Skocz do zawartości

sturodur

Kubus92

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukaj w firmach reklamowych , litery przestrzenne , sklepy dla plastyków,

Do celów modelarskich lepiej stosowac bloki poliuretanowe spenione twarde - to wypełnienie termoizolacyjne , występuje w różnych grubościach , najczęściej w ściankach lub stropach modułowych ,

Są to segmenty , płyty poliuretanowe kryte blaszką-folią alu do chłodni itd

Z racji wykonywanego zawodu mam codziennie styczność z materiałami o których piszecie więc może moje wyjaśnienia komuś pomogą.

1) Spienione PCV to twarda płyta dostępna w kilku grubościach często używana jako podkład do wyklejania tablic reklamowych. Do cięcia (zależnie od grubości) używa się noży segmentowych. Materiał raczej mało przydatny w modelarstwie, chyba że na "podstawę podstawki" zamiast np deski.

2) Styrodur to materiał używany w budownictwie do izolacji i w reklamie - jak już zaznaczył kolega SAAB - do produkcji liter przestrzennych. Materiał o 10-cio krotnie większej gęstości niż styropian co czyni go bardzo łatwym i wdzięcznym w obróbce materiałem. Bardzo pomocny i często wykorzystywany w modelarstwie. Dostępny w płytach 1200x600mm o różnych grubościach od 20 do 200mm.

3) Płyta foam X to pianka poliuretanowa pokryta z obu stron tekturą. Często używana jako podkład do wyklejania tablic informacyjnych przeznaczonych do wnętrz. Do cięcia używa się noży segmentowych. Dostępna w różnych grubościach w w wymiarach 1000x700 lub 500x700mm.

Wiele materiałów używanych w reklamie jest użytecznych w modelarstwie. Gdyby ktoś szukał więcej informacji to polecam stronę hurtowni w której ja się zaopatruję: http://plastics.pl/produkty/reklama

Ze względu na gabaryty i sposób pakowania (styrodur sprzedawany jest na m3 i jest pakowany w duże paczki) sprzedaż wysyłkowa jest nieopłacalna. Najbezpieczniej podejść do jakiejś agencji reklamowej i poprosić o odpady, pewnie ucieszą się że nie muszą sami tego wynosić Zawsze można odkupić od nich jedną płytę.