Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Po pojazdach sowieckich i alianckich przyszła pora na pojazd niemiecki i dla odmiany 8-kołowy. Model to odnowiony wyrób + mini blaszka i 1 lufa . Ramek jest 5 i wanna. Wersji malowania jest 4 (2 z Afryki, 1 z frontu bałkańskiego, 1 z frontu rosyjskiego ).

DSC08268.jpg

DSC08270.jpg

DSC08272.jpg

DSC08273.jpg

Jak już napisałem są to starsze (odnowione) formy i potrzebują inwestycji . Kupiłem zestaw blaszek Eduarda i Abera oraz lufę do km i skrajnię . Może jeszcze silnik zainstaluję, ale na razie nie znalazłem odpowiedniego i nie wiem czy taki jest.

Pozdrawiam i zapraszam do komentowania i pomocy

Napisano
Witaj! Siadam w pierwszym rzędzie i czekam na warsztat!

Znajdzie się jeszcze miejsce? Chętnie popatrzę, szczerze mówiąc ta 232 potwornie mi się podoba i zazdroszczę posiadania.

Mam nadzieję, że malowanie z Afryki?

Napisano

Witam!

Mam nadzieję, że malowanie z Afryki? Twisted Evil

Bardziej skłaniam się ku malowaniu z frontu bałkańskiego, ale to jeszcze może się zmienić

Tymczasem szukam silnika ale chyba żadna firma niema go w swojej ofercie

Pozdrawiam!

Napisano
Witaj! Siadam w pierwszym rzędzie i czekam na warsztat!

Oj widze, że na pierwszy rząd to już się chyba niestety nie załapie , W takim razie wygodnie rozsiadam się w drugim i otwieram popcorn.

Znajdzie się jeszcze miejsce? Chętnie popatrzę, szczerze mówiąc ta 232 potwornie mi się podoba i zazdroszczę posiadania.

Z ust mi to wyjąłeś.

Napisano

Witam !

Warsztat czas pokazać. Na pierwszy ogień przymiarki do zainstalowania blaszek fototrawionych :

DSC08275.jpg

DSC08276.jpg

Pola zakreskowane będą podlegać wymianie.

Kilka sklejonych elementów podwozia :

DSC08277.jpg

No i padają pierwsze pytania:

-włazy zamknięte czy otwarte?

-koła skręcone czy proste?

-jest jakieś wnętrze do tego typu pojazdu?

Będę wdzięczny za podpowiedzi i pomoc. Zestaw waloryzujący pozwala na wykonanie otwartych prawie wszystkich włazów.....

Pozdrawiam

Napisano
Bardziej skłaniam się ku malowaniu z frontu bałkańskiego, ale to jeszcze może się zmienić

Eee, Bałkany, DAK forever

-włazy zamknięte czy otwarte?

Niektóre, jeśli jest coś do ukazania to można.

-koła skręcone czy proste?

Skręć je trochę.

Tyle ode mnie.

Napisano

Witam!

Na początek kilka fotek obrazujący stan prac:

DSC08278.jpg

DSC08280.jpg

DSC08279.jpg

Jak widać podwozie prawie skończone, przednie zawieszenie będzie skrętne. Pierwsze elementy fototrawione już na swoich miejscach

A teraz pytanie do bardziej obeznanych z tematem kolegów : który z dostępnych silników będzie pasował do modelu?

Mam zamiar wykonać wszystkie klapy w przedziale silnikowym otwarte

Pozdrawiam

Napisano

Witam!

Długo nic nie pisałem, ale teraz zamieszczam relację w skrócie:

-powycinałem otwory niezbędne do waloryzacji włazów inspekcyjnych

DSC08279-1.jpg

DSC08280-1.jpg

...a później to już poszło: wycinanie, szlifowanie, dopasowywanie, wyginanie, klejenie blaszek i blaszeczek....

DSC08283.jpg

DSC08282.jpg

DSC08281.jpg

DSC08284.jpg

Jest to stan obecny, lufy włożone tylko do zdjęć, silnik w drodze, a najlepsza zabawa dopiero się zacznie przy montażu całości

Pozdrawiam

Napisano

Czaderski modelik. Blaszki robią swoje plus wkład własny ciężkiej wymagającej anielskiej cierpliwości,pracy . Ale jak sadze efekt będzie godny podziwiania...kibicuje

Napisano

Witam!

Prace postępują powoli ale systematycznie.

Dopracowuję podwozie i doginam ostatnie blaszki. Koła włożone tylko do zdjęć. Czekam na zamówiony silnik, wtedy zamknę wannę i zamontuję zderzak/taran.

Kilka fotek ...

DSC08286.jpg

DSC08287.jpg

DSC08288.jpg

DSC08289.jpg

...aż się boję pomyśleć jak ja to wszystko pomaluję

Pozdrawiam

Napisano
Czekam na zamówiony silnik

O, znalazł się jakiś?

To dobrze

Piękna biżuteria.

A malowanie w końcu ostatecznie które?

Napisano

Witam!

O, znalazł się jakiś?

To dobrze Smile

Piękna biżuteria.

A malowanie w końcu ostatecznie które?

W katalogu w sklepie wypatrzyłem silnik który ma pasować do Sd.Kfz

malowanie z frontu bałkańskiego

Pozdrawiam

Napisano

Śledzę relację z zainteresowaniem, bo sklejam właśnie Pumę z Italieri, właśnie dotarła do mnie pasta koki, także niedługo dłubanina z blachami. Ładnie to wygląda, ciekaw jestem malowania. Pozdrawiam

Napisano

Witam!

Widzę że temat cieszy się zainteresowaniem

Już wykorzystałem wszystkie dostępne blaszki, zaczynam radosną twórczość p.t. co by tu jeszcze zmienić/dorobić/przerobić.

I tak jak na razie przerobiłem:

-podwozie, dwie osie skrętne

-skrajnie,w nowych miejscach w/g dostępnych zdjęć

-boczne klapy do przedziału silnikowego i wieży

Nie jest to wiele ale daje satysfakcje

kilka zdjęć obrazujących stan obecny...

DSC08291.jpg

DSC08292.jpg

DSC08293.jpg

DSC08290.jpg

DSC08294.jpg

Teraz w oczekiwaniu na zamówiony silnik (ma być w przyszłym tygodniu)

rozpocznę malowanie podkładem i jak napisałem będę starał się jeszcze coś uzupełniać

Pozdrawiam

• 2 weeks later...
Napisano

Witam!

Po krótkiej nieobecności kontynuuję temat:

-silnik dotarł na czas i zaraz trafił na warsztat;

DSC08296.jpg

DSC08299.jpg

po sklejeniu dorobiłem kilka części i dopasowałem do wanny, a raczej podpiłowałem kadłub żeby silnik głębiej osiadł:

DSC08302.jpg

DSC08304.jpg

DSC08305.jpg

ale po złożeniu w całość stwierdziłem że warto otworzyć jeszcze tył (uprzednio wklejony) i wypiłować żaluzje

DSC08306.jpg

DSC08303.jpg

Na razie tylko tyle

Pozdrawiam

• Super Moderator
Napisano

Witam

Jest tylko jedno "ale". Silnik który montujesz to silnik tatry a powinien być Büssing-NAG L8V-G. Tatry silnik był montowany w Sdkfz.234 silnik ładny ale merytorycznie pomyłka. O skręcanych kołach już wspominałem ale zrobisz jak uważasz.

Pozdrawiam

Napisano

Witam!

Silnik który montujesz to silnik tatry a powinien być Büssing-NAG L8V-G.

Też bym taki chciał tylko jaka firma ma go w swojej ofercie???

• Super Moderator
Napisano

Hejka

No i tu jest problem bo nikt takowego nie produkuje , sam nawet nie widziałem jakiegokolwiek zdjęcia ,o komorze silnika nie wspominając. Ale czy rozwiązaniem jest wstawienie byle jakiego innego ? Hm sam nie wiem... Może raczej poszukać innego silnika zbliżonego konstrukcyjnie? Lata 20-30 większość rozwiązań była podobna, poszperam coś tam u siebie ale nic nie obiecuję.

Pozdrawiam i zaglądam

Napisano

Witam!

. Może raczej poszukać innego silnika zbliżonego konstrukcyjnie?

To co znalazłem to tylko z CMK TATRA 103

• Super Moderator
Napisano

Hmm

Zabawne... ale chyba coś słabo szukałeś, moje ostatnie łowy w necie zaowocowały Bussing-NAG engine pics red więc odstaw tatrę i działaj

Pozdrawiam