Skocz do zawartości

[kalkomanie] HDL: Pustynne F-5E/F Tiger II / Azarakhsh

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Milo mi przedstawic najnowsze kalki HDL dedykowane F-5E/F Tiger II oraz jego iranskiej modyfikacji Azarakhsh ( "blyskawica" )

HDL 72052 (1/72) oraz HDL 48016 (1/48) zawieraja oznakowania 4 maszyn Iranskich Sil Powoetrznych (IRIAF), weteranów wojny iracko-iranskiej: 3 jednomiejscowych F-5E oraz dwumiejscowego F-5F. jeden z F-5E ma na swoim koncie zestrzelenia co najmniej 3 maszyn irackich.

Scannen0016.jpg

Scannen0017.jpg

Kalkomanie, przeznaczone do modeli AFV Club, Monogram, Italeri w 1/48 oraz Italeri, Hobbyboss, Trumpeter, Airfix w 1/72, juz sa dostepne

Pozdrawiam serdecznie

Diego

Napisano

Wyglądają bardzo fajnie...

Szkoda, że może nie być na co ich nakleić

Od dość dawna nie widziałem żadniego F-5 w 1:72 - będę wdzięczny za jakąś informację kto (i czy wogóle) takiego obecnie produkuje.

Pozdrawiam

Napisano

F-5E produkuje w 72 Trumpeter

trumpf5ebt.jpg

Kiedyś wiem że robiła italerka i chyba revell ale za tego ostatniego nie dam sobie ręki obciąć.

Napisano
Italeri 1275 i Revell 4314

Ale F-5B nie nadaje się do tego mi chodziło o F-5E no1233 swego czasu Italeri też wydał F-5F (no 138)

Napisano

Oj nie tylko dzioby. Troszkę wymiarami się różnią, zastosowanie mocniejszych silników, zmieniła się rozpiętość skrzydeł i kilka innych pierdół

To tak jakby twierdzić że z F/A-18 A/C można by było zrobić Super Horneta ;)

Napisano
Oj nie tylko dzioby. Troszkę wymiarami się różnią, zastosowanie mocniejszych silników, zmieniła się rozpiętość skrzydeł i kilka innych pierdół

To tak jakby twierdzić że z F/A-18 A/C można by było zrobić Super Horneta ;)

Święta racja. Różnice są znaczne.

Modele wczesnych F-5 (A i B) wydawane przez Ilaleri i Revella są tak naprawdę starymi modelami ESCI. Pomimo, że były wydane ponad 30 lat temu do dziś pozostają najlepszymi modelami Freedom Fightera jaki kiedykolwiek powstał.

F-5E Trumpetera z kolei jest bardzo udaną kopią modelu Italeri (Revell 20 lat temu wydawał te same wypraski). Trumpetera polecam z tego powodu, że w przeciwieństwie do modeli Italeri/Revell ma wgłąbne linie podziałowe.

Napisano
Wyglądają bardzo fajnie...

Szkoda, że może nie być na co ich nakleić

Od dość dawna nie widziałem żadniego F-5 w 1:72 - będę wdzięczny za jakąś informację kto (i czy wogóle) takiego obecnie produkuje.

Pozdrawiam

HOBBYBOSS zapowiada F-5E w skali 1/72 na ten rok

• 1 month later...
Napisano

Dzięki za informację.

O Italeri wiedziałem, ale na stronach sklepów internetowych go nie widziałem (a raczej widziałem z adnotacją, że od dawna nie jest dostępny).

Na Hobbybossa chętnie się skuszę (mam bardzo pozytywne doświadczenie z tą firmą ) o ile cena będzie się mieścić w tzw. granicach przyzwoitości.

Pozdrawiam