baza, dalsze prace później. Usunąłem z karoserii zapinki, zaszpachlowałem otwory na dachu i pomalowałem kaste podkładem. Zawieszenie dostało kilku kolorków. Pomalowałem tarcze i zaciski - dostały lekkiego washa z czarnej Vallejo. Zdjęcia na czarnym tle: I na białym tle: Pyłki na kaście są luzem. Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomAUG Napisano 17 Grudnia 2010 Share Napisano 17 Grudnia 2010 Projekt 3 Odcinek 1 Witam wszystkich. Widzę że koledzy z teamu juz wzięli się za swoje projekty więc postanowiłem że zacznę i swój. Więc taki jest plan: z zewnątrz raczej niewielkie przeróbki. Tylny spoiler, może dokładka pod przedni zderzak a reszta wyjdzie w czasie prac. Z założenia ma to być taki cichociemny GT-R do wyścigów ulicznych. Co z tego wyjdzie zobaczymy. Ze wzgledu na ograniczoną ilość czasu prace będą dosyć powolne ale będę się starał nie zostawać w tyle. Ogólny widok na pudełko. Przerobiony seryjny spoiler. Inspirowany tym z Amuse. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 19 Grudnia 2010 Share Napisano 19 Grudnia 2010 Projekt 1 Odcinek 3 Witam, Przechodzę teraz do wnętrza. Jest już sporo zrobione, ale jeszcze nie daje fot - pokaże jak już będzie dopracowane. Tymczasem zabrałem się za deskę rozdzielczą. Nie podobała mi się deska z wersji WRC, więc wyciąłem "pulpit" pilota i zaślepiłem odpowiednio wyprofilowanym i wyszlifowanym polistyrenem. Deska przejdzie jeszcze kilka przeróbek, ale o tym później. Miałem nie dorabiać nadkoli, ale z racji tego że koncepcja wnętrza będzie troszeczkę inna, miałem nadrobić ten błąd :P Nadkola zrobione z dwóch warstw polistyrenu 0,5mm. Czeka je jeszcze szpachlowanie z obu stron. Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 20 Grudnia 2010 Share Napisano 20 Grudnia 2010 Projekt 1 Witam, Podłoga dostała już kolor - ten sam co na podwoziu. Wyszły ślady po dorabianych nadkolach, ale będę to maskował kolejnymi dodatkami. Postanowiłem dodać blachę ryflowaną do wnętrza. Jest to produkt firmy Kuchmodel i jest to laserowo wycinana formatka w... papierze/kartonie. Odciąłem górną część blachy zaślepiającej tył i dorobiłem nowa z ryflówki. Zrobiłem szablony z taśmy i na ich podstawie dociąłem właściwe ryflowane. Blaszka pojawi się na podłodze i na części gdzie powinna być tylna kanapa, a także na płycie zaślepiającej tył oraz na kawałku przedniej grodzi. Wnętrze w kolorze "chrom" APP: Nowa płyta tylna ( jeszcze do poprawki - odkleiła mi się górna płyta po jednej stronie): Docięte kawałki na podłogę: Wszystko razem ( na sucho więc krzywo) Teraz kolejne elementy wnętrza Wszystko jest luzem, ustawione będzie dopiero jak dojdzie klatka. Na tunelu środkowym blisko mocowania deski rozdzielczej wyszły rysy na plastiku, ale to zniknie pod osprzętem. Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 21 Grudnia 2010 Share Napisano 21 Grudnia 2010 Chromy to alclady? A tak w ogóle to bardzo ciekawa koncepcja na wnętrze Boczne fragmenty płyt oczywiście podmalujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamit Napisano 23 Grudnia 2010 Share Napisano 23 Grudnia 2010 Bardzo ciekawe projekty, będę obserwował i mam nadzieję, że wszystkie trzy dotrą do mety ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 24 Grudnia 2010 Share Napisano 24 Grudnia 2010 Projekt 1 Witam, Kolejna zmiana we wnętrzu. Postanowiłem, że chce pokazać boczki drzwiowe, a przeszkadzały mi w tym płyty (teoretycznie) karbonowe. Wyglądało to tak: Zakupiłem profile okrągłe Tamiya 2mm i dorobiłem te fragmenty klatki. Klatka wymaga jeszcze przeszlifowania łączeń nowych pręcików. Na tapetę poszedł wydech. Uciąłem fabryczny wydech, oszlifowałem, okleiłem kalką karbonowa i dodałem końcówkę z resztki rurki aluminiowej. Udało się zrobić też dalszą część wydechu. Wydech pomalowany chromem APP, następnie pryśnięty złotą Vallejo i transparentną niebieską również Vallejo. przemekgksw3 chromy to spray APP "Chrom", a boki płyt pomaluje - ale na samym końcu Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomAUG Napisano 26 Grudnia 2010 Share Napisano 26 Grudnia 2010 Projekt 3 Odcinek 2 Nareszcie znalazłem troche czasu żeby podziałać przy Nissanie Udało mi się zrobić podwozie. Było sporo problemów z karbonem na tyle ale jakos poszło na szczęście. Fajnie by było jakby ktoś miał w posiadaniu zdjęcia podwozia GTRa i je pokazał. Przydały by mi się foty przedniej osłony [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djla Napisano 26 Grudnia 2010 Share Napisano 26 Grudnia 2010 przednia oslona jest razem z dokladka zderzaka i szczelnie przykrywa podwozie koncze sie za kolami, chyba belka tez sie tam konczy i widac downpipy od tego miejsca nie ma zadnej oslony do tylnej osi. moge tylko opisywac z pamieci bo niewiem kiedy bede mial okazje sfocic gtra od spodu mniej wiecej wyglada to tak jak u ciebie a o co tobie konkretnie chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomAUG Napisano 27 Grudnia 2010 Share Napisano 27 Grudnia 2010 Chodzi mi o to czy na którejś części przednich osłon nie ma karbonu. Mam zdjęcia spodu od tyłu i tam środek tej osłony jest z włókna węglowego. I właśnie się zastanawiam czy przednia część też nie jest karbonowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djla Napisano 27 Grudnia 2010 Share Napisano 27 Grudnia 2010 na 99% nie jest, karbonowa jest tylko dokladka zderzaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomAUG Napisano 27 Grudnia 2010 Share Napisano 27 Grudnia 2010 Dzięki wielkie Tak tez myślałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 11 Stycznia 2011 Share Napisano 11 Stycznia 2011 Witam,Zabrałem się za postarzanie podwozia. Wash nie chciał się trzymać, pigmenty też - powierzchnia farby "chrom" APP nie zezwalała na zastosowanie tych technik :-/ Postanowiłem wycieniować podwozie transparentną czarną nakładaną z aerografu. Biorąc pod uwagę fakt, że bryczka ma jeździć w drifcie, podwozie jest wycieniowane nieco agresywniej niż standardowo. Dojdą jeszcze kolejne kolorki w kilku miejscach. Zawieszenie też dostało z czarnej transparentnej. Pomalowałem już w większości silnik, pozostał do dopracowania osprzęt i drobne poprawki lakiernicze. Na zdjęciach wyszły szwy na amortyzatorach - do poprawki. Wszystko jest na sucho, dlatego krzywo. Dojdą jeszcze płyty pod silnik, ale założenie było takie, ze zostały one dokręcone do podwozia dopiero po jakimś czasie - stąd takie a nie inne zabrudzenia. Nadkola tylne celowo są pryśnięte i lekko pochlapane farbą - będę chciał uzyskać efekt osadu z palonej gumy - zobaczymy jak to się uda ;o) A potem... Podwozie dostało filtry i nieubłaganie zbliża się do finiszu prac nad tym elementem. Dojdą jeszcze niewielkie rozjaśnienia. Tak to wygląda na obecną chwilę - kolory delikatnie przekłamują - jest troszeczkę jaśniej. Dodałem przetarcia za pomocą szorstkiego pędzla i zalakierowałem wszystko mattem z Vallejo. Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 11 Stycznia 2011 Share Napisano 11 Stycznia 2011 Wydaje mi się że to brudzenie wyszło lepiej niż wykonywane tradycyjnymi metodami, wygląda to naprawdę świetnie, spodobały mi się zwłaszcza te otarcia, będę musiał spróbować Mam nadzieje że swoim warsztatem przekonasz wszystkich którzy unikają brudzenia, do poeksperymentowania trochę z tym etapem budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi