Skocz do zawartości

De Havilland Mosquito XVIII - Airfix 1/72

Przemek - MaXus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Tytułem wstępu:

lata temu po załapaniu bakcyla modelarskiego od znajomego podjąłem się próby zlepienia revell'owskiego Walrusa w 1/72.

Potem zacząłem przedstawionego właśnie Mosquito, niestety/stety dłuuuga przerwa związana z budową domq przerwała świeżo nabyte hobby na kilka lat.

Obecnie w każdej wolnej chwili próbuję coś tam kleić w czeluściach piwnicy:

IMG_5950.jpg

IMG_4504_.jpg

IMG_4509_.jpg

IMG_4510_.jpg

IMG_4521.jpg

IMG_4553.jpg

IMG_4660.jpg

IMG_4666.jpg

IMG_4689.jpg

IMG_4716.jpg

IMG_4741.jpg

IMG_4745.jpg

• 2 weeks later...

Na zdjęciu 0,3s po pociągnięciu Surfacerem.

Na 0,3 sekundy przed katastrofą (czyli malowaniem)

Trochę wiary Giulio

Wiem, że będzie to co prawda malowanie dopiero drugiego modelu ale daj mi szansę, może nie będzie tak katastrofalnie

Wiem, że będzie to co prawda malowanie dopiero drugiego modelu ale daj mi szansę, może nie będzie tak katastrofalnie

To był tylko żart.Trcohę się zmieniłem i mam wiarę, że ktoś czegoś nie spaprze

Zaczynamy malowanie. Przy okazji, jaki jest ten kolor pasów na białym - może ktoś "od ręki" zna, to oszczędziłby mi trochę cennego czasu na szukanie.

IMG_4889.jpg

IMG_4897.jpg

PS. Całkowicie zniknęło pod białym cieniowanie. Czyżbym zbytnio z nim przesadził?

Bo coś mi się widzi, że jak białym przesłoniłem to tym bardziej pod resztą kamo zniknie całkowicie ten pResHadiNg :-/n pResHadiNg

Malowania ciąg dalszy. Niestety brak u mnie Medium Sea Grey, więc zastąpiłem mieszanką:

3x MM-1741 + 0,2x MM-1723 (Dark Green będzie za to już prosto ze słoiczka).

Jeśli za ciemno, to mogę poprawić, ponieważ w ferworze walki zapomniałem o wycięciu miejsca na ogonie pod numer oraz o osłonach goleni więc i tak całość idzie do lakierni.

Dla zainteresowanych:

IMG_4921.jpg

IMG_4922.jpg

Hmmm,nie widać zainteresowanych, ale comożna napisać o malowaniu?

Jeden się znalazł, więc tragicznie nie jest ;) ale masz rację, na tym etapie malowania szału nie ma ;).

Dzięki Mikele. Co prawda sam samolot nie bardzo mi przypadł do gustu przy zakupie, ale w trakcie przeróbek polubiłem jego sylwetkę. W każdym razie montaż uzbrojenia doda mu na pewno trochę uroku.

No panowie, po ostatniej wizycie we Wrocławiu jestem lżejszy o kilku Jagiełłów ale i bogatszy o wyposażenie warsztatowe. Mam więc już i spirity, retardery, i pigmenty, i olejne, rylece, piłki, kalki, no i trochę innej chemii. Dzięki M-Zone (pozdrawiam ;)), Eduardowi i świetnym sklepom dla plastyków, Wrocław wreszcie zaczął doganiać wyposażeniem pozostałe polskie aglomeracje.

Z chemii zakupiłem m.in. gunzowską Medium Sea Grey, tak więc model został przemalowany (choć zbytnio nie odbiegał barwą od gotowca) i dostał Dark Green. Teraz męczę się z maskowaniem kabiny, pozostanie problem jej mocowania, aby jakoś to wyglądało a na razie:

IMG_4931.jpg

IMG_4933.jpg

Jak dla mnie to ten dark green jest nieco 'oczojebny'

O rzesz orzeszku, masz rację!. Przejrzałem inne malowania oraz swoją farbkę. Jest Dark Green ale z dopiskiem: Euro Dark Green . A właściwy grin stoi sobie spokojnie za opakowaniem po margarynie i udaje greka. Normalnie ręce mi opadają .

No to znowu przemalunek

Kabinka gotowa, zabawa z nią zajęła mi ze 20 roboczogodzin, efekt trudny do oceny. Z jednej strony jestem zadowolony (wykonanie klatki, maskowanie, osadzenie), z drugiej świadom niedoskonałości (tegoż samego), ale w sumie zbyt szkoda mi czasu oraz brak cierpliwości na poprawy, więc całość już w lakierni.

Z mocowaniem też nie wyszło do końca jak bym chciał, ale tutaj podobnie jak wyżej - kompromis.

Niestety, żona drapnęła aparat ze zdjęciami sprzed mocowania, więc jeśli tylko ich nie skasuje , to wrzucę popołudniu:

SNC00137.jpg

SNC00138.jpg