Seba 09 Napisano 26 Grudnia 2010 Share Napisano 26 Grudnia 2010 Witam mam na imię Sebastian mam 13 lat i jestem z Pabianic niedaleko Łodzi.Będzie to początek mojej przygody z modelarstwem i liczę na wsparcie.W tym momencie powinienem pokazać model lecz nie mam go jeszcze będę zamawiał za kilka dni.Mam dylemat gdyż znalazłem zestaw waloryzacyjny do panther g lecz nie wiem czy będzie on pasował do mojego modelu z dodatkowymi panelami bocznymi nad gąskami mógłby mi ktoś powiedzieć czy zestaw będzie pasował numer zestawu to ABER 35024.Jeśli nie to będę wdzięczny za podanie innego zestawu waloryzacyjnego.Myślę że model zacznę kleić tuż przed feriami gdyż będę również zakupował aerograf.No i poza tym szkoła. Pozdrawiam Sebek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba 09 Napisano 27 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2010 Dziś będę kupował model nareszcie.A co do pytania o blachy to czekam na odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek18 Napisano 27 Grudnia 2010 Share Napisano 27 Grudnia 2010 Ja osobiście nie znam się zbytnio na blachach ale widząc za, interesowanie tematem, mogę od siebie powiedzieć że blachy często są dedykowane specjalnie do danego modelu danego producenta. W sklepie "Moje hobby" ten zestaw jest opisany jako zastaw dla tego właśnie modelu, tu jest link http://www.mojehobby.pl/aber-35024-panther-ausf-g-tam--p-18-603256.html Ja osobiście bym brał ten zestaw, jak coś będzie nie pasować to małe szlifowanko i spasi:), chyba że zależy ci na zgodności historycznej no to trzeba by to dokładniej przedumać. Chwilowo kupuj model i dawaj z warsztatem, będę oglądał. Właśnie skończyłem patere ausf D produkcji ICM, i będę ci kibicował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 28 Grudnia 2010 Share Napisano 28 Grudnia 2010 Witaj. Moje rady są takie: myślę, że w Twoim wieku i przy braku doświadczenia Pantera G Tamiyi, to dobry wybór. Jeśli chodzi natomiast o Abera, to sugeruję dać sobie na razie z tym spokój. Naucz się najpierw podstawowych technik modelarskich. Potem przyjdzie czas na blachy. Nie od razu Kraków zbudowano. Pozdrawiam i czekam na warsztat!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szkuba007 Napisano 28 Grudnia 2010 Share Napisano 28 Grudnia 2010 Polecam ten model ale jeszcze jestem początkującym więc trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek18 Napisano 28 Grudnia 2010 Share Napisano 28 Grudnia 2010 No dobrze kolega madeira mówi, nawet ci którzy już długo się z blachami bawią, pisali że przy blachach to się im czasami k...i w oczach rysują. Z resztą popatrz na instrukcje montażu pod tym linkiem który ci wcześniej podałem. Na pewno warto by było zainwestować w grile na chłodnice z tyłu, no i ewentualnie metalowa lufa. Ja bym chwilowo tyle do tego modelu dołożył. Aha no i niewiem jakie tam są gąsienice, jeśli te vinylowe taśmy, to je przede wszystkim bym wymienił na jakieś ogniwkowe, jakieś magic tracki, albo afv club, lub coś w tym stylu. No bo wiadomo, wydać 100zł na friule czy modelkasteny to jest czasami zabujstwo dla budrzetu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_gnr Napisano 28 Grudnia 2010 Share Napisano 28 Grudnia 2010 a nawet zabóstwo ; ) zgadza sie, na poczatku lepiej nie bierz sie za blachy tymbardziej na pierwszym modelu, jeszcze bedzie kupa czasu na to, tymbardziej ze wierz mi, jak sie spoglada na swoje pierwsze blachy po jakims czasie to czlowiek dochodzi do wniosku ze jest lipa, ja pierwszy raz narobilem wszystko krzywo i zapaćkałem klejem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek18 Napisano 28 Grudnia 2010 Share Napisano 28 Grudnia 2010 Sory, faktycznie zabójstwo :P z biologii zawsze bylem marny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 28 Grudnia 2010 Share Napisano 28 Grudnia 2010 zabujstwo dla budrzetu:) ... chyba zamiast modelu to by Ci się słownik poprawnej polszczyzny przydał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 28 Grudnia 2010 Share Napisano 28 Grudnia 2010 zabujstwo dla budrzetu:) ... chyba zamiast modelu to by Ci się słownik poprawnej polszczyzny przydał... Przecież napisał, że się pomylił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek18 Napisano 29 Grudnia 2010 Share Napisano 29 Grudnia 2010 Jachud3 jak już nie masz nic do powiedzenia na temat, to się przynajmniej nie odzywaj. Przeprosiłem, poprawiłem, no to o co chodzi ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 29 Grudnia 2010 Share Napisano 29 Grudnia 2010 Chodzi o szacunek dla czytających... chyba jesteś na forum wystarczająco długo żeby załapać reguły tu panujące Poza tym polski jest Twoim językiem ojczystym i chyba należałoby go szanować... I więcej uprzejmości następnym razem, bo jak tak będziesz traktował wszystkich, którzy nie dają Ci jasnej odpowiedzi na pytania to długo tu nie pociągniesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek18 Napisano 29 Grudnia 2010 Share Napisano 29 Grudnia 2010 Rozumie że taki błąd może oznaczać dla kogoś brak szacunku, ale jedna osoba mi go wytknęła, przeprosiłem, i od razu się poprawiłem. I nie widzę najmniejszego sensu żeby każda kolejna osoba pisała że zrobiłem byka w jednym słowie. I dodam że nie mam zamiaru więcej się tak zachowywać. Troszkę mnie poniosło za co wszystkich forumowiczów przepraszam. A co z tym modelem, kupiony już, czy jeszcze nie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aphar Napisano 29 Grudnia 2010 Share Napisano 29 Grudnia 2010 W dwóch dla ścisłości. Ale ten wątek dyskusji nie pomoże koledze Seba 09 w podjęciu decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba 09 Napisano 3 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2011 Dzięki za zainteresowanie Szczęśliwego Nowego Roku i wielu udanych modeli niestety na razie kryzys finansowy ale z modelu nie rezygnuje,ale może uda mi się jednak zacząć w ferie czyli pod koniec stycznia.Blaszki tak jak mi radzicie sobie odpuszczę tylko będę musiał pędzle kupić bo muszę się nimi nauczyć władać i na aerograf i jego osprzęt na razie miejsca nie mam.Zajrzyjcie pod koniec miesiąca to powinno już coś być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba 09 Napisano 3 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2011 A i jeszcze jedno mógłby ktoś podać jakiś sklep w internecie gdzie mógłbym kupić pędzle itp. a i jeszcze coś mógłby ktoś podać taką listę co ja mam kupić no klej i takie tam ale np.jakie rodzaje pędzli jakie rodzaje papierów ściernych byłbym wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał96 Napisano 3 Stycznia 2011 Share Napisano 3 Stycznia 2011 To jest bardzo dobra strona-http://mojehobby.pl/ jest tam wszystko, pędzle, farbki tylko trzeba troche popatrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba 09 Napisano 3 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2011 Dzięki Michał ale mnie bardziej interesuje co ja mam kupić bo narzędzi różnych masa np.jakie kupić te papiery ścierne grube i chodzi mi o to co jest teraz podstawą co muszę kupić by dobrze złożyć model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba 09 Napisano 3 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2011 A i ktoś napisał żebym się za blaszki nie brał tylko żebym kupił metalową lufę i gąski lufę znalazłem a gąsek ani widu ani słychu być może nie wiem gdzie szukać mógłby ktoś mi jakiś link do nich wysłać będę wdzięczny. Pozdrawiam Seba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
migacz28 Napisano 3 Stycznia 2011 Share Napisano 3 Stycznia 2011 cześć, podstawowe rzeczy są Ci potrzebne , część z nich możesz znaleść w domu , do wycinania cążki małe, nożyk z wymiennymi ostrzami (exxel, Olfa) , obróbka plastyku - pilniki (jakiś pilnik do paznokci mamie zakoś ) papier ścierny wodny ze trzy gramatury 600, 100, 1200 (kupisz w sklepie typu castorama itp )iglaki, klej do plastiku ja używam dwa rodzaje revella z igłą i tamiyi cement z pędzelkiem (oba Ci polecam) , farbki olejne (humbrol, revell model master) lub akrylowe (pectra, Valejo ) jeżeli olejne to rozcieńczacz , może być Vamodu, ze trzy pędzelki różnych rozmiarów powiedzmy 00, 2, 4 , szpachla używam Humbrola i jestem średnio zadowolony, no i dużo dobrych chęci pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba 09 Napisano 3 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2011 O to mi chodziło dzięki wielkie klej posiadam revella z igłą gdyż w parę lat temu trochę samoloty kleiłem a resztę rzeczy poza pędzlami to kupię w mieście farb na razie nie potrzebuję gdyż się nie zastanawiałem nad malowaniem na wszystko przyjdzie czas.I nadal prosiłbym o link do gąsek metalowych z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba 09 Napisano 3 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2011 http://img13.allegroimg.pl/photos/oryginal/13/82/49/87/1382498745 Sorki ale bawię się w wstawianie zdjęć a nie mam jak jak mi nie będzie wychodziło to mam pytanie jak to zrobić bo nie chcę przez jakąś inną stronę tylko żeby się wyświetlało bezpośrednio na moim poście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba 09 Napisano 3 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2011 Hmm nie działa więc czekam na odpowiedzi ehh aż się dziwnie czuję tyle pytań zadawać ale ktoś mnie nauczyć musi z góry przepraszam za dla niektórych banalne pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba 09 Napisano 4 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2011 Znalazłem gąski do panter A/G późnych czy one się różnią w stosunku do gąsek do wczesnych panter?I ich cena wynosi prawie tyle co sam model może wie ktoś gdzie takie zdobyć za nieco niższą cenę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 4 Stycznia 2011 Share Napisano 4 Stycznia 2011 Wpisz w google w grafice, to zobaczysz. Wczesne były bez zębów na zewnętrznej stronie. Taka sama była różnica w gąsienicach do Tygrysa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi