Skocz do zawartości

Fiat 508 "Łazik" wersja późna. IBG 1/72

Konrad C

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ! Ostatnio ukończone maleństwo to Fiat z IBG.Ciężko go nie kupić ,w moim przypadku dojdą jeszcze 3 wersje (2 już zamówiłem) i jeden łazik którego zrobię w trójbarwne kamo.Model bardzo fajny.Ładny detal ,trochę szpachli.Polecam go każdemu.Model mi trochę nie wyszedł tak jak bym chciał... No ale tragedii nie ma (?) No tak na fotkach zobaczyłem ,że nie ma kierownicy - pewnie gdzieś mi ją uciekła podczas robienia zdjęć ... chole... muszę ją szukać na podwórzu bo tam robiłem zdjęcia.Model miał mieć trójbarwne kamo lecz farba (brąz) zrobił mi bardzo dziwną powierzchnie - co za tym idzie Cleanlux.Pod zepsutą powierzchnią akrylowa był emaliowy podkład ,bałem się ,że będzie mi robił jakieś cuda po wsiąknięciu w powłokę farby cleanluxa więc i model poleżał w krecie.Lekko się wykrzywiło podwozie i jedno koło minimalnie lewituje ale i tak go przykleję do podstawki.Od siebie dodałem jedynie wycieraczki i wymieniłem tablice na blaszane bo te z zestawu były dość grube.Model ma delikatny kurz na kołach i karoserii.

dsc05943i.jpg

dsc05926x.jpg

dsc05927nr.jpg

dsc05929x.jpg

dsc05930v.jpg

dsc05931s.jpg

dsc05932b.jpg

dsc05933jp.jpg

dsc05934m.jpg

dsc05935ug.jpg

dsc05936y.jpg

dsc059370.jpg

dsc05938c.jpg

dsc05939.jpg

dsc05940t.jpg

dsc05941u.jpg

dsc05942b.jpg

Witam

Fajnie zobaczyć pierwszego ukończonego Łazika na forum. Z widocznych błędów sam wymieniłeś prawie wszystko. Ja dodam jedynie nieco krzywą lufę od RKM-u wz.28.

Ogólnie model wygląda nieżle,ale trochę się chyba spieszyłeś z budową. Myślę, że gdyby poświęcić mu nieco więcej czasu to mogłoby być znacznie lepiej.

Mam nadzieję, że wkrótce zobaczymy kolejnego Łazika z Twoim wykonaniu

Pozdrawiam

Kornik

Aż sam nabrałem ochotę na takowy model. Całkiem fajnie Twój wygląda.

Model polecam ! ;) Dzięki za opinie - możliwe ,że zrobie warsztat dwóch Fiatów w jednym wątku.Postaram się aby wyszły lepiej.

Bardzo klimatyczny pojazd. Poza tym gratuluję pierwszego miejsca w wyścigu "kto-go-pierwszy-zrobi". Swoją drogą jak na model "po przejściach" jak sam opisałeś prezentuje się wyjątkowo atrakcyjnie. Oczywiście to i owo można pocienić albo wymienić ale wówczas produkcja trwałaby rok. Trzeba dodać kierowcę i Panów Oficerów palących cygara.

Bardzo klimatyczny pojazd. Poza tym gratuluję pierwszego miejsca w wyścigu "kto-go-pierwszy-zrobi". Swoją drogą jak na model "po przejściach" jak sam opisałeś prezentuje się wyjątkowo atrakcyjnie. Oczywiście to i owo można pocienić albo wymienić ale wówczas produkcja trwałaby rok. Trzeba dodać kierowcę i Panów Oficerów palących cygara.

Miał przejścia - raz leżał nawet w koszu ... W przyszłości (czyli za jakiś miesiąc) będzie on zastąpiony "lepszym" łazikiem ,a ten poleci na kasacje albo na allegro.